Puszyste ciasto z popularnego warzywa. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień

Tego genialnego ciasta nie może zabraknąć jesienią na twoim stole. To prawdziwy hit, który znika z talerzy w mgnieniu oka!

Ciasto marchewkowe z orzechami stanie się hitem w każdym domuCiasto marchewkowe z orzechami stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | anna_shepulova

Nie wiem, jak ty, ale ja już wprowadziłam do domowego menu typowo jesienne przepisy. A że ta pora roku kojarzy mi się przede wszystkim z pomarańczową barwą, to nie mogło zabraknąć receptur na bazie dynimarchewki

A skoro o marchewce już mowa, to dzięki mojej teściowej znam genialny patent na domowe ciasto z tym zdrowym i smacznym warzywem w roli głównej. Jeśli masz dość ciast z ciężkim kremem i galaretką, dzisiejszy wypiek będzie idealnym powiewem świeżości w twojej kuchni. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwuję te przekąski na każdej imprezie. Goście są pod wielkim wrażeniem

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Przygotowanie ciasta marchewkowego jest bardzo proste. Dlatego nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z wypiekami, na pewno sobie poradzisz z całą recepturą. To będzie czysta przyjemność!

Składniki:

  • 400 g marchewki,
  • 280 g mąki tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 150 g orzechów,
  • 1 szkl. oleju,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiania mąki, aby dodatkowo ją napowietrzyć. Następnie połącz ją z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i cynamonem.
  2. Obierz marchewki, po czym zetrzyj je na tarce na małych oczkach.
  3. Posiekaj też drobno orzechy. 
  4. W osobnej misce zacznij łączyć ze sobą jajka z cukrem
  5. Kiedy już powstanie puszysta i jednolita mieszanka, zacznij dodawać olej.
  6. Jako kolejne składniki w misce powinny znaleźć się sypkie produkty na czele z mąką. 
  7. Odstaw mikser i teraz przy pomocy łyżki kuchennej dodaj do miski przygotowane wcześniej marchewki i orzechy.
  8. Dobrze wymieszaną mieszankę przelej do formy do pieczenia.
  9. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza
Takim deserem zaskoczysz całą rodzinę
Takim deserem zaskoczysz całą rodzinę © Adobe Stock | anna_shepulova

Jak udekorować domowe ciasto?

I tu kolejna dobra wiadomość. W tym przypadku możesz puścić wodze swojej fantazji. Świetnie sprawdzi się tu zarówno cukier puder, lukier królewski, jak i polewa czekoladowa. Możesz też przygotować serową mieszankę na bazie serka śmietankowego. Polecam posypać udekorowane ciasto również posiekanymi orzechami. Twoi bliscy będą zachwyceni.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku