PoradyMasz dosyć owsianki? Postaw na inne śniadanie, a kilogramy szybko polecą w dół

Masz dosyć owsianki? Postaw na inne śniadanie, a kilogramy szybko polecą w dół

Jaglanka
Jaglanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TAR
12.09.2023 08:41

Owsianka ci się znudziła i szukasz czegoś innego na śniadanie? Dobrym pomysłem będzie jaglanka. Możesz stworzyć z niej smakowite danie, dzięki któremu przyspieszysz gubienie nadmiernych kilogramów.

Kasza jaglana jest jednym z najzdrowszych tego typu produktów. Produkuje się ją z ziaren prosa, który jest w stanie wytrzymać nawet najtrudniejsze warunki. Ma również wiele pozytywnych wartości odżywczych. Wspomaga między innym odchudzanie i mogą ją spożywać osoby z celiakią, gdyż nie ma glutenu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaglanka z ciekawymi dodatkami

Składniki:

  • 100 gramów kaszy jaglanej,
  • 400 mililitrów mleka lub napoju roślinnego,
  • łyżka ksylitolu lub brązowego cukru,
  • gruszka,
  • garść orzechów,
  • dwie łyżki syropu klonowego.

Sposób wykonania:

  1. Z umytej gruszki wykrój gniazda nasienne. Pokrój na kawałki i podsmaż je na patelni, w trakcie dodaj syrop klonowy, by się skarmelizowały.
  2. Na patelnie wrzuć też posiekane orzechy.
  3. Umyj kaszę jaglaną, a potem przelej wrzątkiem. Dzięki temu jaglanka nie będzie aż taka gorzka.
  4. Gotuj mleko z ksylitolem i kaszą na wolnym ogniu przez 15 minut. W tym czasie kasza wchłonie płyn. Musisz tylko uważać, żeby się nie przypaliła.
  5. Jaglankę zestaw z ognia i dodaj masło orzechowe, wymieszaj wszystko dokładnie. Wyłóż na talerz, a całość ozdób gruszkami z orzechami.
Jaglanka
Jaglanka© Adobe Stock

Jaglanka jest dobra na odchudzanie

Szklanka kaszy jaglanej ma tylko 200 kcal, czyli niewiele. Do tego zawiera błonnik, więc syci na długo. Dzięki niemu i białku pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Ponadto poprawia przemianę materii i ułatwia trawienie pokarmów. To pomaga w zrzucaniu nadprogramowych kilogramów.

Jaglanka jest dobra dla osób, które zmagają się z insulinoopornością i monitorują poziom cukru we krwi. Niektóre badania pokazały, że sięgać po nią powinni cukrzycy, gdyż obniża ona poziom glukozy. Oprócz tego kasza jaglana zawiera wapń, żelazo oraz ważne aminokwasy. Trzeba również wspomnieć, że produkt ten obniża poziom cholesterolu.

Na kaszę powinny uważać osoby z chorą tarczycą. Produkt zawiera polifenole goitrogenne, które mogą powodować wole, czyli powiększenie się tarczycy. W tym przypadku zalecana jest szczególna ostrożność.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także