Ciasto jak ze starej niemieckiej gospody. Zniknie, zanim zdąży ostygnąć
Masz już dość croissantów, kremu pistacjowego i lekkich, mazistych serników? Marzysz o ciężkim, babcinym cieście jak za dawnych lat? Poznaj przepis na tradycyjne ciasto winogronowe, które serwowano już w 1894 roku. Znika ze stołu w mgnieniu oka.
09.01.2024 | aktual.: 15.03.2024 13:45
Cukiernictwo to jedna z najszybciej rozwijających się profesji. Niektóre wypieki przypominają już małe dzieła sztuki. Ciasta nie tylko wyglądają, ale też i smakują. Połączenia niektórych składników są naprawdę zaskakujące. Najmodniejszym ostatnio połączeniem są maliny i pistacje, a także herbata matcha z czarną porzeczką.
Nowe doświadczenia kulinarne są cenne, jednak większość z nas tęskni za tradycyjnymi, maminymi ciastami. Ciężkimi, kruchymi,target="_blank"> uginającymi się pod bezą czy owocami. Jeśli masz już dość nowoczesnych smaków i masz ochotę na staromodne ciasto, wypróbuj poniższy przepis.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto jak za dawnych lat. Podawano je już w 1894 roku
Serniki, biszkopty, przekładańce, wypełnione kremem — ciasto nie jedno ma imię. Każdy z nas ma swój ulubiony typ ciasta, jednak wielu z nas zgodnie przyzna, że król jest tylko jeden. Oczywiście, chodzi o sernik. Uwielbiamy serniki, a w Polsce jemy je na potęgę. Przepadamy za tymi klasycznymi, puszystymi, ciężkimi na kruchym, maślanym spodzie.
Jest jeszcze jedno ciasto, które jest bardzo czasochłonne, ale znika w mgnieniu oka. Tym ciastem jest przekładaniec. Najpopularniejsza wersja tego ciasta bazuje na kruchym cieście, które wypełnia się słodkim kremem z dodatkiem owoców. Na koniec wylewa się na nie słodką polewę lub podpieka się bezę. Tak przygotowywano tradycyjne ciasto winogronowe, które podawano już w 1894 roku w gospodzie "Zu den Drei Mohren" w Augsburgu. Jadała tam wyłącznie szlachta i wysoko postawieni mieszczanie. Zdradzamy historyczny przepis.
Tradycyjne ciasto winogronowe — przepis
Składniki:
- 350 g masła,
- 200 g cukru,
- 5 żółtek,
- łyżeczka cynamonu,
- 450 g mąki pszennej,
- 100 g mielonych migdałów,
- 12 białek,
- 600 g cukru pudru,
- 1,5 kg winogron.
Przygotowanie:
- Do miski wrzuć masło, cukier, żółtka i przesianą mąkę. Całość ugnieć na zwartą masę. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej rozwałkowane ciasto. Piekarnik nagrzej do 180 st. C., grzanie góra — dół.
- W międzyczasie zajmuj się bezą. Do wysokiego naczynia wlej białka. Dodaj do nich szczyptę soli. Miksuj na wysokich obrotach, aż zesztywnieją. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier puder. Białka powinny być gładkie i lśniące.
- Białka wymieszaj dokładnie z winogronami. Wylej je na ciasto, a całość włóż do rozgrzanego piekarnika.
- Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni, zmieniając grzanie na górną grzałkę. Piecz je tak przez 50 minut. Po 50 minutach zwiększ temperaturę do 200 stopni i dopiekaj je przez 10 minut. Podawaj jeszcze ciepłe.