Kiedy stawiam na stole ciasto Alibaba, rodzina klaszcze z zachwytu. Jest kremowe i obłędnie pyszne

Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które zachwyci twoją rodzinę, to ciasto Alibaba jest idealnym wyborem. Jest kremowe, pełne smaku sezamu i obłędnie pyszne. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto.

Ciasto AlibabaCiasto Alibaba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ciasto Alibaba to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki dodatkowi uprażonego sezamu oraz kremu chałwowego, ciasto to ma oryginalny smak orzechowo-sezamowy, który zaskoczy i oczaruje twoje kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto kostka lodowa bez pieczenia. Deser stworzony do dzielenia

Jak przygotować ciasto Alibaba?

Składniki:

Ciasto:

  • 4 duże jajka,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 kopiata łyżka kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki sezamu,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:

  • 1 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiate),
  • 250 g chałwy waniliowej,
  • 250 g masła,
  • 2 żółtka.

Polewa:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 100 ml śmietany kremówki.

Przygotowanie ciasta krok po kroku:

1. Sezamowa rozkosz

Rozpocznij od uprażenia sezamu na suchej patelni. Mieszaj go ciągle, aż do momentu, gdy osiągnie jasnobrązowy kolor. Następnie wystudź sezam i zmiksuj go przez kilka sekund, aż będzie drobno rozdrobniony, ale nie zbity. Sezam zawiera oleje roślinne, więc zbyt mocne rozdrobnienie może sprawić, że się zlepi.

2. Przygotowanie ciasta

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z odrobiną soli na sztywno, stopniowo dodając cukier i ubijając aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodaj żółtka i delikatnie wmieszaj je szpatułką. Ostrożnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a na koniec rozdrobniony sezam, olej i ocet. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 175 st. C przez 30-35 minut, aż patyczek będzie suchy. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia. Następnie pokrój zimny biszkopt na blaty.

3. Przygotowanie masy

Na początek odlej 1/2 szklanki mleka i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną. Następnie zagotuj resztę mleka z cukrem. Wlej mieszankę z mąką do gorącego mleka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj rozbełtane żółtka, dokładnie mieszając. Przykryj masę folią spożywczą, aby uniknąć powstania kożucha i pozostaw do wystudzenia.

Masło zmiksuj na puszysty biały krem, a następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu i rozdrobnionej chałwy. Miksuj, aż do dokładnego połączenia.

4. Składanie ciasta

Posmaruj masą oba blaty ciasta oraz jego boki. Odstaw ciasto do lodówki, aby masa się stężała. Następnie polej wierzch ciasta polewą z gorzkiej czekolady. Jeśli chcesz, możesz również udekorować ciasto posiekanymi i podprażonymi orzechami, które doskonale uzupełnią jego smak.

Teraz możesz delektować się tym wyjątkowym ciastem Alibaba z rodziną i przyjaciółmi!

To ciasto zachwyci nie tylko smakiem sezamu, ale także swoją kremowością i orzechowym aromatem. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji