WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Mało kto wie, że z tej kaszy można zrobić tak pyszne kotlety. Lepsze od schabowych

Aromatyczne i chrupiące z wyczuwalną orzechową nutą i miękkim wnętrzem kotleciki zrobisz w zaledwie chwilę. To idealna opcja dla zabieganych, poszukujących rozwiązań na lekkostrawne posiłki z wykluczeniem produktów mięsnych. Zachwycają prostotą wykonania i smakiem.

Na bazie znanej kaszy można stworzyć pyszne bezmięsne kotlecikiNa bazie znanej kaszy można stworzyć pyszne bezmięsne kotleciki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Kuskus to produkt zbożowy bogaty w błonnik i składniki odżywcze: witaminy z grupy B, żelazo i magnez. Może być częścią diety bezglutenowej i lekkotrawnej. Można ją podawać jako dodatek do dań obiadowych, np. gulaszy lub stworzyć na jej bazie rozmaite kotleciki czy pulpeciki. Zobaczcie prosty przepis na szybki obiad dla całej rodziny z kaszy kuskus.

Kasza kuskus - doskonały składnik dań

Kasza kuskus znana jest ludzkości od ponad 5000 lat, na świecie uważa się ją za symbol szczęścia. Doskonale sprawdza się jako baza bądź dodatek do dań zarówno słonych, jak i słodkich - to ze względu na uniwersalny smak i wyczuwalne orzechowe nuty. Mimo że powszechnie kuskus zalicza się do kasz, w rzeczywistości jest makaronem. Łączy jednak w sobie cechy obu tych produktów.

Jak zatem powstaje kasza/makaron kuskus? Jest produktem mielenia twardej pszenicy durum (z tej samej wytwarza się włoski makaron). Mąka otrzymana w wyniku tego procesu łączona jest z wodą, a następnie z powstałej masy formuje się małe kuleczki. Kuskus należy zalać wrzątkiem lub bulionem i po kilku minutach jest już gotowa do spożycia.

Kuskus to świetna baza dla bezmięsnych kotlecików
Kuskus to świetna baza dla bezmięsnych kotlecików © Pixabay

Kotleciki z kaszy kuskus. Przepis

Składniki:

  • 130 g kaszy kuskus,
  • 350 ml wody lub bulionu,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • majeranek, papryka słodka,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kaszę kuskus zalej wrzącą, osoloną wodą lub bulionem. Odstaw całość na co najmniej 20 minut, aż kasza napęcznieje.
  2. Do wystudzonej miękkiej kaszy dodaj do niej jajko, wsyp łyżkę bułki tartej, a także posiekaną cebulę i koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Wymieszaj wszystko i dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem i słodką papryką do smaku.
  4. Z masy uformuj małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
  5. Kotleciki z kaszy kuskus smaż na patelni z obu stron, aż zarumienią się.
  6. Gotowe wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze