Szaszłyki z kurczaka często robię w piekarniku. Smakują tak dobrze jak grillowane
Nie masz pomysłu na szybki obiad albo smaczną i ciekawą kolację? Znudziły ci się już wszystkie dobrze znane przepisy? Postaw na genialne szaszłyki z kurczakiem w roli głównej. Po prostu palce lizać!
11.05.2024 | aktual.: 11.05.2024 14:43
Doskonale zdaję sobie sprawę, że wieczorami może brakować nam sił i chęci, aby przygotować wyszukane danie. Wtedy też dobrze mieć pod ręką sprawdzone receptury, które sprawią, że w mgnieniu oka zrobisz coś smacznego i pożywnego.
W tej roli spiszą się fenomenalne szaszłyki z kurczaka w aromatycznej marynacie. Co więcej, upieczesz je w piekarniku, dlatego połowę pracy wykona za ciebie kuchenne urządzenie. A ty zaoszczędzony czas będziesz mógł poświęcić na zasłużony odpoczynek. Prawda, że jest to idealne rozwiązanie?
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika. Goszczą w mojej kuchni kilka razy w tygodniu. Takie są dobre!
Składniki:
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 60 g roztopionego masła,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- ⅓ szkl. posiekanego koperku,
- 1,5 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- sok z połówki cytryny.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu oczyszczone i dobrze osuszone mięso układam na desce do krojenia i dzielę je na mniejsze kawałki.
Krok 2. Następnie mięso trafia do dużej miski, gdzie łączę je z roztopionym masłem, drobno posiekanym koperkiem oraz przyprawami, tj. suszony czosnek, słodka papryka, pieprz, sól i sok z cytryny. Dolewam również olej.
Zgromadzone w misce składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły i stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 3. Zamarynowane kawałki kurczaka nabijam następnie na trzy drewniane patyczki jednocześnie. Dzięki czemu mam pewność, że powstała w ten sposób konstrukcja jest stabilna.
Krok 4. Szaszłyki układam na formie do pieczenia w taki sposób, aby żaden kawałek kurczaka nie miał z nią bezpośredniego kontaktu. Dzięki takiemu rozwiązaniu mam pewność, że upieką się równomiernie z każdej strony.
Szaszłyki wkładam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 5. Gotowe szaszłyki serwuję z kolorową sałatką. Smacznego!