PrzepisSałatkiSurówka z czerwonej kapusty, której nie musisz parzyć. Prosta i wyjątkowo pyszna

Surówka z czerwonej kapusty, której nie musisz parzyć. Prosta i wyjątkowo pyszna

Tradycyjny przepis na surówkę z czerwonej kapusty wymaga jej sparzenia, co może pozbawić ją części wartości odżywczych. Na szczęście istnieje sposób, aby przygotować pyszną i zdrową surówkę z czerwonej kapusty w zledwie kilka minut.

Surówka z czerwonej kapusty, której nie musisz parzyć. Prosta i wyjątkowo pyszna
Surówka z czerwonej kapusty, której nie musisz parzyć. Prosta i wyjątkowo pyszna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ROMANA MARTYNIUK

26.01.2024 | aktual.: 26.01.2024 18:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czerwona kapusta, choć znana ze swojej wyjątkowej twardości, nie musi być poddawana parzeniu. Odkryj alternatywny sposób na przygotowanie surówki z czerwonej kapusty, która zachwyci Cię prostotą i niezwykłym smakiem. Dodając do niej sos majonezowo-musztardowy oraz kilka smacznych dodatków, stworzysz surówkę-marzenie. Przekonaj się, dlaczego warto wyjść poza ramy klasycznego przepisu i odkryj nowy wymiar smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty bez parzenia

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty lub ½ większej,
  • niewielka czerwona cebula,
  • 1 marchewka,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • starty ząbek czosnku,
  • 1 łyżka miodu lub cukru,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności kapustę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Następnie posiekaj drobno koperek. Wszystko wrzucić do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Na sam koniec dodaj: majonez, obie musztardy, sok z cytryny, starty czosnek i miód lub cukier. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wszystko ponownie wymieszać.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do surówki warto dodać jabłko. Jabłko nada jej słodko-kwaśny smak i sprawi, że będzie bardziej soczysta.
  • Jeśli chcesz, aby surówka miała bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do niej odrobinę chrzanu lub imbiru.
  • Surówkę z czerwonej kapusty można również przygotować z dodatkiem innych warzyw, takich jak seler, pietruszka lub ogórek.

Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, że surówka z czerwonej kapusty bez parzenia może być równie pyszna, a jednocześnie zdrowsza niż tradycyjna.