Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Świeży czosnek jest niezastąpiony w czasie przeziębienia, ale podczas gotowania o wiele lepiej sprawdza się pieczony, którego zapach wypełnia całą kuchnię. Jest delikatniejszy, cudownie kremowy i wręcz karmelowy w smaku.
Nie ma sensu włączać piekarnika dla jednej główki i z tego powodu wiele osób rezygnuje z dodawania pieczonego czosnku do codziennych potraw. Jest na to sposób – wystarczy przy okazji zapiekania innych dań dorzucić do piekarnika kilka główek i wycisnąć ząbki do słoika. Po upieczeniu czosnek ma konsystencję kremowej pasty.
Rozgrzewająca zupa meksykańska. Jest tak sycąca, że drugie danie jest zupełnie zbędne
Jak przechowywać pieczony czosnek?
Ząbki wyciśnięte do słoika możesz przechowywać w lodówce przez 3–4 dni. Po wierzchu polej je oliwą, która dodatkowo zabezpieczy je przed zepsuciem i pomoże zachować pełnię smaku. Przy okazji oliwa nabierze aromatu i idealnie sprawdzi się do maczania chleba.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej przedłużyć termin ważności czosnku, schowaj pastę do zamrażalnika. Wykorzystaj silikonowe foremki do kostek lodu, aby od razu poporcjować czosnek. Gdy czosnek zamarznie, przełóż kostki do woreczka z zamknięciem strunowym. W ten sposób możesz go przechowywać przez kilka miesięcy.
Pomysły na wykorzystanie
Pieczony czosnek jest doskonały do rozsmarowania na świeżej bagietce lub grzankach – w mig przygotujesz aromatyczne pieczywko do sałatki lub zupy krem. Sprawdzi się również jako dodatek do past śniadaniowych, na przykład od hummusu, smalcu z fasoli czy pasty z pieczonej dyni. Kremowy czosnek może służyć również jako przyprawa do zupy pomidorowej lub gulaszu. Tomasz Strzelczyk wyciska całą główkę do farszu na krokiety świąteczne.
Przepis na pieczony czosnek
Zamiast folii aluminiowej możesz użyć naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Składniki:
- 5 główek czosnku,
- 5 łyżeczek oleju,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Ostrym nożem zetnij główkę czosnku tak, aby odsłonić ząbki.
- Każdą główkę połóż na kawałku folii aluminiowej.
- Polej odsłonięte ząbki olejem i posyp odrobiną soli.
- Zawiń główki w folię i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 40 minut.
- Po tym czasie ostrożnie odwiń folię z jednej główki i sprawdź, czy w środku ząbki są miękkie. Jeśli tak jest, wyjmij czosnek z piekarnika.
- Po ostygnięciu wyciśnij miąższ ze środka.