Klasyczna zupa w nowym wydaniu. Polacy kochają ją tak bardzo jak rosół
Rozgrzewa, krzepi, syci, a do tego, jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Oryginalny przepis pochodzi z Francji, gdzie jesienią i zimą je się ją litrami. Mowa oczywiście o zupie cebulowej. Zdradzamy najlepszy przepis.
09.09.2023 | aktual.: 09.09.2023 18:01
We Francji przygotowuje się ją na długo gotowanym, esencjonalnym bulionie, a wierzch posypuje się słynnym serem Gruyère. Przedstawiamy nieco spolszczoną, ale równie dobrą, o ile nie lepszą wersję zupy cebulowej. Jesienią będziesz jeść ją niemal codziennie.
Podstawą zupy cebulowej jest oczywiście cebula. Nada się zarówno czerwona, jak i czosnkowa, jednak najlepsza będzie ta w żółtych łupinach. Nie pomijaj także jednego z kluczowych składników — białego wina. Alkohol wyparuje w trakcie gotowania, ale możesz użyć także bezalkoholowej wersji popularnego trunku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa cebulowa "po polsku" - przepis
Składniki:
- 8 sztuk średniej wielkości cebuli,
- główka czosnku,
- 2 udka i kawałek korpusu z kaczki,
- 500 g kości wołowych,
- 2 marchewki,
- seler,
- masło,
- sól, pieprz,
- tymianek (najlepiej świeży),
- 200 ml wytrawnego, białego wina,
- bagietka lub bułka wrocławska,
- 100 g sera bursztyn.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania bulionu. Mięso umyj i umieść w dużym garnku. Warzywa obierz i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj dwa, trzy listki liści laurowych i trzy ziarenka ziela angielskiego. Całość zalej zimną wodą i gotuj przez 2-3 godziny, aż mięso zacznie się rozpadać.
- W międzyczasie obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę.
- Wstaw na gaz duży garnek i rozpuść w nim trzy łyżki masła. Wrzuć posiekaną wcześniej cebulę i czosnek. Duś warzywa na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Po kwadransie dodaj do cebuli pół łyżeczki soli i łyżkę cukru, a także liść laurowy i ziarenko ziela angielskiego. Całość smaż przez 20 minut, aż cebula całkowicie się skarmelizuje.
- Pod koniec gotowania dodaj posiekany czosnek i zalej całość winem. Podkręć gaz i poczekaj, aż alkohol całkowicie odparuje. Dodaj gałązkę tymianku (jeśli używasz suszonego, wsyp łyżeczkę przyprawy) i zalej całość czystym bulionem. Zupę gotuj przez godzinę, aż stanie się tłusta i aromatyczna.
- Przygotuj kokilki. Wrzuć do nich obrane mięso i zalej je gotową zupą. Na wierzch połóż przekrojoną na pół bagietkę i posyp ją startym serem. Nie żałuj go — nada niepowtarzalnego smaku daniu. Całość piecz do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści.
Czy zupa cebulowa jest zdrowa?
Zupa cebulowa jest lekka i niskokaloryczna. Mimo to posiada silne właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Wszystko za sprawą jej głównego składnika, czyli cebuli.
Warzywo to jest bowiem skarbnicą wielu witamin (C, A, E) i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, tj. żelazo, magnez, fosfor, potas. Dzięki temu redukuje objawy towarzyszące przeziębieniu czy grypie, oczyszcza organizm z toksyn, a nawet zwalcza pasożyty jelitowe.