PrzepisDania bezmięsneMało kto wie, że z tej kaszy można zrobić tak pyszne kotlety. Lepsze od schabowych

Mało kto wie, że z tej kaszy można zrobić tak pyszne kotlety. Lepsze od schabowych

Aromatyczne i chrupiące z wyczuwalną orzechową nutą i miękkim wnętrzem kotleciki zrobisz w zaledwie chwilę. To idealna opcja dla zabieganych, poszukujących rozwiązań na lekkostrawne posiłki z wykluczeniem produktów mięsnych. Zachwycają prostotą wykonania i smakiem.

Na bazie znanej kaszy można stworzyć pyszne bezmięsne kotleciki
Na bazie znanej kaszy można stworzyć pyszne bezmięsne kotleciki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.09.2023 13:00

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kuskus to produkt zbożowy bogaty w błonnik i składniki odżywcze: witaminy z grupy B, żelazo i magnez. Może być częścią diety bezglutenowej i lekkotrawnej. Można ją podawać jako dodatek do dań obiadowych, np. gulaszy lub stworzyć na jej bazie rozmaite kotleciki czy pulpeciki. Zobaczcie prosty przepis na szybki obiad dla całej rodziny z kaszy kuskus.

Kasza kuskus - doskonały składnik dań

Kasza kuskus znana jest ludzkości od ponad 5000 lat, na świecie uważa się ją za symbol szczęścia. Doskonale sprawdza się jako baza bądź dodatek do dań zarówno słonych, jak i słodkich - to ze względu na uniwersalny smak i wyczuwalne orzechowe nuty. Mimo że powszechnie kuskus zalicza się do kasz, w rzeczywistości jest makaronem. Łączy jednak w sobie cechy obu tych produktów.

Jak zatem powstaje kasza/makaron kuskus? Jest produktem mielenia twardej pszenicy durum (z tej samej wytwarza się włoski makaron). Mąka otrzymana w wyniku tego procesu łączona jest z wodą, a następnie z powstałej masy formuje się małe kuleczki. Kuskus należy zalać wrzątkiem lub bulionem i po kilku minutach jest już gotowa do spożycia.

Kuskus to świetna baza dla bezmięsnych kotlecików
Kuskus to świetna baza dla bezmięsnych kotlecików© Pixabay

Kotleciki z kaszy kuskus. Przepis

Składniki:

  • 130 g kaszy kuskus,
  • 350 ml wody lub bulionu,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • majeranek, papryka słodka,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kaszę kuskus zalej wrzącą, osoloną wodą lub bulionem. Odstaw całość na co najmniej 20 minut, aż kasza napęcznieje.
  2. Do wystudzonej miękkiej kaszy dodaj do niej jajko, wsyp łyżkę bułki tartej, a także posiekaną cebulę i koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Wymieszaj wszystko i dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem i słodką papryką do smaku.
  4. Z masy uformuj małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
  5. Kotleciki z kaszy kuskus smaż na patelni z obu stron, aż zarumienią się.
  6. Gotowe wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kaszakasza kuskuskotleciki
Wybrane dla Ciebie