Pieczony kurczak z dodatkami to mój tajny przepis na specjalne okazje. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł
Znudziły ci się już wszystkie przepisy z podaniem kurczaka? Nie masz ochoty ciągle go panierować i smażyć na rozgrzanej patelni? Z tą genialną recepturą podasz go w zupełnie inny sposób.
25.05.2024 | aktual.: 25.05.2024 11:08
Kurczak to świetna baza do przygotowania pożywnego i smacznego obiadu dla całej rodziny. Oczywiście warto robić go na różne sposoby, aby przepisy z jego udziałem szybko się nie znudziły. I tak się składa, że mam dla ciebie bardzo ciekawą propozycję na przygotowanie i podanie kurczaka w zupełnie nowym wydaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co musisz zrobić w tym przypadku? Przepis jest bardzo prosty i oryginalny jednocześnie. Otóż wystarczy połączyć drobiowe mięso z jabłkiem i serem pleśniowym brie. Te niecodzienne dodatki sprawią, że odkryjesz smak pieczonego kurczaka zupełnie na nowo. W przepisie nie zabraknie oczywiście również aromatycznej marynaty na czele z miodem i octem jabłkowym. To będzie naprawdę coś niesamowitego!
Podaj kurczaka przygotowanego w ten sposób, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. I to już po jednym kęsie
Składniki:
Marynata:
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 3 gałązki świeżego tymianku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu .
Kurczak i dodatki:
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 1 małe jabłko,
- 100 g sera pleśniowego Brie.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania dodatków. W tym celu pozbywam się z jabłka gniazd nasiennych, po czym dzielę go na dwie części i kroję owoc w drobne półplasterki. Następnie zajmuję się serem pleśniowym, z którego również wydzielam cienkie plastry.
Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania marynaty do kurczaka. Aby ją zrobić, w małej misce łączę ze sobą: miód, ocet jabłkowy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz świeży tymianek.
Krok 3. W końcu przychodzi czas na kurczaka. Każdy filet rozcinam w taki sposób, aby mięso można było rozłożyć na pół, ale jednocześnie, ma być ono ciągle w jednym kawałku.
Krok 4. Następnie rozbijam delikatnie kurczaka tłuczkiem, po czym rozprowadzam na nim wcześniej przygotowaną marynatę. Nie zapominam jednocześnie o doprawieniu mięsa przy pomocy soli i pieprzu.
Krok 5. Dopiero teraz na jednym kawałku mięsa mogę ułożyć dodatki — najpierw jabłko, potem ser pleśniowy.
Krok 6. Powstałą konstrukcję przykrywam drugą częścią mięsa. Kurczaka z dodatkami przekładam następnie do formy z dodatkiem oliwy z oliwek. Na wierzchu każdego fileta rozprowadzam dodatkowo marynatę, po czym wstawiam kuchenny gadżet wraz z zawartością do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Krok 7. Upieczonego kurczaka z dodatkami można podać zarówno solo, jak i z ulubionymi dodatkami. I to wszystko, smacznego!