PrzepisWielkanocMajonez nie ma z nim szans. Teść na Wielkanoc serwuje domowy sos tatarski

Majonez nie ma z nim szans. Teść na Wielkanoc serwuje domowy sos tatarski

Sos tatarski
Sos tatarski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.03.2024 16:37, aktual.: 10.03.2024 16:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sos tatarski na stałe wpisał się w wielkanocne menu Polaków. Czy do jajek, czy zimnych mięs, czy choćby nawet do posmarowania chleba - w tych i wielu innych kompozycjach nie ma sobie równych. Trudno o jeden przepis na najprawdziwszy sos tatarski, jednak ten serwowany przez mojego teścia jest po prostu obłędny.

Mój teść uwielbia sos tatarski, a najbardziej smakuje mu ten, który sam przyrządza. Ma pewien patent - do sałatki dodaje odrobinę szalotki. Cebula nie jest częstym gościem sosu tatarskiego. To z praktycznych pobudek - po prostu może sprawić, że danie szybciej się zepsuje. Jednak ten sos jest tak pyszny, że znika momentalnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić tradycyjny sos tatarski?

To bardzo prosta sprawa, choć na przestrzeni lat przepis na ten szlagierowy sos uległ modyfikacjom. O sosie tatarskim - a dokładniej zimnym sosie po tatarsku - pisała Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Dawniej dodawano do niego pokruszone jaja na twardo. Kiedy jednak zaczęły pojawiać się majonezy, poradniki polecały przepisy z ich użyciem.

Dzisiaj sos tatarski sporządza się z sosu majonezowego. W wersji wiedeńskiej dodaje się do niego pokrojone korniszony, kapary i natkę pietruszki. W wersji francuskiej natomiast z majonezem łączy się roztarte żółtko ugotowanego na twardo jaja i jego posiekane białko oraz drobno posiekany szczypiorek.

Sos tatarski wspaniale pasuje do zimnych mięs, ale jest też idealnym dopełnieniem popularnej potrawy fish and chips. Warto wykorzystać go jako farsz do faszerowanych jajek lub po prostu podać na stół, jako jedno z zimnych dań.

Sos tatarski
Sos tatarski© Adobe Stock

Sos tatarski na Wielkanoc. Przepis

Składniki:

  • 200 g majonezu,
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki śmietany 18-proc.,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 100 g marynowanych pieczarek,
  • 1 cebula szalotka,
  • szczypiorek i natka pietruszki,
  • szczypta suszonego koperku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Posiekaj drobno ogórki kiszone i marynowane pieczarki oraz szalotkę.
  2. Majonez, jogurt, śmietanę oraz musztardę wymieszaj.
  3. Posiekane ogórki, grzyby i szalotkę wymieszaj z przygotowanym sosem. Dodaj posiekaną pietruszkę i szczypiorek, suszony koperek oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Dobrze wymieszaj całość.
  5. Sos tatarski jest gotowy zaraz po przyrządzeniu, jednak lepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
sos tatarskidania wielkanocnewielkanoc