Najlepszy bigos z młodej kapusty. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Smak wiosny i lata zamknięty w jednym garnku. Prosty, pyszny i delikatny w smaku bigos z młodej kapusty przygotujesz w mgnieniu oka.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa

Kiedy tylko na lokalnych targach i w sklepach pojawiają się pierwsze wiosenne warzywa, od razu biegniemy na zakupy. Chociaż pierwszym skojarzeniem z bigosem jest ciężkie danie serwowane głównie na święta, to jego wiosenna odsłona zaskoczy cię swoją lekkością i smakiem. Możesz go przygotować w wersji wegetariańskiej lub dorzucić do środka boczek i kiełbasę. Bigos z młodej kapusty idealnie współgra z młodymi ziemniakami i świetnie sprawdzi się zarówno na kolację, przekąskę, jak i obiad. Sezon na młodą kapustę trwa dość krótko, więc warto w pełni z niego skorzystać.

Kiedy kupić młodą kapustę?

Sezon na młodą kapustę trwa od maja do sierpnia. To nic innego jak zwykła, biała kapusta we wcześniejszej odmianie. Jej liście są kruche, a smak delikatniejszy i słodszy. Jest prawdziwą bombą witaminową- ma w sobie nawet cztery razy więcej witaminy C niż kapusta kiszona. Ponadto jest też dobrym źródłem witamin A,K,E, potasu, manganumiedzi, siarki, wapnia, żelaza oraz sodu.

Poszatkowana młoda kapusta na desce
Młoda kapusta- Pyszności; źródło: Canva

Bigos z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 nieduża główka kapusty (lub pół większej)
  • 2-3 młode marchewki
  • 3 łyżki masła
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 pęczek koperku
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • woda lub bulion warzywny

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę dokładnie myję i usuwam pierwszą warstwę liści.
  2. Następnie szatkuję warzywo przy pomocy noża. Możesz zrobić to również w szatkownicy lub robocie kuchennym.
  3. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i podsmażam chwilę pokrojoną w półplasterki marchew.
  4. Kapustę wkładam do dużego garnka i zalewam szklanką wody lub bulionu. Dodaję przyprawy i duszę przez ok. 20 minut.
  5. Gdy kapusta będzie już miękka, dorzucam posiekany szczypiorek, masło i dokładnie mieszam.
  6. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Dwie miseczki z bigosem z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty- Pyszności, źródło Canva

Taki bigos robi się błyskawicznie bez większego wysiłku i dużej ilości pracy. Możesz przygotować go również w wersji mięsnej, dodając podsmażony boczek lub dobrej jakości kiełbasę. Bigos z młodej kapusty możesz również pasteryzować- wystarczy 30 minut, aby zamknąć smak w słoiczku i wyjąć z domowej spiżarni, gdy najdzie nas ochota na pyszny obiad z kapustą w roli głównej.

Przygotuj pieczarki z grilla w sosie. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇