Pieczony kurczak z dodatkami to mój tajny przepis na specjalne okazje. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł

Znudziły ci się już wszystkie przepisy z podaniem kurczaka? Nie masz ochoty ciągle go panierować i smażyć na rozgrzanej patelni? Z tą genialną recepturą podasz go w zupełnie inny sposób.

Przygotuj kurczaka w ten sposób, a na pewno nie pożałujeszPrzygotuj kurczaka w ten sposób, a na pewno nie pożałujesz
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Kurczak to świetna baza do przygotowania pożywnego i smacznego obiadu dla całej rodziny. Oczywiście warto robić go na różne sposoby, aby przepisy z jego udziałem szybko się nie znudziły. I tak się składa, że mam dla ciebie bardzo ciekawą propozycję na przygotowanie i podanie kurczaka w zupełnie nowym wydaniu

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka przygotowanego w ten sposób, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. I to już po jednym kęsie

Co musisz zrobić w tym przypadku? Przepis jest bardzo prosty i oryginalny jednocześnie. Otóż wystarczy połączyć drobiowe mięsojabłkiemserem pleśniowym brie. Te niecodzienne dodatki sprawią, że odkryjesz smak pieczonego kurczaka zupełnie na nowo. W przepisie nie zabraknie oczywiście również aromatycznej marynaty na czele z miodem i octem jabłkowym. To będzie naprawdę coś niesamowitego!

Podaj kurczaka przygotowanego w ten sposób, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. I to już po jednym kęsie

Składniki:

Marynata:

  • 4 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu .

Kurczak i dodatki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 1 małe jabłko,
  • 100 g sera pleśniowego Brie.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania dodatków. W tym celu pozbywam się z jabłka gniazd nasiennych, po czym dzielę go na dwie części i kroję owoc w drobne półplasterki. Następnie zajmuję się serem pleśniowym, z którego również wydzielam cienkie plastry.

W przepisie pojawi się m.in. ser pleśniowy
W przepisie pojawi się m.in. ser pleśniowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania marynaty do kurczaka. Aby ją zrobić, w małej misce łączę ze sobą: miód, ocet jabłkowy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz świeży tymianek

Czas przygotować marynatę
Teraz przygotowuję marynatę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W końcu przychodzi czas na kurczaka. Każdy filet rozcinam w taki sposób, aby mięso można było rozłożyć na pół, ale jednocześnie, ma być ono ciągle w jednym kawałku

W końcu mogę zająć się kurczakiem
W końcu mogę zająć się kurczakiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie rozbijam delikatnie kurczaka tłuczkiem, po czym rozprowadzam na nim wcześniej przygotowaną marynatę. Nie zapominam jednocześnie o doprawieniu mięsa przy pomocy soli i pieprzu.

Na każdym kawałku rozprowadzam marynatę i przyprawy
Na każdym kawałku rozprowadzam marynatę i przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Dopiero teraz na jednym kawałku mięsa mogę ułożyć dodatki — najpierw jabłko, potem ser pleśniowy. 

Czas na dodatki
Czas na dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Powstałą konstrukcję przykrywam drugą częścią mięsa. Kurczaka z dodatkami przekładam następnie do formy z dodatkiem oliwy z oliwek. Na wierzchu każdego fileta rozprowadzam dodatkowo marynatę, po czym wstawiam kuchenny gadżet wraz z zawartością do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Upieczonego kurczaka z dodatkami można podać zarówno solo, jak i z ulubionymi dodatkami. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba