Wspomnienie z dzieciństwa. Nie do wiary, że tak łatwo się je robi

Słodkie, chrupiące i mocno kokosowe - te ciasteczka to smak dzieciństwa dla wielu z nas. Nieco zapomniany przepis warto odkurzyć. Są nie tylko smaczne, ale również bardzo proste w przygotowaniu.

Kokosanki - PysznościKokosanki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy moja mama piekła kokosanki, cały dom wypełniał się słodkim zapachem. Do kuchni natychmiastowo przychodzili wszyscy domownicy, by porwać z talerzyka małe, kokosowe ciasteczka. Ich smak pamiętam do dziś i wciąż chętnie wracam do tego przepisu. Całość robi się naprawdę ekspresowo, a smakują o niebo lepiej niż te z najlepszej cukierni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane łódeczki wypełnione po brzegi mięsno-serowym farszem. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Kokosanki

Idealne kokosanki pod chrupiącą, zarumienioną "skórką" skrywają miękkie, kokosowe wnętrze. Popularne batoniki kokosowe z czekoladą reklamowane były jako "smak raju", ale w moim domu ten raj skrywał się właśnie w kokosankach. W szczelnie zamkniętym pojemniku można je przechowywać nawet tydzień. Legenda głosi, że gdzieś wytrzymały dłużej niż dwa dni - wszyscy chętnie sięgają po te ciasteczka.

Domowe kokosanki to sprawdzony przepis na szybki deser
Domowe kokosanki to sprawdzony przepis na szybki deser © Adobe Stock | FomaA

Sekretem tego przepisu jest dodanie do masy mleka skondensowanego, dzięki któremu wnętrze kokosanek smakuje jeszcze lepiej. Warto trzymać się tych proporcji, aby uzyskać ciasteczka idealne. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe - nie dziwię się, że moja mama piekła kokosanki tak często.

Składniki:

  • pół puszki mleka skondensowanego słodzonego,
  • 250 g wiórków kokosowych,
  • 1 białko jaja,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • odrobina soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubijam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję łyżeczkę soku z cytryny.
  2. Do drugiej miski wsypuję wiórki kokosowe. Dodaje do nich mleko skondensowane oraz aromat waniliowy lub nasiona z wydrążonej laski wanili.
  3. Stopniowo dodaję ubite białka, mieszając całość łyżką. Robię to delikatnie, aby nie stracić puszystości ubitych jajek.
  4. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Kokosanki wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez ok. 20 minut, aż się zarumienią.

Gotowe ciasteczka odstawiam do wystudzenia. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną, gorzką czekoladą. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej