Ciasto jak ze starej niemieckiej gospody. Zniknie, zanim zdąży ostygnąć

Masz już dość croissantów, kremu pistacjowego i lekkich, mazistych serników? Marzysz o ciężkim, babcinym cieście jak za dawnych lat? Poznaj przepis na tradycyjne ciasto winogronowe, które serwowano już w 1894 roku. Znika ze stołu w mgnieniu oka.

Tradycyjne ciasto z winogronami.Tradycyjne ciasto z winogronami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cukiernictwo to jedna z najszybciej rozwijających się profesji. Niektóre wypieki przypominają już małe dzieła sztuki. Ciasta nie tylko wyglądają, ale też i smakują. Połączenia niektórych składników są naprawdę zaskakujące. Najmodniejszym ostatnio połączeniem są maliny i pistacje, a także herbata matcha z czarną porzeczką.

Nowe doświadczenia kulinarne są cenne, jednak większość z nas tęskni za tradycyjnymi, maminymi ciastami. Ciężkimi, kruchymi, uginającymi się pod bezą czy owocami. Jeśli masz już dość nowoczesnych smaków i masz ochotę na staromodne ciasto, wypróbuj poniższy przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Ciasto jak za dawnych lat. Podawano je już w 1894 roku

Serniki, biszkopty, przekładańce, wypełnione kremem — ciasto nie jedno ma imię. Każdy z nas ma swój ulubiony typ ciasta, jednak wielu z nas zgodnie przyzna, że król jest tylko jeden. Oczywiście, chodzi o sernik. Uwielbiamy serniki, a w Polsce jemy je na potęgę. Przepadamy za tymi klasycznymi, puszystymi, ciężkimi na kruchym, maślanym spodzie.

Jest jeszcze jedno ciasto, które jest bardzo czasochłonne, ale znika w mgnieniu oka. Tym ciastem jest przekładaniec. Najpopularniejsza wersja tego ciasta bazuje na kruchym cieście, które wypełnia się słodkim kremem z dodatkiem owoców. Na koniec wylewa się na nie słodką polewę lub podpieka się bezę. Tak przygotowywano tradycyjne ciasto winogronowe, które podawano już w 1894 roku w gospodzie "Zu den Drei Mohren" w Augsburgu. Jadała tam wyłącznie szlachta i wysoko postawieni mieszczanie. Zdradzamy historyczny przepis.

Tradycyjne ciasto winogronowe — przepis

Składniki:

  • 350 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 100 g mielonych migdałów,
  • 12 białek,
  • 600 g cukru pudru,
  • 1,5 kg winogron.

Przygotowanie:

  1. Do miski wrzuć masło, cukier, żółtka i przesianą mąkę. Całość ugnieć na zwartą masę. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej rozwałkowane ciasto. Piekarnik nagrzej do 180 st. C., grzanie góra — dół.
  2. W międzyczasie zajmuj się bezą. Do wysokiego naczynia wlej białka. Dodaj do nich szczyptę soli. Miksuj na wysokich obrotach, aż zesztywnieją. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier puder. Białka powinny być gładkie i lśniące.
  3. Białka wymieszaj dokładnie z winogronami. Wylej je na ciasto, a całość włóż do rozgrzanego piekarnika.
  4. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni, zmieniając grzanie na górną grzałkę. Piecz je tak przez 50 minut. Po 50 minutach zwiększ temperaturę do 200 stopni i dopiekaj je przez 10 minut. Podawaj jeszcze ciepłe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej