Najlepszy bigos z młodej kapusty. Przepis prosto z babcinego zeszytu
Smak wiosny i lata zamknięty w jednym garnku. Prosty, pyszny i delikatny w smaku bigos z młodej kapusty przygotujesz w mgnieniu oka.
09.05.2023 09:30
Kiedy tylko na lokalnych targach i w sklepach pojawiają się pierwsze wiosenne warzywa, od razu biegniemy na zakupy. Chociaż pierwszym skojarzeniem z bigosem jest ciężkie danie serwowane głównie na święta, to jego wiosenna odsłona zaskoczy cię swoją lekkością i smakiem. Możesz go przygotować w wersji wegetariańskiej lub dorzucić do środka boczek i kiełbasę. Bigos z młodej kapusty idealnie współgra z młodymi ziemniakami i świetnie sprawdzi się zarówno na kolację, przekąskę, jak i obiad. Sezon na młodą kapustę trwa dość krótko, więc warto w pełni z niego skorzystać.
Kiedy kupić młodą kapustę?
Sezon na młodą kapustę trwa od maja do sierpnia. To nic innego jak zwykła, biała kapusta we wcześniejszej odmianie. Jej liście są kruche, a smak delikatniejszy i słodszy. Jest prawdziwą bombą witaminową- ma w sobie nawet cztery razy więcej witaminy C niż kapusta kiszona. Ponadto jest też dobrym źródłem witamin A,K,E, potasu, manganumiedzi, siarki, wapnia, żelaza oraz sodu.
Bigos z młodej kapusty
Składniki:
- 1 nieduża główka kapusty (lub pół większej)
- 2-3 młode marchewki
- 3 łyżki masła
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 pęczek koperku
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- woda lub bulion warzywny
Sposób przygotowania:
- Kapustę dokładnie myję i usuwam pierwszą warstwę liści.
- Następnie szatkuję warzywo przy pomocy noża. Możesz zrobić to również w szatkownicy lub robocie kuchennym.
- Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i podsmażam chwilę pokrojoną w półplasterki marchew.
- Kapustę wkładam do dużego garnka i zalewam szklanką wody lub bulionu. Dodaję przyprawy i duszę przez ok. 20 minut.
- Gdy kapusta będzie już miękka, dorzucam posiekany szczypiorek, masło i dokładnie mieszam.
- Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Taki bigos robi się błyskawicznie bez większego wysiłku i dużej ilości pracy. Możesz przygotować go również w wersji mięsnej, dodając podsmażony boczek lub dobrej jakości kiełbasę. Bigos z młodej kapusty możesz również pasteryzować- wystarczy 30 minut, aby zamknąć smak w słoiczku i wyjąć z domowej spiżarni, gdy najdzie nas ochota na pyszny obiad z kapustą w roli głównej.
Przygotuj pieczarki z grilla w sosie. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: