Łosoś z patelni z marchewką i ryżem to nasz patent na obiad w mniej niż godzinę

Łosoś z patelni w towarzystwie marchewki i ryżu to szybki obiad, którego przygotowanie nie będzie wymagało od Ciebie żadnego wysiłku. Zdrowy posiłek w mniej niż godzinę!

Obrazek
Ewa

Łosoś to jedna z naszych ulubionych ryb. Można przygotować go na wiele różnych sposobów. Dzisiaj stworzyliśmy proste danie z łososiem w kremowym sosie. Odrobina cytryny sprawia, że zwykła ryba staje się posiłkiem, jaki można serwować w najlepszej restauracji. Dodatkiem do naszego łososia będzie ugotowany ryż z zakręconą marchewkę. Takie połączenie nie dość, że jest naprawdę smaczne, to pozwala przemycić do Twojego posiłku dodatkową porcję warzyw.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale Youtube

Marchewkę do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Łosoś z patelni z ryżem- składniki

4 kawałki łososia

2 łyżeczki soli (z podziałem na pół)

2 łyżeczki pieprzu (z podziałem na pół)

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

120 ml wytrawnego białego wina

250 ml śmietanki 18%

1/2 szklanki parmezanu

1 łyżeczka kminku rzymskiego

90 g świeżego szpinaku

1 cytryna

Ryż z marchewką1 marchewka

1/3 cebuli

1 szklanka marchewki

500 ml wody

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis na łososia z patelni z ryżem i marchewką

Łososia umyj, osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i podziel na kawałki. Z obu stron przypraw łososia solą i pieprzem.

Obrazek

Doprawionego łososia podsmaż krótko na rozgrzanej patelni. Smaż go z jednej strony, skórą do dołu, nie dłużej niż 4-5 minut (czas smażenia łososia powinien być krótki).

Na tej samej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę. Następnie dodaj na patelnię wytrawne białe wino oraz śmietankę 18%. Dopraw całość solą, pieprzem oraz kminem rzymskim.

Obrazek

Zawartość patelni dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj starty parmezan i umyty świeży szpinak. Posiekaj go przed wrzuceniem do sosu.

Obrazek

Ponownie dokładnie wymieszaj, kiedy sos zgęstnieje dodaj na patelnie podsmażonego wcześniej łososia oraz podzieloną w cienkie plastry cytrynę. Gotuj  na małym ogniu przez kilka minut.

Obrazek

W międzyczasie przygotuj mieszankę na bazie ryżu. W skład naszego miksu będzie wchodziła marchewka, którą musimy wcześniej przygotować. Obrane warzywo i zoodluj. Następnie w garnku z rozgrzaną oliwą z oliwek podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodaj do naczynia zakręconą marchewkę oraz surowy ryż. Nie zapomnij również o wodzie, soli oraz pieprzu. Dokładnie przemieszaj zawartość garnka, po czym gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka, aby składniki nie przykleiły się do dna naczynia.

Obrazek

Ułóż na talerzu łososia w kremowym sosie. Natomiast część mieszanki z garnka przełóż do miseczki, po czym odwróć ją do góry dnem i umieść na talerzu. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej