Sałatka bankietowa to gwiazda każdej imprezy. Przy niej nawet gyrosowa może się schować
Sałatka bankietowa to danie, które powinno uświetnić kolejną imprezę. Jest tak uniwersalna i smaczna, że możemy jeść ją o każdej porze dnia. Warto podać ją na kolację ze znajomymi lub zapakować na śniadanie do pracy.
10.09.2023 | aktual.: 10.09.2023 15:43
Sałatka bankietowa nie tylko smakuje, ale i wygląda świetnie. Wszystkie składniki fajnie komponują się ze sobą i uzupełniają się. Jeśli lubicie sałatkę gyros, to ta również przypadnie wam do gustu. Podając ją, zaskoczycie uczestników imprezy. Ma bardzo ciekawy smak. Pikanteria pora i rzodkiewki łączy się ze słodyczą kukurydzy i delikatną przyprawą gyros, z którą mnóstwo osób ma pozytywne skojarzenia. Przygotuj się więc na kulinarną przygodę i zacznij przygotowywania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka bankietowa - przepis
Zacznij od przygotowania potrzebnych składników. Bardzo łatwo dostać je w każdym sklepie spożywczym lub w markecie. Na liście produktów znajdują się:
- pół fileta z kurczaka,
- por,
- papryka czerwona,
- 4 ogórki konserwowe,
- pęczek rzodkiewek,
- puszka kukurydzy,
- 3 łyżki majonezu,
- przyprawa gyros,
- sól,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
- Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw je solą oraz przyprawą gyros.
- Pokrój pora w krążki, zaś paprykę, rzodkiewkę oraz ogórki w kostkę.
- Kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do sałatki.
- Dołóż też trzy łyżki majonezu i dosyp trochę soli. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
- Sałatka bankietowa jest już gotowa. Teraz możesz ją podać na kolacji, uroczystym przyjęciu lub imprezie rodzinnej.
Sałatka świetnie smakuje z kromką świeżego chleba, to wspaniały dodatek do wędlin i mięsa. Gwarantujemy, że bardzo szybko zniknie, gdyż wszyscy będą prosić o dokładkę. Składniki możemy też poukładać warstwowo, wtedy sałatka będzie wyglądała bardziej estetycznie. Kolejność układania warzyw zależy tylko od ciebie. Na jednej łyżeczce się nie skończy.