Najlepsze ciepłe dania na Wielkanoc. Odśwież swoje świąteczne menu i wypróbuj świetne przepisy
Jajka, sałatki, wędliny, serniki i mazurki to esencja świątecznego stołu. A gdyby tak w tym roku zaskoczyć swoich gości, przygotowując coś na ciepło? Gwarantujemy, że nie zabiorą ci dużo czasu, a efekt będzie tego wart. Przedstawiamy najlepsze ciepłe dania na Wielkanoc.
21.03.2024 14:31
Wielkanoc to święto jajek. Jajek w każdej postaci. Jajka symbolizują odrodzenie i nowe życie, dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Poza jajkami przygotowujemy też domowe wędliny, pieczenie, sałatki, a także serniki czy tradycyjne mazurki.
Wielkanocny stół aż ugina się pod pysznościami, nie ma na nim zbyt wielu dań na ciepło — poza świątecznym żurkiem czy białą kiełbasą. Chcesz zaskoczyć swoich gości? Przygotuj im ciepłe dania na Wielkanoc. Poznaj najlepsze przepisy!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciepłe dania na Wielkanoc — najlepsze przepisy
Wielkanoc to ferie smaków i aromatów. Chrzan to jedna z przypraw, która znajduje się na świątecznym stole. Dodajemy ją do sosów, zup (żurku lub białej kiełbasy) czy sałatek. Jeśli chcesz pokusić się o większa ilość ciepłych dań, przygotuj tę prostą zupę chrzanową, która idealnie wpasowuje się w świąteczne menu.
Wielkanocą zupa chrzanowa — przepis
Składniki:
- 1,5 bulionu (drobiowego, wołowego, warzywnego),
- 200 g wędzonych żeberek,
- 150 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 niewielkie ziemniaki,
- 3 niewielkie, białe kiełbasy,
- majeranek,
- tarty chrzan,
- 100 ml kwaśnej śmietany.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na maśle, aż stanie się rumiana.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż oba składniki przez 2 minuty, a następnie przełóż je do garnka z grubym dnem.
- Dodaj żeberka i boczek, a całość zalej bulionem. Wywar gotuj przez 30 minut.
- Po 30 minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i białą kiełbasę. Całość gotuj przez kolejne 30 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj 4 łyżki startego chrzanu, szczodrą szczyptę majeranku oraz zaprawioną śmietanę. W razie potrzeby, dopraw zupę solą i pieprzem.
- Doprowadź zupę do wrzenia i rozlej ją do misek. Podawaj z żytnim chlebem i ugotowanym jajkiem.
Pieczona biała kiełbasa to kolejny pomysł na wielkanocny obiad. Przygotowanie zajmie ci 40 minut, z czego samo pieczenie zajmie ci pół godziny. Kiełbasę można podać z delikatnym sosem chrzanowym, jednak naszym zdaniem jeszcze lepiej sprawdzi się słodki sos żurawinowy, który doskonale kontrastuje ze słoną cebulką.
Pieczona biała kiełbasa z cebulą — przepis
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy,
- 5 dużych cebuli,
- 2 łyżki smalcu,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- majeranek,
- sól,
- pieprz,
- słodki sos żurawinowy.
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 stp., grzanie góra-dół.
- Cebulę obierz i poszatkuj na cienkie pióra. Ułóż ją na dnie naczynia żaroodpornego i posyp je odrobiną soli. Polej ją rozpuszczonym smalcem.
- Kiełbasę ułóż na cebuli. Natnij ją w kilku miejscach, posmaruj ją musztardą i posyp majerankiem. Włóż ją do piekarnika i piecz przez 40 minut bez przykrycia.
- Podawaj polaną słodkim sosem żurawinowym.
Ciepłe dania na Wielkanoc nie muszą ociekać chrzanem. Kolejna propozycja to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa. Schab z morelą skradnie serca domowników. Mięso wychodzi soczyste i kruche, a słodka morela przełamuje intensywny smak mięsa. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub kremowym purée.
Kruchy schab z morelą — przepis
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majeranku,
- łyżka soli,
- łyżka oleju lub oliwy,
- łyżka musztardy,
- 150 g suszonych moreli.
Przygotowanie:
- Schab umyj, osusz i oczyść z błon. Natnij w nim otwór, a następnie wypełnij go morelami.
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do niego majeranek, sól, olej oraz musztardę. Całość wymieszaj dokładnie, a tak przygotowana marynatę dokładnie wsmaruj w schab.
- Zamarynowane mięso włóż w rękaw do pieczenia i umieść je w dużym naczyniu żaroodpornym. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 175 stp.C. przez 45 minut.
- Wystudź je przed podaniem, aby nie kruszyło się podczas krojenia. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub purée i sosem pieczeniowym.