PrzepisProste przepisyKotlety gyros zawładnęły moją kuchnią. Już nie robię ani zwykłych schabowych, ani mielonych

Kotlety gyros zawładnęły moją kuchnią. Już nie robię ani zwykłych schabowych, ani mielonych

Kotlety gyros
Kotlety gyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
09.09.2023 18:32

Sałatka gyros to hit wielu imprez rodzinnych, podajemy ją niemalże na każdą okazję. Wspaniały smak uzyskuje dzięki specjalnej mieszance przypraw, która sprawia, że dania mają grecki aromat. Czy wiesz, że możesz ją wykorzystać do innych potraw? Idealnym wyborem będą kotlety gyros, w których ja się totalnie zakochałam.

Kotlety możemy podać nie tylko na niedzielny lub świąteczny obiad, idealnie sprawdzą się także jako lunch do pracy. Dobrym pomysłem jest również zaserwowanie ich na kolację. Rolę dodatku może tu zagrać ulubiona surówka lub sałatka. Sos czosnkowy też świetnie pasuje. To tyle ze słów wstępu, teraz przystąpimy do dalszej części, czyli do przygotowania wyjątkowego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety gyros to danie w stylu zero waste

Dlaczego tak jest? Do jego zrobienia możemy wykorzystać na przykład resztki mięsa po rosole. Będzie idealnie komponować się z gyrosem. Dodatkowo do przepisu wykorzystamy makaron, który również mógł zostać z obiadu. Nie oszukujmy się, zawsze gotujemy go zbyt dużo, a potem nikt tego nie chce jeść i po prostu się marnuje.

Całość dopełniają warzywa, między innymi papryka. Ważne jednak, by nie były zbyt wodniste, więc ogórki i pomidory odpadają. Świetnie sprawdzi się na przykład cukinia lub kalarepa. Możesz dorzucić też pieczarki.

Jak zrobić kotlety gyros? Przepis

Składniki do bazy:

  • 300-400 g ugotowanego drobnego makaronu,
  • cztery łyżki jogurtu greckiego, naturalnego lub roślinnego,
  • czubata łyżka mąki,
  • dwa jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.
Kotlety gyros
Kotlety gyros© pxfuel

Składniki potrzebne do nadzienia:

  • 200 g mięsa z kurczaka (może być ugotowane w rosole lub surowe),
  • pół papryki,
  • łyżeczka przyprawy gyros,
  • szklanka tartego sera,
  • cebula,
  • dwie łyżki oleju,
  • 1/3 łyżeczki soli i pieprzu,
  • łyżka bułki tartej,
  • dodatkowo: łyżka mąki pszennej do ewentualnego zagęszczenia ciasta.

Sposób wykonania

Nadzienie:

  1. Pokrój mięso na małe kawałki i wymieszaj je z gyrosem.
  2. Poszatkuj cebulę, a następnie podsmaż ją lekko na oleju. W tym czasie pokrój paprykę w kostkę.
  3. Do zeszklonej cebuli dorzuć mięso oraz paprykę. Chwilę wszystko podsmażaj.
  4. Jeśli nadzienie jest za rzadkie, dodaj łyżkę bułki tartej.
  5. Wystudź zawartość patelni. Gdy mięso nie będzie już gorące, dodaj tarty ser.

Ciasto:

  1. Makaron posiekaj (jeśli używasz nitek, nie jest to konieczne).
  2. Do miski wbij jajka, dodaj przyprawy oraz jogurt. Wymieszaj wszystkie składniki widelcem lub trzepaczką.
  3. Dorzuć makaron oraz przygotowanego wcześniej kurczaka z serem.
  4. Wymieszaj i sprawdź, jak się masa zachowuje. Powinna trzymać się łyżki. Jeśli tak nie jest, dodaj mąkę.

Kotlety gyros - krok po kroku:

  1. Rozgrzej dobrze olej.
  2. Na tłuszcz nakładaj kopiastą łyżkę masy i rozpłaszcz ją łyżką.
  3. Uważaj, by kotlet się nie rozpadł.
  4. Smaż danie na wolnym ogniu, aż z obu stron się zarumienią. Zajmie ci to kilka minut.
  5. Kotlety układaj na ręczniku papierowym, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także