PrzepisWielkanocNajlepsze ciepłe dania na Wielkanoc. Odśwież swoje świąteczne menu i wypróbuj świetne przepisy

Najlepsze ciepłe dania na Wielkanoc. Odśwież swoje świąteczne menu i wypróbuj świetne przepisy

Ciepłe dania na Wielkanoc — jak je przygotować?
Ciepłe dania na Wielkanoc — jak je przygotować?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Daniel Ciesielski
21.03.2024 14:31

Jajka, sałatki, wędliny, serniki i mazurki to esencja świątecznego stołu. A gdyby tak w tym roku zaskoczyć swoich gości, przygotowując coś na ciepło? Gwarantujemy, że nie zabiorą ci dużo czasu, a efekt będzie tego wart. Przedstawiamy najlepsze ciepłe dania na Wielkanoc.

Wielkanoc to święto jajek. Jajek w każdej postaci. Jajka symbolizują odrodzenie i nowe życie, dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Poza jajkami przygotowujemy też domowe wędliny, pieczenie, sałatki, a także serniki czy tradycyjne mazurki.

Wielkanocny stół aż ugina się pod pysznościami, nie ma na nim zbyt wielu dań na ciepło — poza świątecznym żurkiem czy białą kiełbasą. Chcesz zaskoczyć swoich gości? Przygotuj im ciepłe dania na Wielkanoc. Poznaj najlepsze przepisy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciepłe dania na Wielkanoc — najlepsze przepisy

Wielkanoc to ferie smaków i aromatów. Chrzan to jedna z przypraw, która znajduje się na świątecznym stole. Dodajemy ją do sosów, zup (żurku lub białej kiełbasy) czy sałatek. Jeśli chcesz pokusić się o większa ilość ciepłych dań, przygotuj tę prostą zupę chrzanową, która idealnie wpasowuje się w świąteczne menu.

Wielkanocą zupa chrzanowa — przepis

Składniki:

  • 1,5 bulionu (drobiowego, wołowego, warzywnego),
  • 200 g wędzonych żeberek,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 niewielkie ziemniaki,
  • 3 niewielkie, białe kiełbasy,
  • majeranek,
  • tarty chrzan,
  • 100 ml kwaśnej śmietany.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na maśle, aż stanie się rumiana.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż oba składniki przez 2 minuty, a następnie przełóż je do garnka z grubym dnem.
  3. Dodaj żeberka i boczek, a całość zalej bulionem. Wywar gotuj przez 30 minut.
  4. Po 30 minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i białą kiełbasę. Całość gotuj przez kolejne 30 minut.
  5. Pod koniec gotowania dodaj 4 łyżki startego chrzanu, szczodrą szczyptę majeranku oraz zaprawioną śmietanę. W razie potrzeby, dopraw zupę solą i pieprzem.
  6. Doprowadź zupę do wrzenia i rozlej ją do misek. Podawaj z żytnim chlebem i ugotowanym jajkiem.

Pieczona biała kiełbasa to kolejny pomysł na wielkanocny obiad. Przygotowanie zajmie ci 40 minut, z czego samo pieczenie zajmie ci pół godziny. Kiełbasę można podać z delikatnym sosem chrzanowym, jednak naszym zdaniem jeszcze lepiej sprawdzi się słodki sos żurawinowy, który doskonale kontrastuje ze słoną cebulką.

Pieczona biała kiełbasa z cebulą — przepis

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 5 dużych cebuli,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodki sos żurawinowy.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stp., grzanie góra-dół.
  2. Cebulę obierz i poszatkuj na cienkie pióra. Ułóż ją na dnie naczynia żaroodpornego i posyp je odrobiną soli. Polej ją rozpuszczonym smalcem.
  3. Kiełbasę ułóż na cebuli. Natnij ją w kilku miejscach, posmaruj ją musztardą i posyp majerankiem. Włóż ją do piekarnika i piecz przez 40 minut bez przykrycia.
  4. Podawaj polaną słodkim sosem żurawinowym.

Ciepłe dania na Wielkanoc nie muszą ociekać chrzanem. Kolejna propozycja to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa. Schab z morelą skradnie serca domowników. Mięso wychodzi soczyste i kruche, a słodka morela przełamuje intensywny smak mięsa. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub kremowym purée.

Kruchy schab z morelą — przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • łyżka soli,
  • łyżka oleju lub oliwy,
  • łyżka musztardy,
  • 150 g suszonych moreli.

Przygotowanie:

  1. Schab umyj, osusz i oczyść z błon. Natnij w nim otwór, a następnie wypełnij go morelami.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do niego majeranek, sól, olej oraz musztardę. Całość wymieszaj dokładnie, a tak przygotowana marynatę dokładnie wsmaruj w schab.
  3. Zamarynowane mięso włóż w rękaw do pieczenia i umieść je w dużym naczyniu żaroodpornym. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 175 stp.C. przez 45 minut.
  4. Wystudź je przed podaniem, aby nie kruszyło się podczas krojenia. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub purée i sosem pieczeniowym.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także