Wielkanocna zupa krem z liści rzodkiewki z rzeżuchą
Wielkanocna zupa krem w stylu zero waste. Jej bazą są zielone liście rzodkiewek, szpinak i ziemniaki. Całość zwieńcza chrupiąca i delikatnie pikantna rzeżucha.
22.03.2023 14:03
Zupa z rzodkiewki
Chrupiące, pikantne rzodkiewki to jedno z warzyw, które nieodzownie kojarzą nam się z wiosną. Chociaż zjadamy zazwyczaj czerwone zgrubienie, to wykorzystać możemy również inne części. Zielone liście świetnie sprawdzą się jako dodatek do zupy krem, którą możesz zaserwować na wielkanocny obiad. Liście rzodkiewki są niezwykle bogate w witaminę C, fosfor, żelazo i wapń. Zawierają również glukozynolany, które w wyniku procesu trawienia są przekształcane substancje silnie przeciwnowotworowe. Czas dobrze wykorzystać to, co wcześniej niepotrzebnie lądowało w śmietniku.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Wielkanocna zupa krem z liści rzodkiewki
Składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 6 ząbków czosnku
- 6 średnich ziemniaków
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 100 g świeżego szpinaku
- 1.5 l bulionu
Dodatki
- kiełki
- ugotowane jajka
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, podsmaż chwilę i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony tymianek, liście rzodkiewki i zalej całość bulionem.
Gotuj całość przez chwilę i dorzuć liście świeżego szpinaku. Dopraw całość solą i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zblenduj zupę na jednolity, gładki krem.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przekrojone na pół rzodkiewki. Dodaj do nich drobno posiekany czosnek i podsmaż. Dzięki smażeniu pozbędziemy się mocnej ostrości i zupa stanie się przystępna zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Do talerza nalej porcję przygotowanej zupy. Dorzuć połówkę ugotowanego jajka, podsmażone rzodkiewki oraz rzeżuchę. Wiosenny krem w pięknym, zielonym wydaniu jest już gotowy.
Smacznego!