Nie dodawaj mąki do placków ziemniaczanych. Inny składnik decyduje o sukcesie

Jeśli o placki ziemniaczane chodzi, rzadko kiedy eksperymentuje się z podstawową recepturą. My jednak będziemy uparci i zdecydowanie do tego zachęcimy. Zrezygnuj z mąki, zamień ją innym składnikiem i podziwiaj boski smak i konsystencje. Brytyjczycy robią tak od dawna!

Hash browns, brytyjskie placki ziemniaczaneHash browns, brytyjskie placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © canva.com
SKOMENTUJ

Placki ziemniaczane to jedna z naszych ulubionych warzywnych przekąsek. Przepadamy za nimi zarówno w wersji na słodko — z cukrem i śmietaną, jak i wytrawnej — na przykład z gulaszem lub grzybami. W jakiejkolwiek formie by ich jednak nie podawać, liczy się jedno: placki muszą być jednocześnie chrupiące z wierzchu i puszyste w środku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

W standardowym przepisie do przygotowania masy na placki ziemniaczane używa się oczywiście mąki. Warto jednak zauważyć, że należy się tu trzymać prawidłowych proporcji. Do pewnego momentu mąka sprawdzi się tak, jak powinna, czyli będzie sklejała ciasto. Jednak wystarczy jedna łyżka za dużo, żeby placki stały się po prostu twarde i suche.

Brytyjczycy do swojej wersji placków ziemniaczanych w ogóle nie używają mąki. Co ciekawe, w ich przepisie brakuje nawet... jajka. Co pojawia się zamiast tych składników? Zaledwie cztery przyprawy: sól, pieprz oraz słodka i ostra papryka. Mieszkańcy Wysp nazywają takie placki "hash browns" i spożywają je często na śniadanie lub kolację. Brzmi jak pomysł, prawda? Zobaczmy, jak to wygląda w praktyce!

Brytyjskie placki ziemniaczane bez mąki i jajka

Składniki:

  • 500-600 g ziemniaków typu C lub BC,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól morska,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka.
Brytyjskie placki ziemniaczane. Bez mąki i jajka!
Brytyjskie placki ziemniaczane. Bez mąki i jajka! © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i umyj. Brytyjczycy do przygotowania hash browns używają albo dużych oczek tarki, albo kroją je w cieniutki słupki. Wybierz jeden z tych dwóch sposobów.
  2. Zalej warzywa zimną wodą i wymieszaj. Po 5 minutach odlej wodę. Ponów tę czynność raz jeszcze.
  3. Odsączone ziemniaki dopraw papryką, pieprzem i solą. Wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaż hash browns na średnim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Podawaj np. z jajkiem sadzonym. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach