Ewa Wachowicz robi kiszoną kapustę w ten sposób. To najlepszy przepis, jaki znam

Często kupujemy kapustę kiszoną, której czegoś brakuje. Tymczasem przygotowanie o wiele lepszej w domu jest banalnie proste. Ewa Wachowicz dzieli się przepisem, który pozwala idealnie zbalansować kwaśne i słodkie smaki – po tygodniu masz gotowy dodatek do obiadu.

Ewa Wachowicz robi kapustę kiszoną metodą 1:20Ewa Wachowicz robi kapustę kiszoną metodą 1:20
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przepis od Ewy Wachowicz jest niezawodny i konkretny, ponieważ bazuje na prostych zasadach. Najważniejsze jest to, żeby na każdy 1 kg poszatkowanej kapusty dodać 20 g soli kamiennej niejodowanej. Dodatki w postaci marchewki i jabłka możesz dozować według własnego gustu.

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Kapusta kiszona w kamionce

Ewa Wachowicz zaleca, aby kisić kapustę w kamionkowym naczyniu – wtedy jej smak jest zdecydowanie pełniejszy i bardziej naturalny. Kamionka utrzymuje stabilną temperaturę i nie przepuszcza światła, dzięki czemu proces fermentacji przebiega równomiernie.

Plastikowe pojemniki, jeśli nie są przeznaczone do przechowywania żywności, mogą wpływać na smak i zapach kiszonki, a szklane słoje szybciej nagrzewają się od słońca, co przyspiesza proces fermentacji i może zmienić aromat. W ceramicznym słoju proces kiszenia zachodzi stopniowo, co sprzyja uzyskaniu głębokiego, tradycyjnego smaku kapusty.

Przepis na kapustę kiszoną od Ewy Wachowicz

Zważ poszatkowaną kapustę i na każdy kilogram dodaj 20 g soli kamiennej. Ugnieć kapustę ręką i odstaw na 20 minut. Po czym dodaj marchewkę i ponownie odstaw. Takie podwójne leżakowanie i odsączenie z nadmiaru wody pozwoli na uzyskanie wyjątkowo smacznej i chrupkiej kiszonki.

Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • kilka marchewek,
  • kilka jabłek,
  • 20 g soli kamiennej na każdy kilogram kapusty,
  • kminek,
  • liście laurowe,
  • jałowiec,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj kapustę i posyp solą. Wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut.
  2. W tym czasie zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty, wrzuć także pozostałe przyprawy, wymieszaj i pozostaw na kolejne 20 minut.
  3. Po tym czasie odciśnij kapustę i marchewkę z wody.
  4. Przełóż połowę kapusty do kamionkowego naczynia i dobrze ugnieć.
  5. Dodaj starte jabłka i przykryj pozostałą kapustą. Ponownie ugnieć, przykryj deseczką i dociśnij kamieniem.
  6. Pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej tydzień, po czym przenieś w chłodne miejsce, na przykład do piwnicy.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥