PrzepisSałatkiSałatka bankietowa to gwiazda każdej imprezy. Przy niej nawet gyrosowa może się schować

Sałatka bankietowa to gwiazda każdej imprezy. Przy niej nawet gyrosowa może się schować

Sałatka bankietowa z kurczakiem smakuje wybornie
Sałatka bankietowa z kurczakiem smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Liudmyla
10.09.2023 14:29, aktualizacja: 10.09.2023 15:43

Sałatka bankietowa to danie, które powinno uświetnić kolejną imprezę. Jest tak uniwersalna i smaczna, że możemy jeść ją o każdej porze dnia. Warto podać ją na kolację ze znajomymi lub zapakować na śniadanie do pracy.

Sałatka bankietowa nie tylko smakuje, ale i wygląda świetnie. Wszystkie składniki fajnie komponują się ze sobą i uzupełniają się. Jeśli lubicie sałatkę gyros, to ta również przypadnie wam do gustu. Podając ją, zaskoczycie uczestników imprezy. Ma bardzo ciekawy smak. Pikanteria pora i rzodkiewki łączy się ze słodyczą kukurydzy i delikatną przyprawą gyros, z którą mnóstwo osób ma pozytywne skojarzenia. Przygotuj się więc na kulinarną przygodę i zacznij przygotowywania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka bankietowa - przepis

Zacznij od przygotowania potrzebnych składników. Bardzo łatwo dostać je w każdym sklepie spożywczym lub w markecie. Na liście produktów znajdują się:

  • pół fileta z kurczaka,
  • por,
  • papryka czerwona,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • pęczek rzodkiewek,
  • puszka kukurydzy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • przyprawa gyros,
  • sól,
  • olej do smażenia.
Sałatka bankietowa
Sałatka bankietowa© Adobe Stock | unknown

Sposób wykonania:

  1. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw je solą oraz przyprawą gyros.
  2. Pokrój pora w krążki, zaś paprykę, rzodkiewkę oraz ogórki w kostkę.
  3. Kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do sałatki.
  4. Dołóż też trzy łyżki majonezu i dosyp trochę soli. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
  5. Sałatka bankietowa jest już gotowa. Teraz możesz ją podać na kolacji, uroczystym przyjęciu lub imprezie rodzinnej.

Sałatka świetnie smakuje z kromką świeżego chleba, to wspaniały dodatek do wędlin i mięsa. Gwarantujemy, że bardzo szybko zniknie, gdyż wszyscy będą prosić o dokładkę. Składniki możemy też poukładać warstwowo, wtedy sałatka będzie wyglądała bardziej estetycznie. Kolejność układania warzyw zależy tylko od ciebie. Na jednej łyżeczce się nie skończy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także