Gruzińska zupa, która szybko stawia na nogi. Spróbujesz raz i będziesz robił zamiast rosołu
Gruzińska czichirtma to smaczny i aromatyczny bulion, który na pewno pokochasz. To pożywna zupa, która stanowi tradycyjną potrawę tego regionu. Przygotowuje się ją banalnie prosto!
07.09.2023 18:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czichirtma to klasyczne danie kuchni gruzińskiej. Bulion przygotowywany jest z całego, świeżego kurczaka lub kury. Mięso nie powinno być zamrożone. Zupa charakteryzuje się brakiem warzyw w składzie. Poza mięsem dodaje się cebulę, świeże zioła takie jak kolendra i koperek, sól oraz liść laurowy.
Wyróżniającym elementem tego gruzińskiego bulionu jest sposób, w jaki jest zaprawiany — dodaje się do niego jajka. Tradycyjnie czichirtmę podaje się z octem winnym lub jabłkowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przyrządzić gruziński rosół - czichirtmę?
Składniki:
- 1 kura lub kurczak,
- 2 cebule,
- 3 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 pęczek świeżej kolendry,
- 1 pęczek koperku,
- 1 liść laurowy,
- sól,
- ocet winny lub jabłkowy do podania.
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie gruzińskiego bulionu jest stosunkowo proste. Przepis jest uniwersalny, więc można go stosować przez cały rok, aby stworzyć sycącą zupę na bazie kurczaka.
- Przygotowanie polega na gotowaniu całego kurczaka lub kury w wodzie z dodatkiem cebuli i liścia laurowego.
- Gdy mięso stanie się miękkie, wyjmuje się je z bulionu.
- Następnie wywar przecedza się przez drobne sito i wlewa z powrotem do garnka, po czym zaprawia mąką pszenną.
- Następnie do bulionu dodaje się ubite jajka.
- Na koniec gruziński bulion jest doprawiany solą i posiekaną kolendrą i koperkiem. Po kilku minutach pyszna czichirtma jest gotowa.
Jak podawać czichirtmę?
Czichirtmę serwuje się z mięsem z kurczaka, które zostało ugotowane w bulionie. W Gruzji danie to podaje się z chlebem lawasz lub tonis puri. To rodzaje tradycyjnego gruzińskiego chleba, które można łatwo zdobyć w Polsce. Obok miseczek z czichirtmą warto podać ocet winny lub jabłkowy, którym można doprawić bulion według własnych upodobań kulinarnych. Sprawdza się też sok z cytryny.