Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Tomasz Strzelczyk wrzucił przepis na świąteczne krokiety, które łączą w sobie kilka wigilijnych klasyków. Dzięki nim farsz cudownie pachnie i smakuje obłędnie. Krokiety idealnie wpisują się w świąteczną tradycję, a jednocześnie intrygują nowym połączeniem składników.
Kucharz podzielił się przepisem na swoją wersję krokietów wigilijnych. W środku znajduje się kapusta kiszona z wieloma aromatycznymi dodatkami. Są tu grzyby leśne, suszona śliwka i pieczony czosnek, a wszystko otula aromat czerwonego wytrawnego wina. Osoby, które preferują wersję bez alkoholu, mogą użyć soku jabłkowego. Czy krokiety Strzelczyka będą tegorocznym hitem?
Jarmark bożonarodzeniowy w Poznaniu – ile zapłacimy w sezonie 2025/2026
Strzelczyk podpowiada, jak panierować krokiety
Nieraz w kuchni trzeba się trochę pobrudzić. Tomasz Strzelczyk nie widzi w tym żadnego problemu, a na panierowanie krokietów ma sprytny sposób.
– Jedna ręka sucha, jedna ręka w jajku – podpowiada Tomasz Strzelczyk.
Jednej ręki używa do obtaczania krokietów w jajku, a drugiej do panierowania w bułce. W ten sposób na palcach nie tworzy się gruba warstwa ciasta, z którym nie wiadomo co zrobić.
Aromatyczne składniki wypełniają kuchnię
W farszu do krokietów najbardziej zachwyca wcale nie zapach suszonych grzybów czy śliwek, ale aromat pieczonego czosnku. Kucharz wcześniej odsłonił ząbki, polał niewielką ilością oleju, posypał szczyptą soli i pieprzu, owinął główkę folią aluminiową i wrzucił do piekarnika na ok. 35–45 minut. Miąższ z całej główki wylądował na patelni.
– Ależ pachnie tym pieczonym czosnkiem! I wino, i grzyby leśne! Słuchajcie, to jest połączenie perfekcyjne – zapewnia kucharz.
Gotowe krokiety studzą się do mrożenia, ale kucharz nie byłby sobą, gdyby nie zostawił jednego do degustacji. Tego bardziej podsmażył na patelni, żeby przyjemniej chrupał. Inne krokiety nie są aż tak rumiane, ponieważ będą jeszcze podsmażane przed wigilią.
– Smakują obłędnie, po prostu petardina! – zachwala Strzelczyk, próbując swojego dzieła.
Przepis na świąteczne krokiety od Tomasza Strzelczyka
Kucharz miesza ciasto naleśnikowe ręcznie przy pomocy rózgi kuchennej. Najpierw rozrabia jajka z mlekiem i wodą gazowaną, a potem stopniowo dodaje mąkę pszenną, przesiewając ją przez sitko. Do ciasta dodaje łyżkę oleju, a patelnię smaruje masłem klarowanym.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 300 ml wody gazowanej,
- 180 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oleju,
- masło klarowane do smażenia.
Farsz:
- 30 g suszonych grzybów,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 600 g kiszonej kapusty,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 50 ml czerwonego wina wytrawnego lub soku jabłkowego
- sól i pieprz do smaku.
Panierka:
- 2 jajka,
- 200 g bułki tartej,
- sól i pieprz,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalej wodą, postaw na kuchence i gotuj przez ok. 20–25 minut.
- Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe (możesz użyć miksera). Patelnię do naleśników posmaruj masłem klarowanym i usmaż placki.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim posiekaną cebulę.
- Pokrój odciśniętą kiszoną kapustę i dodaj do podsmażonej cebuli. Zalej wodą po gotowaniu grzybów. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, świeżo roztarty pieprz i szczyptę soli. Smaż przez ok. 20 minut.
- Gdy woda odparuje, wlej czerwone wino lub sok jabłkowy.
- Suszone śliwki i ugotowane grzyby pokrój w paseczki. Dodaj do składników na patelnię. Na to wszystko wyciśnij upieczony czosnek. Dokładnie wymieszaj. Duś przez około 15 minut, po czym odstaw do przestygnięcia.
- Przestudzony farsz zawiń w naleśniki.
- W misce rozkłóć jajka, wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu. Do osobnej miski wysyp bułkę tartą. Krokiety obtaczaj kolejno w jajku i bułce tartej. Smaż na złoty kolor na rozgrzanym maśle klarowanym.