Kurczak w zupełnie nowej odsłonie. Gruziński sposób na wyjątkowy obiad

Jeśli znudził ci się tradycyjnie smażony lub pieczony kurczak, czas odkryć zupełnie nową wersję tego mięsa. Gruziński kurczak duszony w pełnym smaku pomidorowym sosie z ziołami, to sposób na wyjątkowy obiad, który zachwyci wszystkich przy stole.

Chakhokhbili, czyli gruzińskie danieChakhokhbili, czyli gruzińskie danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To jedno z tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Jego nazwa pochodzi od słowa khokhobi, oznaczającego bażanta – to właśnie z tego ptaka dawniej przyrządzano tę potrawę. Dziś najczęściej używa się kurczaka, dusząc go z cebulą, pomidorami i mieszanką ziół. Smak czachochbili przypomina nieco francuskie ragout – to gulasz o bogatej strukturze, intensywnym sosie i wyczuwalnych przyprawach. Czachochbili to idealna propozycja na pożywny, jednogarnkowy posiłek. Świetnie smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, kaszy lub świeżego pieczywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grochówka po częstochowsku

Składniki łatwo dostępne

Mimo tego, że nazwa dania może brzmieć nieco egzotycznie, nie daj się zwieść pozorom – składniki na czachochbili kupisz w pierwszym lepszym sklepie spożywczym i bez problemu zrobisz to danie samemu w domu. Do jego przygotowania nie potrzebujesz trudno dostępnych produktów ani specjalistycznych umiejętności kulinarnych, znanych tylko profesjonalnym kucharzom. Kurczak, cebula, pomidory i zioła tworzą prostą bazę, a całe danie przygotujesz w jednym garnku. Wystarczy odrobina cierpliwości i czasu, by wydobyć głęboki, domowy i gruziński smak, który zadowoli zarówno domowników, jak i gości przy stole.

Składniki:

  • 1 kg kurczaka (cały lub udka),
  • 400 g świeżych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 500 ml wody przegotowanej lub mineralnej,
  • 50 g świeżej kolendry,
  • 30 g świeżej bazylii,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Podziel kurczaka na średniej wielkości kawałki lub użyj gotowych udek.
  2. Umieść je w garnku, dolej szklankę wody i duś bez przykrycia, aż większość płynu odparuje.
  3. Dodaj posiekaną cebulę i kontynuuj duszenie, mieszając od czasu do czasu, aż mięso zmięknie, następnie dorzuć liście laurowe i dokładnie wymieszaj.
  4. Sparz pomidory, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj.
  5. Dodaj je do garnka wraz z drugą szklanką wody i koncentratem pomidorowym, zagotuj i gotuj na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki.
  6. Pod koniec dodaj posiekaną bazylię, kolendrę i przeciśnięty ząbek czosnku, dopraw całość szczyptą soli i pieprzu, dokładnie wymieszaj i podawaj na gorąco.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba