Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?

Przyprawa wydaje się obowiązkowa do barszczu i rzeczywiście, świetnie podbija delikatną słodycz wigilijnej zupy, dodaje ziołowego aromatu i przy okazji wspiera trawienie. Jednak łatwo o przesadę, która może skutkować świąteczną katastrofą.

Barszcz wigilijny z uszkami i majerankiemBarszcz wigilijny z uszkami i majerankiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Majeranek jest symbolem polskiej kuchni i w tradycyjnych potrawach, takich wigilijny barszcz, żurek czy grochówka, wydaje się niezastąpiony. Przy czym kluczowe są dwie kwestie – ilość oraz moment dodawania przyprawy. Wiele osób sypię majeranek na potęgę, aby zupa bez mięsnej wkładki miała więcej smaku. Nie tędy droga. Inne dodatki zapewnią głębię, a majeranek tylko zwieńczy dzieło.

Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze

Ile majeranku potrzebuje barszcz wigilijny?

Sekret tkwi w proporcjach – na 2 litry barszczu wystarczy jedynie mała łyżeczka majeranku. Poczekaj z tym dodatkiem na sam koniec, gdy zupa już będzie gotowa. Rozetrzyj przyprawę w dłoniach, aby od razu wydobyć z niej aromatyczne olejki. Posyp barszcz, wymieszaj i gotuj tylko przez krótką chwilę. Wcześniej możesz dodać czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Jednak również w tym przypadku nadmiar nie jest wskazany. Dodaj 2–3 listki i 4 ziarna ziela angielskiego, a barszcz będzie zrównoważony w smaku i pełen aromatu – zasada dotyczy też tradycyjnego rosołu.

Dodatki, które dodają głębi wigilijnej zupie

Czosnek możesz dodać w dwóch momentach gotowania barszczu – na samym początku, gdy powstaje wywar, oraz na końcu. Wcześniej wrzuć do garnka całe ząbki, a potem zetrzyj jeszcze jeden ząbek na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z solą. Wrzuć na sam koniec, tuż przed dodaniem majeranku.

Głębię smaku poprawią suszony grzyby i owoce, takie jak śliwki czy jabłka. Ciekawym pomysłem jest dodatek powideł śliwkowych – jestem przekonana, że przypadnie do gustu dzieciakom. Barszcz możesz doprawić cynamonem i goździkami. Podobnie jak w przypadku grzańca, o wiele lepiej sprawdzą się przyprawy w całości, ponieważ mielone mogą zaburzyć klarowność zupy. Zwłaszcza mielony cynamon w wyniku długiego gotowania zamienia się w mało smaczną i zupełnie nieestetyczną papkę.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯