PrzepisKolacjaSzaszłyki z kurczaka często robię w piekarniku. Smakują tak dobrze jak grillowane

Szaszłyki z kurczaka często robię w piekarniku. Smakują tak dobrze jak grillowane

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika to szybki pomysł na obiad
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika to szybki pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © Pyszności

11.05.2024 09:53, aktual.: 11.05.2024 14:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie masz pomysłu na szybki obiad albo smaczną i ciekawą kolację? Znudziły ci się już wszystkie dobrze znane przepisy? Postaw na genialne szaszłyki z kurczakiem w roli głównej. Po prostu palce lizać!

Doskonale zdaję sobie sprawę, że wieczorami może brakować nam sił i chęci, aby przygotować wyszukane danie. Wtedy też dobrze mieć pod ręką sprawdzone receptury, które sprawią, że w mgnieniu oka zrobisz coś smacznego i pożywnego. 

W tej roli spiszą się fenomenalne szaszłyki z kurczaka w aromatycznej marynacie. Co więcej, upieczesz je w piekarniku, dlatego połowę pracy wykona za ciebie kuchenne urządzenie. A ty zaoszczędzony czas będziesz mógł poświęcić na zasłużony odpoczynek. Prawda, że jest to idealne rozwiązanie?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika. Goszczą w mojej kuchni kilka razy w tygodniu. Takie są dobre!

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • ⅓ szkl. posiekanego koperku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • sok z połówki cytryny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu oczyszczone i dobrze osuszone mięso układam na desce do krojenia i dzielę je na mniejsze kawałki.

W pierwszej kolejności zajmuję się kurczakiem
W pierwszej kolejności zajmuję się kurczakiem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie mięso trafia do dużej miski, gdzie łączę je z roztopionym masłem, drobno posiekanym koperkiem oraz przyprawami, tj. suszony czosnek, słodka papryka, pieprz, sól i sok z cytryny. Dolewam również olej. 

W przepisie nie zabraknie również cytrynowej nutki
W przepisie nie zabraknie również cytrynowej nutki© Licencjodawca | Pyszności

Zgromadzone w misce składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły i stworzyły idealną kombinację smakową.

Krok 3. Zamarynowane kawałki kurczaka nabijam następnie na trzy drewniane patyczki jednocześnie. Dzięki czemu mam pewność, że powstała w ten sposób konstrukcja jest stabilna. 

Do przygotowania szaszłyków używam trzech patyczków
Do przygotowania szaszłyków używam trzech patyczków© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Szaszłyki układam na formie do pieczenia w taki sposób, aby żaden kawałek kurczaka nie miał z nią bezpośredniego kontaktu. Dzięki takiemu rozwiązaniu mam pewność, że upieką się równomiernie z każdej strony. 

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Szaszłyki wkładam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Krok 5. Gotowe szaszłyki serwuję z kolorową sałatką. Smacznego!

Palce lizać
Palce lizać© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także