Pieczony kurczak z dodatkami to mój tajny przepis na specjalne okazje. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł

Znudziły ci się już wszystkie przepisy z podaniem kurczaka? Nie masz ochoty ciągle go panierować i smażyć na rozgrzanej patelni? Z tą genialną recepturą podasz go w zupełnie inny sposób.

Przygotuj kurczaka w ten sposób, a na pewno nie pożałujeszPrzygotuj kurczaka w ten sposób, a na pewno nie pożałujesz
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Kurczak to świetna baza do przygotowania pożywnego i smacznego obiadu dla całej rodziny. Oczywiście warto robić go na różne sposoby, aby przepisy z jego udziałem szybko się nie znudziły. I tak się składa, że mam dla ciebie bardzo ciekawą propozycję na przygotowanie i podanie kurczaka w zupełnie nowym wydaniu

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka przygotowanego w ten sposób, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. I to już po jednym kęsie

Co musisz zrobić w tym przypadku? Przepis jest bardzo prosty i oryginalny jednocześnie. Otóż wystarczy połączyć drobiowe mięsojabłkiemserem pleśniowym brie. Te niecodzienne dodatki sprawią, że odkryjesz smak pieczonego kurczaka zupełnie na nowo. W przepisie nie zabraknie oczywiście również aromatycznej marynaty na czele z miodem i octem jabłkowym. To będzie naprawdę coś niesamowitego!

Podaj kurczaka przygotowanego w ten sposób, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. I to już po jednym kęsie

Składniki:

Marynata:

  • 4 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu .

Kurczak i dodatki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 1 małe jabłko,
  • 100 g sera pleśniowego Brie.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania dodatków. W tym celu pozbywam się z jabłka gniazd nasiennych, po czym dzielę go na dwie części i kroję owoc w drobne półplasterki. Następnie zajmuję się serem pleśniowym, z którego również wydzielam cienkie plastry.

W przepisie pojawi się m.in. ser pleśniowy
W przepisie pojawi się m.in. ser pleśniowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania marynaty do kurczaka. Aby ją zrobić, w małej misce łączę ze sobą: miód, ocet jabłkowy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz świeży tymianek

Czas przygotować marynatę
Teraz przygotowuję marynatę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W końcu przychodzi czas na kurczaka. Każdy filet rozcinam w taki sposób, aby mięso można było rozłożyć na pół, ale jednocześnie, ma być ono ciągle w jednym kawałku

W końcu mogę zająć się kurczakiem
W końcu mogę zająć się kurczakiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie rozbijam delikatnie kurczaka tłuczkiem, po czym rozprowadzam na nim wcześniej przygotowaną marynatę. Nie zapominam jednocześnie o doprawieniu mięsa przy pomocy soli i pieprzu.

Na każdym kawałku rozprowadzam marynatę i przyprawy
Na każdym kawałku rozprowadzam marynatę i przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Dopiero teraz na jednym kawałku mięsa mogę ułożyć dodatki — najpierw jabłko, potem ser pleśniowy. 

Czas na dodatki
Czas na dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Powstałą konstrukcję przykrywam drugą częścią mięsa. Kurczaka z dodatkami przekładam następnie do formy z dodatkiem oliwy z oliwek. Na wierzchu każdego fileta rozprowadzam dodatkowo marynatę, po czym wstawiam kuchenny gadżet wraz z zawartością do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Upieczonego kurczaka z dodatkami można podać zarówno solo, jak i z ulubionymi dodatkami. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥