PrzepisCiastkaWspomnienie z dzieciństwa. Nie do wiary, że tak łatwo się je robi

Wspomnienie z dzieciństwa. Nie do wiary, że tak łatwo się je robi

Słodkie, chrupiące i mocno kokosowe - te ciasteczka to smak dzieciństwa dla wielu z nas. Nieco zapomniany przepis warto odkurzyć. Są nie tylko smaczne, ale również bardzo proste w przygotowaniu.

Kokosanki - Pyszności
Kokosanki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.01.2024 10:19

Kiedy moja mama piekła kokosanki, cały dom wypełniał się słodkim zapachem. Do kuchni natychmiastowo przychodzili wszyscy domownicy, by porwać z talerzyka małe, kokosowe ciasteczka. Ich smak pamiętam do dziś i wciąż chętnie wracam do tego przepisu. Całość robi się naprawdę ekspresowo, a smakują o niebo lepiej niż te z najlepszej cukierni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosanki

Idealne kokosanki pod chrupiącą, zarumienioną "skórką" skrywają miękkie, kokosowe wnętrze. Popularne batoniki kokosowe z czekoladą reklamowane były jako "smak raju", ale w moim domu ten raj skrywał się właśnie w kokosankach. W szczelnie zamkniętym pojemniku można je przechowywać nawet tydzień. Legenda głosi, że gdzieś wytrzymały dłużej niż dwa dni - wszyscy chętnie sięgają po te ciasteczka.

Domowe kokosanki to sprawdzony przepis na szybki deser
Domowe kokosanki to sprawdzony przepis na szybki deser© Adobe Stock | FomaA

Sekretem tego przepisu jest dodanie do masy mleka skondensowanego, dzięki któremu wnętrze kokosanek smakuje jeszcze lepiej. Warto trzymać się tych proporcji, aby uzyskać ciasteczka idealne. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe - nie dziwię się, że moja mama piekła kokosanki tak często.

Składniki:

  • pół puszki mleka skondensowanego słodzonego,
  • 250 g wiórków kokosowych,
  • 1 białko jaja,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • odrobina soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubijam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję łyżeczkę soku z cytryny.
  2. Do drugiej miski wsypuję wiórki kokosowe. Dodaje do nich mleko skondensowane oraz aromat waniliowy lub nasiona z wydrążonej laski wanili.
  3. Stopniowo dodaję ubite białka, mieszając całość łyżką. Robię to delikatnie, aby nie stracić puszystości ubitych jajek.
  4. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Kokosanki wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez ok. 20 minut, aż się zarumienią.

Gotowe ciasteczka odstawiam do wystudzenia. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną, gorzką czekoladą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie