PrzepisDania mięsneKuroń robi schab w specjalnej marynacie. Wychodzi nie tylko soczysty, ale i mięciutki

Kuroń robi schab w specjalnej marynacie. Wychodzi nie tylko soczysty, ale i mięciutki

Schab nie będzie wysuszony dzięki marynacie.
Schab nie będzie wysuszony dzięki marynacie.
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Aaron Johnson

08.05.2024 13:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na rodzinny obiad często pieczemy schab w całości. Choć wydaje się to takie proste, zdarza się, że wychodzi przesuszony i mało aromatyczny. By tego uniknąć, nigdy nie można zapominać o marynacie. Jakub Kuroń ma na nią swój sprawdzony przepis.

Schab to idealne mięso do pieczenia w całości. Jak to zrobić, by wszyscy się nim zajadali? Przede wszystkim schab nie powinien być suchy. Dlatego bardzo ważny jest wybór odpowiedniego mięsa na pieczeń, a potem przygotowanie marynaty. I czas, bo najlepiej by schab marynował się całą noc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierwszy krok

Gdy wybierasz schab na pieczeń, zwróć też uwagę na jego kolor, który powinien być być jasnoróżowy. Zbyt ciemny będzie twardy i suchy, a blady zbyt miękki. Ważna jest też wielkość kawałka mięsa, nie pieczemy mniejszego niż kilogram. Nie wybieraj też przesadnie chudego mięsa, bo tłuszcz zapewnia soczystość pieczeni. Dobrze, gdy delikatna warstwa tłuszczu jest regularnie rozłożona. Najlepszy jest schab sprzedawany luzem, na wagę. Do pieczenia idealnie nadaje się ten środkowy. Na zakupach zwróć też uwagę na producenta. Warto wybierać mięso od lokalnych dostawców.

Potrzebna marynata

Nawet gdy kawałek mięsa jest wręcz idealny na pieczeń, potrzebna jest marynata. Marynujemy surowe mięso przed pieczeniem przez kilka godzin. Jakub Kuroń zaleca, by robić to nawet całą noc. Ten zabieg wpływa przede wszystkim na wierzchnią warstwę pieczeni. W przepisie Jakuba Kuronia znalazła się musztarda, która dodatkowo tworzy cieniutką warstwę na mięsie i zatrzymuje w nim wilgoć. Znany kucharz proponuje, by użyć delikatnej w smaku musztardy staropolskiej. Idealne dodatki do niej to czosnek i majeranek.

Siła klasyki

Tak przygotowany schab sprawdzi się na rodzinnym spotkaniu przy stole. Można go podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. W wersji obiadowej pasują do niego ziemniaki i lekka sałata. Wybór przypraw do mięsa jest klasyczny, raczej nikogo smak nie zaskoczy. Jednak schab długo marynowany będzie idealnie miękki, aromatyczny. I za to właśnie cenimy takie tradycyjne dania. Musztarda, czosnek i majeranek świetnie podkreślają smak pieczeni wieprzowej.

Przepis na schab w marynacie Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 1,5 kg schabu środkowego bez kości,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • świeżo zmielony pieprz np. czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z białych błon i przerostów. Jeśli tego nie zrobisz z wierzchu mięso będzie twardawe.
  2. Wymieszaj składniki marynaty: musztardę, utarty czosnek, suszony majeranek oraz olej roślinny. Schab natrzyj solą i czarnym pieprzem, a później posmaruj marynatą. Odstaw go na kilka godzin, a najlepiej całą noc do lodówki.
  3. Schab wyjmij godzinę przed pieczeniem, aby nabrał temperatury. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C z funkcją termoobiegu lub 200 stopni C z grzałką "gór-dół". Piecz 50-55 minut. Po tym czasie wyjmij schab z piekarnika. Przed podaniem odstaw pieczeń na 10 minut, aby soki równo rozeszły się. Wtedy schab będzie bardziej soczysty.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także