Niemcy robią kotlety mielone inaczej. Wychodzą niewiarygodnie wilgotne i pulchne

Odkryj tajemniczy przepis na niemieckie kotlety mielone, które rozpływają się w ustach, dzięki niezwykłemu nadzieniu serowemu z masłem. Niemcy wiedzą, jak przygotować wyjątkowe danie, które zachwyci wasze kubki smakowe.

Kotlety mieloneKotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kotlety mielone to jedno z tych dań, które królują na polskich stołach. Jednak niewielu z nas ma świadomość, że Niemcy mają własną, niezwykle apetyczną wersję tego dania. Wyróżniają się one wyjątkowym nadzieniem serowym z masłem, które nadaje mięsu niezwykłą delikatność i soczystość. Przekonacie się, jak przygotować te wyjątkowe kotlety krok po kroku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Otul schab ciastem francuskim ze smacznym dodatkiem. Efekt zachwyci każdego

Kotlety mielone po niemiecku - przepis

Składniki:

  • 1 ser topiony,
  • 50 g masła,
  • Koperek,
  • Wędzona papryka,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • Sól i pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki.

Przygotowanie:

Krok 1: Zacznij od przygotowania niezwykłego nadzienia. W miseczce umieść ser topiony, dodaj masło, posiekany koperek i odrobinę wędzonej papryki. Dokładnie wymieszaj te składniki. To właśnie ta mieszanka uczyni twoje kotlety niezapomnianymi.

Krok 2: Teraz przystąp do przygotowania mięsa. W osobnym naczyniu umieść mięso mielone. Dodaj jajko, startą cebulę lub bardzo drobno posiekaną, bułkę tartą i mleko. Przypraw mięso imbirem, solą, pieprzem, a na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko to razem stworzy aromatyczną bazę dla twoich kotletów.

Krok 3: Teraz przyszedł czas na niezwykłe nadzienie. Na środku każdego kotleta umieść łyżeczkę mieszanki serowej z masłem i koprem. Następnie dokładnie przykryj nadzienie mięsem, aby pozostało w środku.

Krok 4: Aby nadal nadawać kotletom wyjątkowy smak i konsystencję, obtocz je w mące. To pozwoli na uzyskanie chrupiącej skórki podczas smażenia.

Krok 5: W rozgrzanym na średnim ogniu garnku smaż kotlety z każdej strony przez 7-8 minut lub do momentu, gdy staną się rumiane i soczyste.

Podanie tych kotletów mielonych to prawdziwa uczta dla podniebienia. Teraz wiecie, jak przygotować niemiecką wersję tego dania, aby zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej