Klasyczna zupa w nowym wydaniu. Polacy kochają ją tak bardzo jak rosół

Rozgrzewa, krzepi, syci, a do tego, jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Oryginalny przepis pochodzi z Francji, gdzie jesienią i zimą je się ją litrami. Mowa oczywiście o zupie cebulowej. Zdradzamy najlepszy przepis.

Domowa zupa z popularnego warzywaDomowa zupa z popularnego warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Piotr Krzeslak

We Francji przygotowuje się ją na długo gotowanym, esencjonalnym bulionie, a wierzch posypuje się słynnym serem Gruyère. Przedstawiamy nieco spolszczoną, ale równie dobrą, o ile nie lepszą wersję zupy cebulowej. Jesienią będziesz jeść ją niemal codziennie.

Podstawą zupy cebulowej jest oczywiście cebula. Nada się zarówno czerwona, jak i czosnkowa, jednak najlepsza będzie ta w żółtych łupinach. Nie pomijaj także jednego z kluczowych składników — białego wina. Alkohol wyparuje w trakcie gotowania, ale możesz użyć także bezalkoholowej wersji popularnego trunku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Zupa cebulowa "po polsku" - przepis

Składniki:

  • 8 sztuk średniej wielkości cebuli,
  • główka czosnku,
  • 2 udka i kawałek korpusu z kaczki,
  • 500 g kości wołowych,
  • 2 marchewki,
  • seler,
  • masło,
  • sól, pieprz,
  • tymianek (najlepiej świeży),
  • 200 ml wytrawnego, białego wina,
  • bagietka lub bułka wrocławska,
  • 100 g sera bursztyn.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania bulionu. Mięso umyj i umieść w dużym garnku. Warzywa obierz i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj dwa, trzy listki liści laurowych i trzy ziarenka ziela angielskiego. Całość zalej zimną wodą i gotuj przez 2-3 godziny, aż mięso zacznie się rozpadać.
  2. W międzyczasie obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę.
  3. Wstaw na gaz duży garnek i rozpuść w nim trzy łyżki masła. Wrzuć posiekaną wcześniej cebulę i czosnek. Duś warzywa na wolnym ogniu przez 15 minut.
  4. Po kwadransie dodaj do cebuli pół łyżeczki soli i łyżkę cukru, a także liść laurowy i ziarenko ziela angielskiego. Całość smaż przez 20 minut, aż cebula całkowicie się skarmelizuje.
  5. Pod koniec gotowania dodaj posiekany czosnek i zalej całość winem. Podkręć gaz i poczekaj, aż alkohol całkowicie odparuje. Dodaj gałązkę tymianku (jeśli używasz suszonego, wsyp łyżeczkę przyprawy) i zalej całość czystym bulionem. Zupę gotuj przez godzinę, aż stanie się tłusta i aromatyczna.
  6. Przygotuj kokilki. Wrzuć do nich obrane mięso i zalej je gotową zupą. Na wierzch połóż przekrojoną na pół bagietkę i posyp ją startym serem. Nie żałuj go — nada niepowtarzalnego smaku daniu. Całość piecz do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści.

Czy zupa cebulowa jest zdrowa?

Zupa cebulowa jest lekka i niskokaloryczna. Mimo to posiada silne właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Wszystko za sprawą jej głównego składnika, czyli cebuli.

Warzywo to jest bowiem skarbnicą wielu witamin (C, A, E) i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, tj. żelazo, magnez, fosfor, potas. Dzięki temu redukuje objawy towarzyszące przeziębieniu czy grypie, oczyszcza organizm z toksyn, a nawet zwalcza pasożyty jelitowe.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej