WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

Ewa Wachowicz robi kiszoną kapustę w ten sposób. To najlepszy przepis, jaki znam

Często kupujemy kapustę kiszoną, której czegoś brakuje. Tymczasem przygotowanie o wiele lepszej w domu jest banalnie proste. Ewa Wachowicz dzieli się przepisem, który pozwala idealnie zbalansować kwaśne i słodkie smaki – po tygodniu masz gotowy dodatek do obiadu.

Ewa Wachowicz robi kapustę kiszoną metodą 1:20Ewa Wachowicz robi kapustę kiszoną metodą 1:20
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przepis od Ewy Wachowicz jest niezawodny i konkretny, ponieważ bazuje na prostych zasadach. Najważniejsze jest to, żeby na każdy 1 kg poszatkowanej kapusty dodać 20 g soli kamiennej niejodowanej. Dodatki w postaci marchewki i jabłka możesz dozować według własnego gustu.

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Kapusta kiszona w kamionce

Ewa Wachowicz zaleca, aby kisić kapustę w kamionkowym naczyniu – wtedy jej smak jest zdecydowanie pełniejszy i bardziej naturalny. Kamionka utrzymuje stabilną temperaturę i nie przepuszcza światła, dzięki czemu proces fermentacji przebiega równomiernie.

Plastikowe pojemniki, jeśli nie są przeznaczone do przechowywania żywności, mogą wpływać na smak i zapach kiszonki, a szklane słoje szybciej nagrzewają się od słońca, co przyspiesza proces fermentacji i może zmienić aromat. W ceramicznym słoju proces kiszenia zachodzi stopniowo, co sprzyja uzyskaniu głębokiego, tradycyjnego smaku kapusty.

Przepis na kapustę kiszoną od Ewy Wachowicz

Zważ poszatkowaną kapustę i na każdy kilogram dodaj 20 g soli kamiennej. Ugnieć kapustę ręką i odstaw na 20 minut. Po czym dodaj marchewkę i ponownie odstaw. Takie podwójne leżakowanie i odsączenie z nadmiaru wody pozwoli na uzyskanie wyjątkowo smacznej i chrupkiej kiszonki.

Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • kilka marchewek,
  • kilka jabłek,
  • 20 g soli kamiennej na każdy kilogram kapusty,
  • kminek,
  • liście laurowe,
  • jałowiec,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj kapustę i posyp solą. Wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut.
  2. W tym czasie zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty, wrzuć także pozostałe przyprawy, wymieszaj i pozostaw na kolejne 20 minut.
  3. Po tym czasie odciśnij kapustę i marchewkę z wody.
  4. Przełóż połowę kapusty do kamionkowego naczynia i dobrze ugnieć.
  5. Dodaj starte jabłka i przykryj pozostałą kapustą. Ponownie ugnieć, przykryj deseczką i dociśnij kamieniem.
  6. Pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej tydzień, po czym przenieś w chłodne miejsce, na przykład do piwnicy.
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba