Surówka z czerwonej kapusty, której nie musisz parzyć. Prosta i wyjątkowo pyszna

Tradycyjny przepis na surówkę z czerwonej kapusty wymaga jej sparzenia, co może pozbawić ją części wartości odżywczych. Na szczęście istnieje sposób, aby przygotować pyszną i zdrową surówkę z czerwonej kapusty w zledwie kilka minut.

Surówka z czerwonej kapusty, której nie musisz parzyć. Prosta i wyjątkowo pysznaSurówka z czerwonej kapusty, której nie musisz parzyć. Prosta i wyjątkowo pyszna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ROMANA MARTYNIUK
Marcin Michałowski

Czerwona kapusta, choć znana ze swojej wyjątkowej twardości, nie musi być poddawana parzeniu. Odkryj alternatywny sposób na przygotowanie surówki z czerwonej kapusty, która zachwyci Cię prostotą i niezwykłym smakiem. Dodając do niej sos majonezowo-musztardowy oraz kilka smacznych dodatków, stworzysz surówkę-marzenie. Przekonaj się, dlaczego warto wyjść poza ramy klasycznego przepisu i odkryj nowy wymiar smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o swoją odporność jeszcze dziś. Domowe shoty sprawdzą się w tej roli idealnie

Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty bez parzenia

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty lub ½ większej,
  • niewielka czerwona cebula,
  • 1 marchewka,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • starty ząbek czosnku,
  • 1 łyżka miodu lub cukru,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności kapustę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Następnie posiekaj drobno koperek. Wszystko wrzucić do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Na sam koniec dodaj: majonez, obie musztardy, sok z cytryny, starty czosnek i miód lub cukier. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wszystko ponownie wymieszać.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do surówki warto dodać jabłko. Jabłko nada jej słodko-kwaśny smak i sprawi, że będzie bardziej soczysta.
  • Jeśli chcesz, aby surówka miała bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do niej odrobinę chrzanu lub imbiru.
  • Surówkę z czerwonej kapusty można również przygotować z dodatkiem innych warzyw, takich jak seler, pietruszka lub ogórek.

Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, że surówka z czerwonej kapusty bez parzenia może być równie pyszna, a jednocześnie zdrowsza niż tradycyjna.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa