Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Przyprawa wydaje się obowiązkowa do barszczu i rzeczywiście, świetnie podbija delikatną słodycz wigilijnej zupy, dodaje ziołowego aromatu i przy okazji wspiera trawienie. Jednak łatwo o przesadę, która może skutkować świąteczną katastrofą.
Majeranek jest symbolem polskiej kuchni i w tradycyjnych potrawach, takich wigilijny barszcz, żurek czy grochówka, wydaje się niezastąpiony. Przy czym kluczowe są dwie kwestie – ilość oraz moment dodawania przyprawy. Wiele osób sypię majeranek na potęgę, aby zupa bez mięsnej wkładki miała więcej smaku. Nie tędy droga. Inne dodatki zapewnią głębię, a majeranek tylko zwieńczy dzieło.
Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze
Ile majeranku potrzebuje barszcz wigilijny?
Sekret tkwi w proporcjach – na 2 litry barszczu wystarczy jedynie mała łyżeczka majeranku. Poczekaj z tym dodatkiem na sam koniec, gdy zupa już będzie gotowa. Rozetrzyj przyprawę w dłoniach, aby od razu wydobyć z niej aromatyczne olejki. Posyp barszcz, wymieszaj i gotuj tylko przez krótką chwilę. Wcześniej możesz dodać czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Jednak również w tym przypadku nadmiar nie jest wskazany. Dodaj 2–3 listki i 4 ziarna ziela angielskiego, a barszcz będzie zrównoważony w smaku i pełen aromatu – zasada dotyczy też tradycyjnego rosołu.
Dodatki, które dodają głębi wigilijnej zupie
Czosnek możesz dodać w dwóch momentach gotowania barszczu – na samym początku, gdy powstaje wywar, oraz na końcu. Wcześniej wrzuć do garnka całe ząbki, a potem zetrzyj jeszcze jeden ząbek na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z solą. Wrzuć na sam koniec, tuż przed dodaniem majeranku.
Głębię smaku poprawią suszony grzyby i owoce, takie jak śliwki czy jabłka. Ciekawym pomysłem jest dodatek powideł śliwkowych – jestem przekonana, że przypadnie do gustu dzieciakom. Barszcz możesz doprawić cynamonem i goździkami. Podobnie jak w przypadku grzańca, o wiele lepiej sprawdzą się przyprawy w całości, ponieważ mielone mogą zaburzyć klarowność zupy. Zwłaszcza mielony cynamon w wyniku długiego gotowania zamienia się w mało smaczną i zupełnie nieestetyczną papkę.