W Polsce wciąż mało popularne, a niesamowicie zdrowe. Idealne do jajek, więc przydadzą się w Wielkanoc
Kapary w Polsce znane były już w średniowieczu, jednak w wyniku historycznych perturbacji wyparowały z naszego menu. A wbrew pozorom mają szerokie zastosowanie w kuchni, również tej wielkanocnej. Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po słoiczek kaparów, będąc w sklepie.
11.03.2024 16:51
Kapary są pąkami kwiatowymi zbieranymi z krzewów wieloletnich należących do rodziny roślin Capparis. Ze względu na krótki okres kwitnienia, który trwa tylko jeden dzień (pączki pojawiają się rano, a już wieczorem przekształcają się w pełne kwiaty), zbieranie kaparów nie jest łatwym zadaniem. W Polsce kapary są dostępne zwykle w postaci marynowanej w occie lub konserwowej w soli i oliwie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy kapary są zdrowe?
Kapary są pąkami kwiatowymi zbieranymi z krzewów wieloletnich należących do rodziny roślin Capparis. W 100 gramach tych małych pączków znajdują się zaledwie 23 kalorie. Dzięki temu stanowią doskonały dodatek do różnego rodzaju dań i sałatek. W większości składają się z wody, ale zawierają również wiele skoncentrowanych składników odżywczych. Wśród nich znajdują się takie składniki jak żelazo, potas, sód, witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, szczególnie warto zwrócić uwagę na miedź i witaminę K, które są obecne w kaparach w największych ilościach.
Kapary są również bogatym źródłem polifenoli, głównie kwercetyny. Związki te mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Dzięki temu mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych.
Badania naukowe dowodzą, że kwercetyna ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe i przeciwwirusowe w organizmie. Ponadto może chronić przed chorobami związanymi z wiekiem, w tym chorobami neurodegeneracyjnymi. Dlatego spożywanie kaparów może przyczynić się do ochrony przed chorobą Alzheimera czy otępieniem starczym.
Z czym jeść kapary? Propozycje na wielkanocny stół
Kapary stanowią doskonały dodatek, nadający potrawom wyrazistości. Mają pikantny, słono-kwaśny smak, a więc bez problemu można je dorzucić do większości sałatek, dipów czy sosów. Szczególnie dobrze komponują się w sosie tatarskim (wystarczy dodać kilka kaparów, by wydobyć z niego więcej smaku).
Posiekane kapary dodaj do pasty jajecznej czy farszu do jajek, możesz też ozdobić nimi półmisek z przekąskami. Warto mieć na uwadze, że kapary bardzo dobrze komponują się z czosnkiem, oliwkami, oregano, bazylią i tymiankiem. Są też dobrym towarzystwem dla anchois, łososia, tuńczyka i oczywiście - jajek. Co istotne, kapary stosujemy oszczędnie - mają wybitnie wyrazisty smak.