3 najlepsze surówki z rzodkiewki. Soczyste i chrupiące propozycje
Surówka z rzodkiewki to ulubiony dodatek do obiadu wiosną i latem. Jest odświeżająca, lekka, zdrowa i pyszna. Ostry smak rzodkiewek cudownie równoważy i łagodzi dodatek naturalnego jogurtu. Oto 3 najlepsze surówki z rzodkiewki, które mogą nadać świeżości twojej kuchni.
22.06.2022 08:38
3 najlepsze surówki z rzodkiewki
Sałatka z rzodkiewki z jogurtem i koperkiem
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 łyżki siekanego koperku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rzodkiewki umyj i osusz. Główki zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Następnie przypraw i odstaw na bok. W tym czasie posiekaj koper i posyp warzywa. Dodaj jogurt, dopraw i wymieszaj.
Sałatka z rzodkiewki i sałaty z dodatkiem kwaśnej śmietany
- pęczek rzodkiewek
- niewielka główka sałaty masłowej
- młoda cebulka ze szczypiorkiem lub mały pęczek samego szczypiorku
- kubek kwaśnej, gęstej śmietany 200g
- sól i pieprz mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Rzodkiewkę oczyść i pokrój w cienkie krążki. Cebulkę ze szczypiorkiem lub szczypiorek przebierz, opłucz i bardzo drobno posiekaj. Liście sałaty otrząśnij z wody i pokrój w paseczki. W kubeczku rozmieszaj śmietanę z solą i pieprzem. Całość połącz z przygotowanym sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wiosenna surówka z rzodkiewką i ogórkiem
Składniki:
- 1/2 główki małej kapusty pekińskiej (bez grubych łodyg)
- 3 ogórki gruntowe
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- mały kubek jogurtu naturalnego
- pełna łyżka kwaśnej śmietany 18%
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jogurt łączymy ze śmietaną, sokiem z cytryny, cukrem oraz sporą szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Kapustę drobno siekamy. Umyte ogórki kroimy razem ze skórką w półplasterki. W taki sam sposób kroimy rzodkiewkę. Warzywa łączymy z posiekanym koperkiem i dodajemy do nich sos jogurtowy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Najlepiej sałatkę zjeść od razu.
W Polsce przyjęło się jednak, że zjadamy tylko korzeń rzodkiewki, a liście wyrzucamy. A jak się okazuje, możemy z nich przygotować wiele pysznych rzeczy. Jednym z nich jest pesto. Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu rzodkiewki i tutaj sprawdzi się przechowanie jej w naczyniu wypełnionym wodą, tak aby niewielka część korzeni była zanurzona. Tak chrupiące rzodkiewki dodaj do sałatek.