PrzepisWielkanocSałatka jarzynowa będzie się nadawała do kosza. Wszystko przez ten karygodny błąd

Sałatka jarzynowa będzie się nadawała do kosza. Wszystko przez ten karygodny błąd

Sałatka jarzynowa to królowa wielkanocnego stołu.
Sałatka jarzynowa to królowa wielkanocnego stołu.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Esin Deniz
26.03.2024 14:05

Bez sałatki jarzynowej często nawet nie wyobrażamy sobie świąt. Przepis na nią jest prosty i dobrze znany, ale jednak każdy przygotowuje ją trochę inaczej. Ważne, by nam smakowała. Jednak warto pamiętać, że są składniki, które mogą bardzo sałatce zaszkodzić.

Sałatka jarzynowa to królowa wielkanocnego stołu. W jej składzie są jajka, które zawsze kojarzymy z wiosennymi świętami. Doskonale pasuje też do tradycyjnych mięsnych przysmaków, czyli szynki, pasztetu, pieczonych mięs. Choć sałatka wpisuje się w naszą tradycję kulinarną, ma długą historię międzynarodową i podlegała różnym wpływom. Znana jest w wielu krajach. Za pierwowzór sałatki jarzynowej uważa się sałatkę Olivier, która powstała w 1860 roku. Zawsze jej podstawą są gotowane warzywa i jajka, które łączy majonez.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak robiła babcia

Sałatka jarzynowa swój smak zawdzięcza gotowanym warzywom. Powinny się w niej znaleźć ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler. Ważne składniki to też gotowane jajka i ogórki kiszone. Jeśli chodzi o klasyczny przepis to wszystko. Jednak często dopełniamy smak sałatki różnymi dodatkami. Na tej liście jest groszek czy kukurydza, marynowane grzyby, jabłka, por, cebula. I właśnie to ostatnie warzywo ma zły wpływ na sałatkę, psuje jej delikatny smak. Sprawia też, że danie szybciej się ona psuje. I nawet jeśli cebulę do sałatki jarzynowej dodawała babcia, warto to jak najszybciej zmienić.

Cebula na cenzurowanym

Przed cebulą często ostrzega Magda Gessler. Restauratorka podkreśla, że cebula jest zbyt ostra do sałatki jarzynowej oraz szybko fermentuje i wydziela nieprzyjemny zapach. Nawet jeśli bardzo drobno pokroisz cebulę, sałatka już następnego dnia będzie po prostu niesmaczna. Jednak nie dasz się przekonać do sałatki bez cebuli? Posiekaj ją i dodaj już na talerzu tylko do swojej porcji.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także