PrzepisKuchnia włoskaNa uroczyste obiady zawsze robię włoską pieczeń. Później mam zdrową wędlinę na kanapki

Na uroczyste obiady zawsze robię włoską pieczeń. Później mam zdrową wędlinę na kanapki

Pyszna rolada po włosku to pomysł na wyjątkową wędlinę do kanapek. Smakuje wybornie, jest soczysta, dobrze doprawiona i ma o niebo lepszy skład niż gotowe wędliny ze sklepu.

Pieczeń włoska - Pyszności
Pieczeń włoska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Danilo Oliver

26.01.2024 | aktual.: 26.01.2024 16:52

Ta wyjątkowa rolada to jeden z moich ulubionych mięsnych przepisów. Jednego dnia piekę dużą porcję na obiad i podaję z ziemniakami lub kaszą, a drugiego dnia resztki rolady lądują na kanapkach. Dzięki temu oszczędzam naprawdę dużo czasu i pieniędzy, a taka wędlina po prostu bije na głowę jakiekolwiek szynki ze sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoska pieczeń na kanapki

Porchetta, bo tak nazywają ją Włosi, to pieczeń, co do pochodzenia której prowadzone są liczne dysputy. Według mieszkańców Lacjum przepis na porchettę został opracowany w tym regionie. W Umbrii natomiast uważa się, że pieczeń ta wywodzi się z Nursji, znanej od czasów rzymskich z hodowli świń, w Górnym Lacjum natomiast legendy głoszą, że porchetta jest wynalazkiem epoki etruskiej. Bez względu na to, gdzie powstała ta rolada, dziś znają ją niemal w całych Włoszech.

Włoska pieczeń
Włoska pieczeń

Rolada wieprzowa z ziołami, bo właśnie to skrywa się pod nazwą porchetta, to danie cenione na całym świecie. Jej wyjątkowy smak docenili redaktorzy "New York Times", umieszczając ją na liście 5 najlepszych potraw na świecie. Chociaż najlepiej smakuje kupiona na jednym z włoskich straganów, to równie smaczną roladę możesz przygotować w swoim domu.

Składniki:

  • 3 kg mięsa wieprzowego,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści szałwii,
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka płatków chili,
  • natka pietruszki,
  • łyżka solonych kaparów,
  • 2 filety anchois,
  • sok z jednej cytryny
  • 125 ml oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Szałwię rozmaryn, pieprz, sól oraz chili przekładam do miseczki i dokładnie mieszam.
  2. Powstałą mieszankę wcieram w wieprzowinę i ciasno owijam mięso sznurkiem wędliniarskim.
  3. Przekładam do żaroodpornego naczynia i wstawiam do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia wyjmuję mięso i odstawiam na blat, aby nabrało pokojowej temperatury.
  5. Mięso w naczyniu żaroodpornym wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piekę przez 3 godziny.
  6. Po tym czasie zwiększam temperaturę do 200 st. Celsjusza i trzymam mięso jeszcze przez pół godziny. Po wyjęciu odstawiam do wystudzenia.
  7. W miseczce mieszam przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojone kapary oraz anchois. Dodaję oliwę z oliwek, sok z cytryny i mieszam.
  8. Mięso kroję w plastry i smaruję przygotowanym sosem. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie