Majonez nie ma z nim szans. Teść na Wielkanoc serwuje domowy sos tatarski

Sos tatarski na stałe wpisał się w wielkanocne menu Polaków. Czy do jajek, czy zimnych mięs, czy choćby nawet do posmarowania chleba - w tych i wielu innych kompozycjach nie ma sobie równych. Trudno o jeden przepis na najprawdziwszy sos tatarski, jednak ten serwowany przez mojego teścia jest po prostu obłędny.

Sos tatarski Sos tatarski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mój teść uwielbia sos tatarski, a najbardziej smakuje mu ten, który sam przyrządza. Ma pewien patent - do sałatki dodaje odrobinę szalotki. Cebula nie jest częstym gościem sosu tatarskiego. To z praktycznych pobudek - po prostu może sprawić, że danie szybciej się zepsuje. Jednak ten sos jest tak pyszny, że znika momentalnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni

Jak zrobić tradycyjny sos tatarski?

To bardzo prosta sprawa, choć na przestrzeni lat przepis na ten szlagierowy sos uległ modyfikacjom. O sosie tatarskim - a dokładniej zimnym sosie po tatarsku - pisała Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Dawniej dodawano do niego pokruszone jaja na twardo. Kiedy jednak zaczęły pojawiać się majonezy, poradniki polecały przepisy z ich użyciem.

Dzisiaj sos tatarski sporządza się z sosu majonezowego. W wersji wiedeńskiej dodaje się do niego pokrojone korniszony, kapary i natkę pietruszki. W wersji francuskiej natomiast z majonezem łączy się roztarte żółtko ugotowanego na twardo jaja i jego posiekane białko oraz drobno posiekany szczypiorek.

Sos tatarski wspaniale pasuje do zimnych mięs, ale jest też idealnym dopełnieniem popularnej potrawy fish and chips. Warto wykorzystać go jako farsz do faszerowanych jajek lub po prostu podać na stół, jako jedno z zimnych dań.

Sos tatarski
Sos tatarski © Adobe Stock

Sos tatarski na Wielkanoc. Przepis

Składniki:

  • 200 g majonezu,
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki śmietany 18-proc.,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 100 g marynowanych pieczarek,
  • 1 cebula szalotka,
  • szczypiorek i natka pietruszki,
  • szczypta suszonego koperku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Posiekaj drobno ogórki kiszone i marynowane pieczarki oraz szalotkę.
  2. Majonez, jogurt, śmietanę oraz musztardę wymieszaj.
  3. Posiekane ogórki, grzyby i szalotkę wymieszaj z przygotowanym sosem. Dodaj posiekaną pietruszkę i szczypiorek, suszony koperek oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Dobrze wymieszaj całość.
  5. Sos tatarski jest gotowy zaraz po przyrządzeniu, jednak lepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej