W Polsce wciąż mało popularne, a niesamowicie zdrowe. Idealne do jajek, więc przydadzą się w Wielkanoc

Kapary w Polsce znane były już w średniowieczu, jednak w wyniku historycznych perturbacji wyparowały z naszego menu. A wbrew pozorom mają szerokie zastosowanie w kuchni, również tej wielkanocnej. Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po słoiczek kaparów, będąc w sklepie.

Do czego dodać kapary?Do czego dodać kapary?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kapary są pąkami kwiatowymi zbieranymi z krzewów wieloletnich należących do rodziny roślin Capparis. Ze względu na krótki okres kwitnienia, który trwa tylko jeden dzień (pączki pojawiają się rano, a już wieczorem przekształcają się w pełne kwiaty), zbieranie kaparów nie jest łatwym zadaniem. W Polsce kapary są dostępne zwykle w postaci marynowanej w occie lub konserwowej w soli i oliwie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka cytrynowa. Przepis, który sprawdzi się na Wielkanoc

Czy kapary są zdrowe?

Kapary są pąkami kwiatowymi zbieranymi z krzewów wieloletnich należących do rodziny roślin Capparis. W 100 gramach tych małych pączków znajdują się zaledwie 23 kalorie. Dzięki temu stanowią doskonały dodatek do różnego rodzaju dań i sałatek. W większości składają się z wody, ale zawierają również wiele skoncentrowanych składników odżywczych. Wśród nich znajdują się takie składniki jak żelazo, potas, sód, witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, szczególnie warto zwrócić uwagę na miedź i witaminę K, które są obecne w kaparach w największych ilościach.

Kapary są również bogatym źródłem polifenoli, głównie kwercetyny. Związki te mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Dzięki temu mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych.

Badania naukowe dowodzą, że kwercetyna ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe i przeciwwirusowe w organizmie. Ponadto może chronić przed chorobami związanymi z wiekiem, w tym chorobami neurodegeneracyjnymi. Dlatego spożywanie kaparów może przyczynić się do ochrony przed chorobą Alzheimera czy otępieniem starczym.

Kapary
Kapary © Pixabay

Z czym jeść kapary? Propozycje na wielkanocny stół

Kapary stanowią doskonały dodatek, nadający potrawom wyrazistości. Mają pikantny, słono-kwaśny smak, a więc bez problemu można je dorzucić do większości sałatek, dipów czy sosów. Szczególnie dobrze komponują się w sosie tatarskim (wystarczy dodać kilka kaparów, by wydobyć z niego więcej smaku).

Posiekane kapary dodaj do pasty jajecznej czy farszu do jajek, możesz też ozdobić nimi półmisek z przekąskami. Warto mieć na uwadze, że kapary bardzo dobrze komponują się z czosnkiem, oliwkami, oregano, bazylią i tymiankiem. Są też dobrym towarzystwem dla anchois, łososia, tuńczyka i oczywiście - jajek. Co istotne, kapary stosujemy oszczędnie - mają wybitnie wyrazisty smak.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa