Nie dodawaj mąki do placków ziemniaczanych. Inny składnik decyduje o sukcesie

Jeśli o placki ziemniaczane chodzi, rzadko kiedy eksperymentuje się z podstawową recepturą. My jednak będziemy uparci i zdecydowanie do tego zachęcimy. Zrezygnuj z mąki, zamień ją innym składnikiem i podziwiaj boski smak i konsystencje. Brytyjczycy robią tak od dawna!

Hash browns, brytyjskie placki ziemniaczaneHash browns, brytyjskie placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © canva.com

Placki ziemniaczane to jedna z naszych ulubionych warzywnych przekąsek. Przepadamy za nimi zarówno w wersji na słodko — z cukrem i śmietaną, jak i wytrawnej — na przykład z gulaszem lub grzybami. W jakiejkolwiek formie by ich jednak nie podawać, liczy się jedno: placki muszą być jednocześnie chrupiące z wierzchu i puszyste w środku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

W standardowym przepisie do przygotowania masy na placki ziemniaczane używa się oczywiście mąki. Warto jednak zauważyć, że należy się tu trzymać prawidłowych proporcji. Do pewnego momentu mąka sprawdzi się tak, jak powinna, czyli będzie sklejała ciasto. Jednak wystarczy jedna łyżka za dużo, żeby placki stały się po prostu twarde i suche.

Brytyjczycy do swojej wersji placków ziemniaczanych w ogóle nie używają mąki. Co ciekawe, w ich przepisie brakuje nawet... jajka. Co pojawia się zamiast tych składników? Zaledwie cztery przyprawy: sól, pieprz oraz słodka i ostra papryka. Mieszkańcy Wysp nazywają takie placki "hash browns" i spożywają je często na śniadanie lub kolację. Brzmi jak pomysł, prawda? Zobaczmy, jak to wygląda w praktyce!

Brytyjskie placki ziemniaczane bez mąki i jajka

Składniki:

  • 500-600 g ziemniaków typu C lub BC,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól morska,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka.
Brytyjskie placki ziemniaczane. Bez mąki i jajka!
Brytyjskie placki ziemniaczane. Bez mąki i jajka! © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i umyj. Brytyjczycy do przygotowania hash browns używają albo dużych oczek tarki, albo kroją je w cieniutki słupki. Wybierz jeden z tych dwóch sposobów.
  2. Zalej warzywa zimną wodą i wymieszaj. Po 5 minutach odlej wodę. Ponów tę czynność raz jeszcze.
  3. Odsączone ziemniaki dopraw papryką, pieprzem i solą. Wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaż hash browns na średnim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Podawaj np. z jajkiem sadzonym. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie