Puszyste ciasto z popularnego warzywa. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień

Tego genialnego ciasta nie może zabraknąć jesienią na twoim stole. To prawdziwy hit, który znika z talerzy w mgnieniu oka!

Ciasto marchewkowe z orzechami stanie się hitem w każdym domuCiasto marchewkowe z orzechami stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | anna_shepulova
Marzena Pęcak

Nie wiem, jak ty, ale ja już wprowadziłam do domowego menu typowo jesienne przepisy. A że ta pora roku kojarzy mi się przede wszystkim z pomarańczową barwą, to nie mogło zabraknąć receptur na bazie dynimarchewki

A skoro o marchewce już mowa, to dzięki mojej teściowej znam genialny patent na domowe ciasto z tym zdrowym i smacznym warzywem w roli głównej. Jeśli masz dość ciast z ciężkim kremem i galaretką, dzisiejszy wypiek będzie idealnym powiewem świeżości w twojej kuchni. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwuję te przekąski na każdej imprezie. Goście są pod wielkim wrażeniem

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Przygotowanie ciasta marchewkowego jest bardzo proste. Dlatego nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z wypiekami, na pewno sobie poradzisz z całą recepturą. To będzie czysta przyjemność!

Składniki:

  • 400 g marchewki,
  • 280 g mąki tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 150 g orzechów,
  • 1 szkl. oleju,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiania mąki, aby dodatkowo ją napowietrzyć. Następnie połącz ją z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i cynamonem.
  2. Obierz marchewki, po czym zetrzyj je na tarce na małych oczkach.
  3. Posiekaj też drobno orzechy. 
  4. W osobnej misce zacznij łączyć ze sobą jajka z cukrem
  5. Kiedy już powstanie puszysta i jednolita mieszanka, zacznij dodawać olej.
  6. Jako kolejne składniki w misce powinny znaleźć się sypkie produkty na czele z mąką. 
  7. Odstaw mikser i teraz przy pomocy łyżki kuchennej dodaj do miski przygotowane wcześniej marchewki i orzechy.
  8. Dobrze wymieszaną mieszankę przelej do formy do pieczenia.
  9. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza
Takim deserem zaskoczysz całą rodzinę
Takim deserem zaskoczysz całą rodzinę © Adobe Stock | anna_shepulova

Jak udekorować domowe ciasto?

I tu kolejna dobra wiadomość. W tym przypadku możesz puścić wodze swojej fantazji. Świetnie sprawdzi się tu zarówno cukier puder, lukier królewski, jak i polewa czekoladowa. Możesz też przygotować serową mieszankę na bazie serka śmietankowego. Polecam posypać udekorowane ciasto również posiekanymi orzechami. Twoi bliscy będą zachwyceni.

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy