PrzepisSałatkiSurówka z czerwonej kapusty, której nie musisz parzyć. Prosta i wyjątkowo pyszna

Surówka z czerwonej kapusty, której nie musisz parzyć. Prosta i wyjątkowo pyszna

Surówka z czerwonej kapusty, której nie musisz parzyć. Prosta i wyjątkowo pyszna
Surówka z czerwonej kapusty, której nie musisz parzyć. Prosta i wyjątkowo pyszna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ROMANA MARTYNIUK

26.01.2024 09:44, aktual.: 26.01.2024 18:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tradycyjny przepis na surówkę z czerwonej kapusty wymaga jej sparzenia, co może pozbawić ją części wartości odżywczych. Na szczęście istnieje sposób, aby przygotować pyszną i zdrową surówkę z czerwonej kapusty w zledwie kilka minut.

Czerwona kapusta, choć znana ze swojej wyjątkowej twardości, nie musi być poddawana parzeniu. Odkryj alternatywny sposób na przygotowanie surówki z czerwonej kapusty, która zachwyci Cię prostotą i niezwykłym smakiem. Dodając do niej sos majonezowo-musztardowy oraz kilka smacznych dodatków, stworzysz surówkę-marzenie. Przekonaj się, dlaczego warto wyjść poza ramy klasycznego przepisu i odkryj nowy wymiar smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty bez parzenia

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty lub ½ większej,
  • niewielka czerwona cebula,
  • 1 marchewka,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • starty ząbek czosnku,
  • 1 łyżka miodu lub cukru,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności kapustę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Następnie posiekaj drobno koperek. Wszystko wrzucić do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Na sam koniec dodaj: majonez, obie musztardy, sok z cytryny, starty czosnek i miód lub cukier. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wszystko ponownie wymieszać.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do surówki warto dodać jabłko. Jabłko nada jej słodko-kwaśny smak i sprawi, że będzie bardziej soczysta.
  • Jeśli chcesz, aby surówka miała bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do niej odrobinę chrzanu lub imbiru.
  • Surówkę z czerwonej kapusty można również przygotować z dodatkiem innych warzyw, takich jak seler, pietruszka lub ogórek.

Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, że surówka z czerwonej kapusty bez parzenia może być równie pyszna, a jednocześnie zdrowsza niż tradycyjna.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także