WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Najlepszy bigos z młodej kapusty. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Smak wiosny i lata zamknięty w jednym garnku. Prosty, pyszny i delikatny w smaku bigos z młodej kapusty przygotujesz w mgnieniu oka.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa

Kiedy tylko na lokalnych targach i w sklepach pojawiają się pierwsze wiosenne warzywa, od razu biegniemy na zakupy. Chociaż pierwszym skojarzeniem z bigosem jest ciężkie danie serwowane głównie na święta, to jego wiosenna odsłona zaskoczy cię swoją lekkością i smakiem. Możesz go przygotować w wersji wegetariańskiej lub dorzucić do środka boczek i kiełbasę. Bigos z młodej kapusty idealnie współgra z młodymi ziemniakami i świetnie sprawdzi się zarówno na kolację, przekąskę, jak i obiad. Sezon na młodą kapustę trwa dość krótko, więc warto w pełni z niego skorzystać.

Kiedy kupić młodą kapustę?

Sezon na młodą kapustę trwa od maja do sierpnia. To nic innego jak zwykła, biała kapusta we wcześniejszej odmianie. Jej liście są kruche, a smak delikatniejszy i słodszy. Jest prawdziwą bombą witaminową- ma w sobie nawet cztery razy więcej witaminy C niż kapusta kiszona. Ponadto jest też dobrym źródłem witamin A,K,E, potasu, manganumiedzi, siarki, wapnia, żelaza oraz sodu.

Poszatkowana młoda kapusta na desce
Młoda kapusta- Pyszności; źródło: Canva

Bigos z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 nieduża główka kapusty (lub pół większej)
  • 2-3 młode marchewki
  • 3 łyżki masła
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 pęczek koperku
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • woda lub bulion warzywny

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę dokładnie myję i usuwam pierwszą warstwę liści.
  2. Następnie szatkuję warzywo przy pomocy noża. Możesz zrobić to również w szatkownicy lub robocie kuchennym.
  3. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i podsmażam chwilę pokrojoną w półplasterki marchew.
  4. Kapustę wkładam do dużego garnka i zalewam szklanką wody lub bulionu. Dodaję przyprawy i duszę przez ok. 20 minut.
  5. Gdy kapusta będzie już miękka, dorzucam posiekany szczypiorek, masło i dokładnie mieszam.
  6. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Dwie miseczki z bigosem z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty- Pyszności, źródło Canva

Taki bigos robi się błyskawicznie bez większego wysiłku i dużej ilości pracy. Możesz przygotować go również w wersji mięsnej, dodając podsmażony boczek lub dobrej jakości kiełbasę. Bigos z młodej kapusty możesz również pasteryzować- wystarczy 30 minut, aby zamknąć smak w słoiczku i wyjąć z domowej spiżarni, gdy najdzie nas ochota na pyszny obiad z kapustą w roli głównej.

Przygotuj pieczarki z grilla w sosie. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser