Kiedy stawiam na stole ciasto Alibaba, rodzina klaszcze z zachwytu. Jest kremowe i obłędnie pyszne

Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które zachwyci twoją rodzinę, to ciasto Alibaba jest idealnym wyborem. Jest kremowe, pełne smaku sezamu i obłędnie pyszne. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto.

Ciasto AlibabaCiasto Alibaba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ciasto Alibaba to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki dodatkowi uprażonego sezamu oraz kremu chałwowego, ciasto to ma oryginalny smak orzechowo-sezamowy, który zaskoczy i oczaruje twoje kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto kostka lodowa bez pieczenia. Deser stworzony do dzielenia

Jak przygotować ciasto Alibaba?

Składniki:

Ciasto:

  • 4 duże jajka,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 kopiata łyżka kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki sezamu,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:

  • 1 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiate),
  • 250 g chałwy waniliowej,
  • 250 g masła,
  • 2 żółtka.

Polewa:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 100 ml śmietany kremówki.

Przygotowanie ciasta krok po kroku:

1. Sezamowa rozkosz

Rozpocznij od uprażenia sezamu na suchej patelni. Mieszaj go ciągle, aż do momentu, gdy osiągnie jasnobrązowy kolor. Następnie wystudź sezam i zmiksuj go przez kilka sekund, aż będzie drobno rozdrobniony, ale nie zbity. Sezam zawiera oleje roślinne, więc zbyt mocne rozdrobnienie może sprawić, że się zlepi.

2. Przygotowanie ciasta

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z odrobiną soli na sztywno, stopniowo dodając cukier i ubijając aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodaj żółtka i delikatnie wmieszaj je szpatułką. Ostrożnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a na koniec rozdrobniony sezam, olej i ocet. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 175 st. C przez 30-35 minut, aż patyczek będzie suchy. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia. Następnie pokrój zimny biszkopt na blaty.

3. Przygotowanie masy

Na początek odlej 1/2 szklanki mleka i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną. Następnie zagotuj resztę mleka z cukrem. Wlej mieszankę z mąką do gorącego mleka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj rozbełtane żółtka, dokładnie mieszając. Przykryj masę folią spożywczą, aby uniknąć powstania kożucha i pozostaw do wystudzenia.

Masło zmiksuj na puszysty biały krem, a następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu i rozdrobnionej chałwy. Miksuj, aż do dokładnego połączenia.

4. Składanie ciasta

Posmaruj masą oba blaty ciasta oraz jego boki. Odstaw ciasto do lodówki, aby masa się stężała. Następnie polej wierzch ciasta polewą z gorzkiej czekolady. Jeśli chcesz, możesz również udekorować ciasto posiekanymi i podprażonymi orzechami, które doskonale uzupełnią jego smak.

Teraz możesz delektować się tym wyjątkowym ciastem Alibaba z rodziną i przyjaciółmi!

To ciasto zachwyci nie tylko smakiem sezamu, ale także swoją kremowością i orzechowym aromatem. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy