Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Do tych gruzińskich pierożków na początku podeszłam z niemałą rezerwą, ale po spróbowaniu ich w restauracji zachwyciłam się. Niesamowicie aromatyczne, z pysznym farszem, są zaskakująco proste do przygotowania w domu i stanowią świetną propozycję na niecodzienny obiad.
Chinkali wywodzą się z malowniczej Gruzji i już na pierwszy rzut oka wyróżniają się charakterystycznym kształtem sakiewki. Równie niecodzienny jest sposób ich jedzenia, zupełnie inny niż ten, do którego przywykliśmy w Polsce. Choć gruzińska wersja znacząco różni się od klasycznych pierogów, które znamy z domowych stołów, to wciąż niezwykle smaczna i jednocześnie ciekawa propozycja dla każdego, kto chce spróbować czegoś nowego.
Gołąbki z kaszą i mięsem w kapuście włoskiej. Takiemu obiadowi nie oprze się nawet największy niejadek
Farsz do chinkali
Gruzińskie pierożki, znane jako chinkali, różnią się od naszych tradycyjnych przede wszystkim kształtem – tutaj przypominają niewielkie woreczki z ciasta, w których kryje się aromatyczny farsz. Bazuje on najczęściej na bulionie oraz mięsie wieprzowo-wołowym, dzięki czemu wnętrze pierożka po ugotowaniu staje się niezwykle soczyste. W wersji wegetariańskiej możesz użyć białego sera lub innych wytrawnych dodatków i tego, co masz pod ręką i co najbardziej lubisz, na przykład pieczarek i cebuli.
Jak jeść chinkali?
Jedzenie chinkali wymaga pewnej techniki. Trzymając za "ogonki", najpierw wypijamy gorący bulion znajdujący się w środku, a dopiero potem zjadamy resztę. Gruzińska tradycja zakłada, że ogonki pozostawiamy na talerzu — nie powinno się ich jeść. Ich zadaniem jest jedynie utrzymanie pierożka w całości, przez co są wyjątkowo twarde i zawsze lekko niedogotowane, więc ich konsumpcja nie należy do najprzyjemniejszych.
Przepis na chinkali
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 160 ml gorącej wody,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 400 g mielonego mięsa wołowego,
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- 1 pęczek kolendry,
- 200 ml zimnej wody,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania farszu. Umyj i osusz kolendrę, drobno ją posiekaj.
- Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
- W dużej misce połącz mięso z kolendrą, cebulą, solą i pieprzem.
- Następnie stopniowo dolewaj lodowatą wodę, za każdym razem dokładnie mieszając lub zagniatając farsz dłonią, aż stanie się soczysty i lekko płynny, ale nadal zwarty.
- Przejdź do przygotowania ciasta: wsyp mąkę do dużej miski, dodaj szczyptę soli, gorącą wodę i łyżkę oleju.
- Następnie zagniataj dłonią lub mikserem z hakiem do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
- Odstaw ciasto na 10 minut.
- Po tym czasie, podsyp stolnicę mąką, podziel ciasto na cztery części i każdą rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm.
- Wycinaj koła o średnicy 10-13 cm.
- Na środek każdego koła nakładaj około 15-20 g farszu.
- Zbieraj brzegi ciasta, tworząc fałdki i skręcaj je w charakterystyczną sakiewkę, dobrze dociskając wierzchołek.
- Zagotuj duży garnek osolonej wody, wrzucaj chinkali partiami, delikatnie zamieszaj, aby nie przywarły do dna.
- Gotuj około 10 minut, a po wypłynięciu pozostaw jeszcze 2-3 minuty. Smacznego!