Mazurek pistacjowy na kruchym spodzie. Tak pyszny, że na święta upiekę od razu dwa
Desery z pistacjami to hit ostatnich miesięcy. Polubiliśmy sernik pistacjowy, pączki i rogaliki z pistacjowym nadzieniem, a teraz czas na mazurki z dodatkiem tych pysznych orzechów. Wypróbowałam już przepis na takiego mazurka i na pewno znajdzie się on na moim wielkanocnym stole.
21.03.2024 09:31
Mazurek pistacjowy to dobra propozycja, nawet gdy nie masz żadnego doświadczenia w takich wypiekach. Trzeba się tylko przyłożyć do wyrobienia ciasta kruchego. Podajemy dokładną instrukcję, więc nie powinno być z tym kłopotu. Przygotowanie masy pistacjowej jest bardzo proste. Ciasto i masa to podstawa, a przy wyborze dodatków masz już większą dowolność. Pasuje konfitura malinowa, z czarnej porzeczki, ale też różana. Do dekoracji użyj drobno pokrojonych orzechów. Taki mazurek zrobi furorę na świątecznym stole. Na pewno jeszcze nikt takiego nie próbował!
Postaw na pistacje
Pistacje często nazywane były orzechami roku 2023. I wcale nie tracą na popularności, wręcz przeciwnie. Mają dobrą opinię nawet u dietetyków. Choć zawierają sporo tłuszczu, to jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Działają one korzystnie na serce i układ krążenia. Zawierają też sporo białka i błonnika. Do dekoracji mazurka najlepiej użyć pistacji niesolonych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Orzeszki w kremie
Ważnym składnikiem masy mazurka jest krem pistacjowy. Wybór takich produktach w sklepach jest duży. Jak zawsze, zwróć uwagę na etykietę. W składzie powinno być jak najwięcej pistacji. Do mazurka potrzebujesz tylko kilka łyżek kremu. Potem możesz go wykorzystywać do innych wypieków, naleśników, a miłośnicy pistacji skuszą się nawet na kanapki z takim dodatkiem.
Mazurek pistacjowy
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 3 żółtka
Składniki na masę:
- 3 łyżki konfitury
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki słodkiego kremu pistacjowego
- pistacje i inne ulubione orzechy do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Do mąki dodaj pokrojone zimne masło, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj, a potem stopniowo dodawaj mąkę i wyrabiaj, tak by powstały grudki.
- Dodaj żółtka i szybko wyrób ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 2 godziny.
- Z ciasta odkrój mały kawałek na wałeczki. Resztę rozwałkuj na placek o wielkości dna formy i umieścić go w formie. Uformuj wałeczki i ułóż je na brzegach ciasta.
- Formę z ciastem włóż do lodówki na ok. 15 minut.
- Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 22 minuty. Potem je dobrze wystudź. Potem rozsmaruj konfiturę.
- Mascarpone i pastę pistacjową krótko zmiksuj, wystarczy 2 minuty. Delikatnie rozsmaruj masę na konfiturze.
- Mazurka posyp drobno posiekanymi orzechami.