Gruzińska zupa, która szybko stawia na nogi. Spróbujesz raz i będziesz robił zamiast rosołu

Gruzińska czichirtma to smaczny i aromatyczny bulion, który na pewno pokochasz. To pożywna zupa, która stanowi tradycyjną potrawę tego regionu. Przygotowuje się ją banalnie prosto!

CzichirtmaCzichirtma
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iakov Filimonov
SKOMENTUJ

Czichirtma to klasyczne danie kuchni gruzińskiej. Bulion przygotowywany jest z całego, świeżego kurczaka lub kury. Mięso nie powinno być zamrożone. Zupa charakteryzuje się brakiem warzyw w składzie. Poza mięsem dodaje się cebulę, świeże zioła takie jak kolendra i koperek, sól oraz liść laurowy.


Wyróżniającym elementem tego gruzińskiego bulionu jest sposób, w jaki jest zaprawiany — dodaje się do niego jajka. Tradycyjnie czichirtmę podaje się z octem winnym lub jabłkowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jak przyrządzić gruziński rosół - czichirtmę?

Składniki:


  • 1 kura lub kurczak,
  • 2 cebule,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 pęczek świeżej kolendry,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 liść laurowy,
  • sól,
  • ocet winny lub jabłkowy do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie gruzińskiego bulionu jest stosunkowo proste. Przepis jest uniwersalny, więc można go stosować przez cały rok, aby stworzyć sycącą zupę na bazie kurczaka.
  2. Przygotowanie polega na gotowaniu całego kurczaka lub kury w wodzie z dodatkiem cebuli i liścia laurowego.
  3. Gdy mięso stanie się miękkie, wyjmuje się je z bulionu.
  4. Następnie wywar przecedza się przez drobne sito i wlewa z powrotem do garnka, po czym zaprawia mąką pszenną.
  5. Następnie do bulionu dodaje się ubite jajka.
  6. Na koniec gruziński bulion jest doprawiany solą i posiekaną kolendrą i koperkiem. Po kilku minutach pyszna czichirtma jest gotowa.

Jak podawać czichirtmę?

Czichirtmę serwuje się z mięsem z kurczaka, które zostało ugotowane w bulionie. W Gruzji danie to podaje się z chlebem lawasz lub tonis puri. To rodzaje tradycyjnego gruzińskiego chleba, które można łatwo zdobyć w Polsce. Obok miseczek z czichirtmą warto podać ocet winny lub jabłkowy, którym można doprawić bulion według własnych upodobań kulinarnych. Sprawdza się też sok z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył