Szaszłyki z kurczaka często robię w piekarniku. Smakują tak dobrze jak grillowane

Nie masz pomysłu na szybki obiad albo smaczną i ciekawą kolację? Znudziły ci się już wszystkie dobrze znane przepisy? Postaw na genialne szaszłyki z kurczakiem w roli głównej. Po prostu palce lizać!

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika to szybki pomysł na obiadSzaszłyki z kurczaka z piekarnika to szybki pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Doskonale zdaję sobie sprawę, że wieczorami może brakować nam sił i chęci, aby przygotować wyszukane danie. Wtedy też dobrze mieć pod ręką sprawdzone receptury, które sprawią, że w mgnieniu oka zrobisz coś smacznego i pożywnego. 

W tej roli spiszą się fenomenalne szaszłyki z kurczaka w aromatycznej marynacie. Co więcej, upieczesz je w piekarniku, dlatego połowę pracy wykona za ciebie kuchenne urządzenie. A ty zaoszczędzony czas będziesz mógł poświęcić na zasłużony odpoczynek. Prawda, że jest to idealne rozwiązanie?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika. Prosty przepis na pyszny obiad lub kolację

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika. Goszczą w mojej kuchni kilka razy w tygodniu. Takie są dobre!

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • ⅓ szkl. posiekanego koperku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • sok z połówki cytryny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu oczyszczone i dobrze osuszone mięso układam na desce do krojenia i dzielę je na mniejsze kawałki.

W pierwszej kolejności zajmuję się kurczakiem
W pierwszej kolejności zajmuję się kurczakiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie mięso trafia do dużej miski, gdzie łączę je z roztopionym masłem, drobno posiekanym koperkiem oraz przyprawami, tj. suszony czosnek, słodka papryka, pieprz, sól i sok z cytryny. Dolewam również olej. 

W przepisie nie zabraknie również cytrynowej nutki
W przepisie nie zabraknie również cytrynowej nutki © Licencjodawca | Pyszności

Zgromadzone w misce składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły i stworzyły idealną kombinację smakową.

Krok 3. Zamarynowane kawałki kurczaka nabijam następnie na trzy drewniane patyczki jednocześnie. Dzięki czemu mam pewność, że powstała w ten sposób konstrukcja jest stabilna. 

Do przygotowania szaszłyków używam 3 patyczków
Do przygotowania szaszłyków używam trzech patyczków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Szaszłyki układam na formie do pieczenia w taki sposób, aby żaden kawałek kurczaka nie miał z nią bezpośredniego kontaktu. Dzięki takiemu rozwiązaniu mam pewność, że upieką się równomiernie z każdej strony. 

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Szaszłyki wkładam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Krok 5. Gotowe szaszłyki serwuję z kolorową sałatką. Smacznego!

Palce lizać
Palce lizać © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości