PrzepisObiadTa smażona ryba pięknie się prezentuje. Od samego patrzenia można zgłodnieć

Ta smażona ryba pięknie się prezentuje. Od samego patrzenia można zgłodnieć

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
24.01.2024 12:28, aktualizacja: 24.01.2024 17:07

Nie masz pomysłu jak podać rybę w ciekawy i oryginalny sposób? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie. Po prostu nie ma takiej opcji.

Ryby to cenne źródło ważnych wartości odżywczych, dlatego warto wprowadzić je do codziennego menu. I tak się składa, że mam genialny patent na podanie ryby w niesamowitym wydaniu. Palce lizać!

Już za moment dowiesz się, jak w ciekawy sposób przygotować białą rybę w panierce. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Otóż ryba z tego przepisu oprócz chrupiącej panierki zachwyca też wyglądem, dzięki ciekawym nacięciom. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć. Oczywiście rybę smażoną w głębokim oleju możesz serwować na wiele ciekawych sposobów. Świetnie sprawdzą się tu frytki, kolorowe surówki, kasza, ryż, czy też tradycyjne tłuczone ziemniaki

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba w chrupiącej panierce w takim wydaniu zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!

Składniki:

  • 400 g fileta z białej ryby,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • 2 jajka,
  • ½ szkl. mąki pszennej,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego tymianku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od nacięcia białej ryby w takim sposób, aby przez całą jej długość powstała mini szachownica

Najpierw nacinam rybę w tzw. szachownicę
Najpierw nacinam rybę w tzw. szachownicę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie robię jedno długie nacięcie, dzieląc rybę praktycznie na pół. Lewa końcówka ryby ma pozostać nienaruszona. Zaś prawe końcówki ryby łączę przy pomocy 2-3 wykałaczek

Rybę zabezpieczam przy pomocy kilku wykałaczek
Rybę zabezpieczam przy pomocy kilku wykałaczek© Licencjodawca | Pyszności

To jednak nie koniec pracy na dziś, bo rybę w takim wydaniu doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Krok 3. Na koniec wywijam rybę w taki sposób, jak robi się to standardowo przy faworkach.

Odpowiednia forma już jest
Odpowiednia forma już jest© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie przygotowuję panierkę. Najpierw zanurzam rybę w roztrzepanych jajkach, po czym obtaczam w mieszance składającej się z mąki, słodkiej papryki oraz suszonego tymianku. 

Czas na panierkę
Czas na panierkę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Kiedy ryba jest już dobrze opanierowana, wkładam ją do patelni z głębokim olejem. Oczywiście tłuszcz musi być dobrze rozgrzany. Rybę w takim wydaniu smażę po 4 minuty na każdej stronie. 

Na koniec smażę rybę w rozgrzanym oleju
Na koniec smażę rybę w rozgrzanym oleju© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Po wyjęciu ryby z patelni zawsze odkładam ją na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec serwuję ją z ulubionymi dodatkami. Tym razem padło na frytki oraz świeżą natkę pietruszki, która w tym przypadku pełni głównie rolę dekoracyjną. Jednocześnie dodaje całemu daniu ciekawych walorów smakowych. Smacznego!

I obiad gotowy!
I obiad gotowy!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także