Wielkanocna zupa krem z liści rzodkiewki z rzeżuchą

Wielkanocna zupa krem w stylu zero waste. Jej bazą są zielone liście rzodkiewek, szpinak i ziemniaki. Całość zwieńcza chrupiąca i delikatnie pikantna rzeżucha.

Wielkanocna zupa krem z liści rzodkiewki- PysznościWielkanocna zupa krem z liści rzodkiewki- Pyszności
Ewa

Zupa z rzodkiewki

Chrupiące, pikantne rzodkiewki to jedno z warzyw, które nieodzownie kojarzą nam się z wiosną. Chociaż zjadamy zazwyczaj czerwone zgrubienie, to wykorzystać możemy również inne części. Zielone liście świetnie sprawdzą się jako dodatek do zupy krem, którą możesz zaserwować na wielkanocny obiad. Liście rzodkiewki są niezwykle bogate w witaminę C, fosfor, żelazo i wapń. Zawierają również glukozynolany, które w wyniku procesu trawienia są przekształcane substancje silnie przeciwnowotworowe. Czas dobrze wykorzystać to, co wcześniej niepotrzebnie lądowało w śmietniku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wielkanocna zupa krem z liści rzodkiewki

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1.5 l bulionu

Dodatki

  • kiełki
  • ugotowane jajka

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, podsmaż chwilę i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony tymianek, liście rzodkiewki i zalej całość bulionem.

Obrazek
Wielkanocna zupa krem z liści rzodkiewki- Pyszności

Gotuj całość przez chwilę i dorzuć liście świeżego szpinaku. Dopraw całość solą i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zblenduj zupę na jednolity, gładki krem.

Wielkanocna zupa krem z liści rzodkiewki- Pyszności
Wielkanocna zupa krem z liści rzodkiewki- Pyszności

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przekrojone na pół rzodkiewki. Dodaj do nich drobno posiekany czosnek i podsmaż. Dzięki smażeniu pozbędziemy się mocnej ostrości i zupa stanie się przystępna zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Wielkanocna zupa krem z liści rzodkiewki- Pyszności
Wielkanocna zupa krem z liści rzodkiewki- Pyszności

Do talerza nalej porcję przygotowanej zupy. Dorzuć połówkę ugotowanego jajka, podsmażone rzodkiewki oraz rzeżuchę. Wiosenny krem w pięknym, zielonym wydaniu jest już gotowy.

Smacznego!

Wielkanocna zupa krem z liści rzodkiewki- Pyszności
Wielkanocna zupa krem z liści rzodkiewki- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę