Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu

Bigos to klasyka polskiej kuchni, którą zna niemal każdy. Prosty w przygotowaniu, sycący, zawsze jest strzałem w dziesiątkę, a w najlepszej wersji jadłam go podczas górskiej wycieczki po Tatrach.

Bigos po góralskuBigos po góralsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Анна Журавлева

Ile gospodyń i gospodarzy, tyle różnych bigosów. Każdy dostosowuje go do własnych smaków – jedni wolą kwaśniejszy, inni bardziej mięsny, a niektórzy ze słodką nutą i dorzucają chociażby suszone śliwki. W polskich Tatrach trafiłam na niezwykle aromatyczny bigos, który na długo zostaje w pamięci.

Kapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny

Bigos po góralsku

Bigos po góralsku różni się od tradycyjnego kilkoma aspektami, które z jednej strony mogą wydawać się nieistotne, jednak znacząco wpływają na jego smak i całość. W tradycyjnym bigosie dodaje się różne rodzaje mięsa (wieprzowina, wołowina, dziczyzna) i często więcej mięsa wędzonego, co nadaje charakterystyczny, dymny smak. W wersji góralskiej używamy schabu z kością i kiełbasy – typowo góralskie połączenie, które daje mocny, mięsny aromat. Warto też zwrócić uwagę na kapustę – w góralskiej wersji biała i kiszona gotowane są osobno, co pozwala zachować różne tekstury i smaki, mimo że tradycyjnie często wszystko gotuje się razem.

Przepis na bigos po góralsku

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 500 g schabu z kością,
  • 400 g kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki oleju,
  • 8 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj białą kapustę. Opłucz schab z kością. Oba składniki umieść w jednym garnku
  2. Dodaj sól, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy. Całość zalej wodą tak, aby składniki były całkowicie przykryte i gotuj około 30 minut.
  3. Kapustę kiszoną przepłucz, włóż do osobnego garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź ją i posiekaj.
  4. Wyjmij schab z garnka z białą kapustą i włóż do niego kapustę kiszoną. Obierz i pokrój cebule.
  5. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż ją na złocisty kolor.
  6. Schab pokrój w kostkę, kiełbasę również, wrzuć wszystko do cebuli i podsmaż razem.
  7. Podsmażone mięso wraz z cebulą dodaj do garnka z kapustą.
  8. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj całość.
  9. Gotuj bigos jeszcze około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie smaki się połączą, a mięso będzie miękkie.
  10. Gotowy bigos podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład pieczywem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Polacy traktują po macoszemu. Jeden z najzdrowszych serów na świecie
Polacy traktują po macoszemu. Jeden z najzdrowszych serów na świecie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇