Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach

Nasze babcie często wykorzystywały je w kuchni, a opowieści o tym, że dziadek wyjadał z nich szpik, są żywe w wielu domach. Kremowy środek pełen wartościowych składników odżywczych dziś budzi mieszane uczucia. Tymczasem w kuchni francuskiej uchodzi za przysmak, a przepis na smarowidło z piekarnika powoli robi furorę również w Polsce.

Pieczony szpik kostny możesz rozsmarować na grzankachPieczony szpik kostny możesz rozsmarować na grzankach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W czasach PRL-u wykorzystywało się każdy fragment zwierzyny – nieraz z przyczyn ekonomicznych, ale często także ze względów etycznych. Dzisiejsza moda na gotowanie w duchu zero waste często dotyczy resztek warzywnych bądź polega na przerabianiu wczorajszych potraw na nowe dania. W tym wszystkim zapominamy o podrobach i kościach zwierzęcych, które często lądują w koszach na śmieci. Tymczasem można z nich przygotować jeszcze wiele dobrego.

Porcję fasoli zamieniam w najlepsze smarowidło do grzanek. Zapieczone smakują genialnie

Kości szpikowe – nie tylko na ramen

Moda na dania kuchni azjatyckiej sprawiła, że poproszenie w sklepie o kości szpikowe przestało kogokolwiek dziwić. Przecież wszyscy wiedzą, że będzie z nich aromatyczny bulion na ramen. Jednak mało kto wie, że z tego, co znajduje się wewnątrz długich kości wołowych, można przygotować też pyszne smarowidło do chleba – po upieczeniu szpik jest kremowy jak smalec, chociaż smak ma nieco delikatniejszy, a do tego jest naturalnie bogaty w kolagen i fosfolipidy.

Wystarczy kilka prostych dodatków, takich jak czosnek, natka pietruszki czy skórka z cytryny, aby szpik nie tylko dobrze smakował, ale też wyglądał wytwornie. Z piekarnika wyjmij gorące kości z kremowym wnętrzem – szpik rozsmarujesz jak miękkie masło. Sprawdzi się nie tylko na grzanki, ale także do podkręcania konsystencji i smaku sosów. Dodaje im aksamitnej gęstości i wyjątkowej głębi smaku. 

Jak zrobić pieczone kości szpikowe?

Kości szpikowe pokrojone wzdłuż lub na plastry kupisz w dobrych sklepach mięsnych. Jeśli są w całości, od razu poproś o przekrojenie, aby były gotowe dla zapiekania.

Składniki:

  • 1–2 kości szpikowe wołowe na osobę,
  • kilka ząbków czosnku,
  • sól gruboziarnista,
  • świeżo mielony pieprz,
  • do posypania: natka pietruszki, skórka z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Kości ułóż przekrojoną częścią do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Posyp solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 15–20 minut. Wyjmij, gdy szpik będzie miękki i kremowy.
  4. Od razu po wyjęciu z piekarnika posyp szpik natką pietruszki i startą skórką z cytryny. Podawaj z grzankami.
Wybrane dla Ciebie
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇