Mało kto wie, że z tej kaszy można zrobić tak pyszne kotlety. Lepsze od schabowych

Aromatyczne i chrupiące z wyczuwalną orzechową nutą i miękkim wnętrzem kotleciki zrobisz w zaledwie chwilę. To idealna opcja dla zabieganych, poszukujących rozwiązań na lekkostrawne posiłki z wykluczeniem produktów mięsnych. Zachwycają prostotą wykonania i smakiem.

Na bazie znanej kaszy można stworzyć pyszne bezmięsne kotlecikiNa bazie znanej kaszy można stworzyć pyszne bezmięsne kotleciki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Kuskus to produkt zbożowy bogaty w błonnik i składniki odżywcze: witaminy z grupy B, żelazo i magnez. Może być częścią diety bezglutenowej i lekkotrawnej. Można ją podawać jako dodatek do dań obiadowych, np. gulaszy lub stworzyć na jej bazie rozmaite kotleciki czy pulpeciki. Zobaczcie prosty przepis na szybki obiad dla całej rodziny z kaszy kuskus.

Kasza kuskus - doskonały składnik dań

Kasza kuskus znana jest ludzkości od ponad 5000 lat, na świecie uważa się ją za symbol szczęścia. Doskonale sprawdza się jako baza bądź dodatek do dań zarówno słonych, jak i słodkich - to ze względu na uniwersalny smak i wyczuwalne orzechowe nuty. Mimo że powszechnie kuskus zalicza się do kasz, w rzeczywistości jest makaronem. Łączy jednak w sobie cechy obu tych produktów.

Jak zatem powstaje kasza/makaron kuskus? Jest produktem mielenia twardej pszenicy durum (z tej samej wytwarza się włoski makaron). Mąka otrzymana w wyniku tego procesu łączona jest z wodą, a następnie z powstałej masy formuje się małe kuleczki. Kuskus należy zalać wrzątkiem lub bulionem i po kilku minutach jest już gotowa do spożycia.

Kuskus to świetna baza dla bezmięsnych kotlecików
Kuskus to świetna baza dla bezmięsnych kotlecików © Pixabay

Kotleciki z kaszy kuskus. Przepis

Składniki:

  • 130 g kaszy kuskus,
  • 350 ml wody lub bulionu,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • majeranek, papryka słodka,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kaszę kuskus zalej wrzącą, osoloną wodą lub bulionem. Odstaw całość na co najmniej 20 minut, aż kasza napęcznieje.
  2. Do wystudzonej miękkiej kaszy dodaj do niej jajko, wsyp łyżkę bułki tartej, a także posiekaną cebulę i koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Wymieszaj wszystko i dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem i słodką papryką do smaku.
  4. Z masy uformuj małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
  5. Kotleciki z kaszy kuskus smaż na patelni z obu stron, aż zarumienią się.
  6. Gotowe wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach