Sałatka jarzynowa będzie się nadawała do kosza. Wszystko przez ten karygodny błąd

Bez sałatki jarzynowej często nawet nie wyobrażamy sobie świąt. Przepis na nią jest prosty i dobrze znany, ale jednak każdy przygotowuje ją trochę inaczej. Ważne, by nam smakowała. Jednak warto pamiętać, że są składniki, które mogą bardzo sałatce zaszkodzić.

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa to królowa wielkanocnego stołu.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Esin Deniz
Dorota Gepert

Sałatka jarzynowa to królowa wielkanocnego stołu. W jej składzie są jajka, które zawsze kojarzymy z wiosennymi świętami. Doskonale pasuje też do tradycyjnych mięsnych przysmaków, czyli szynki, pasztetu, pieczonych mięs. Choć sałatka wpisuje się w naszą tradycję kulinarną, ma długą historię międzynarodową i podlegała różnym wpływom. Znana jest w wielu krajach. Za pierwowzór sałatki jarzynowej uważa się sałatkę Olivier, która powstała w 1860 roku. Zawsze jej podstawą są gotowane warzywa i jajka, które łączy majonez.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Tak robiła babcia

Sałatka jarzynowa swój smak zawdzięcza gotowanym warzywom. Powinny się w niej znaleźć ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler. Ważne składniki to też gotowane jajka i ogórki kiszone. Jeśli chodzi o klasyczny przepis to wszystko. Jednak często dopełniamy smak sałatki różnymi dodatkami. Na tej liście jest groszek czy kukurydza, marynowane grzyby, jabłka, por, cebula. I właśnie to ostatnie warzywo ma zły wpływ na sałatkę, psuje jej delikatny smak. Sprawia też, że danie szybciej się ona psuje. I nawet jeśli cebulę do sałatki jarzynowej dodawała babcia, warto to jak najszybciej zmienić.

Cebula na cenzurowanym

Przed cebulą często ostrzega Magda Gessler. Restauratorka podkreśla, że cebula jest zbyt ostra do sałatki jarzynowej oraz szybko fermentuje i wydziela nieprzyjemny zapach. Nawet jeśli bardzo drobno pokroisz cebulę, sałatka już następnego dnia będzie po prostu niesmaczna. Jednak nie dasz się przekonać do sałatki bez cebuli? Posiekaj ją i dodaj już na talerzu tylko do swojej porcji.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa