Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów

Świeży czosnek jest niezastąpiony w czasie przeziębienia, ale podczas gotowania o wiele lepiej sprawdza się pieczony, którego zapach wypełnia całą kuchnię. Jest delikatniejszy, cudownie kremowy i wręcz karmelowy w smaku.

Czosnek można upiec na zapasCzosnek można upiec na zapas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nie ma sensu włączać piekarnika dla jednej główki i z tego powodu wiele osób rezygnuje z dodawania pieczonego czosnku do codziennych potraw. Jest na to sposób – wystarczy przy okazji zapiekania innych dań dorzucić do piekarnika kilka główek i wycisnąć ząbki do słoika. Po upieczeniu czosnek ma konsystencję kremowej pasty.

Rozgrzewająca zupa meksykańska. Jest tak sycąca, że drugie danie jest zupełnie zbędne

Jak przechowywać pieczony czosnek?

Ząbki wyciśnięte do słoika możesz przechowywać w lodówce przez 3–4 dni. Po wierzchu polej je oliwą, która dodatkowo zabezpieczy je przed zepsuciem i pomoże zachować pełnię smaku. Przy okazji oliwa nabierze aromatu i idealnie sprawdzi się do maczania chleba.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej przedłużyć termin ważności czosnku, schowaj pastę do zamrażalnika. Wykorzystaj silikonowe foremki do kostek lodu, aby od razu poporcjować czosnek. Gdy czosnek zamarznie, przełóż kostki do woreczka z zamknięciem strunowym. W ten sposób możesz go przechowywać przez kilka miesięcy.

Pomysły na wykorzystanie

Pieczony czosnek jest doskonały do rozsmarowania na świeżej bagietce lub grzankach – w mig przygotujesz aromatyczne pieczywko do sałatki lub zupy krem. Sprawdzi się również jako dodatek do past śniadaniowych, na przykład od hummusu, smalcu z fasoli czy pasty z pieczonej dyni. Kremowy czosnek może służyć również jako przyprawa do zupy pomidorowej lub gulaszu. Tomasz Strzelczyk wyciska całą główkę do farszu na krokiety świąteczne.

Przepis na pieczony czosnek

Zamiast folii aluminiowej możesz użyć naczynia żaroodpornego z pokrywką.

Składniki:

  • 5 główek czosnku,
  • 5 łyżeczek oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ostrym nożem zetnij główkę czosnku tak, aby odsłonić ząbki.
  2. Każdą główkę połóż na kawałku folii aluminiowej.
  3. Polej odsłonięte ząbki olejem i posyp odrobiną soli.
  4. Zawiń główki w folię i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 40 minut.
  5. Po tym czasie ostrożnie odwiń folię z jednej główki i sprawdź, czy w środku ząbki są miękkie. Jeśli tak jest, wyjmij czosnek z piekarnika.
  6. Po ostygnięciu wyciśnij miąższ ze środka.
Wybrane dla Ciebie
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥