Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórka z pomarańczy nadal ląduje w koszu, a przecież już za chwilę będzie potrzebna do świątecznych wypieków. To prawda, że szkoda zachodu dla skórki z jednego owocu. Dlatego poczekaj, aż uzbiera się więcej i wtedy przygotuj aromatyczny dodatek, którego nie może zabraknąć na Wigilii.
Kandyzowana skórka pomarańczowa to niewielka rzecz, która może całkowicie odmienić świąteczny sernik czy obowiązkowe pierniki. Co więcej, sprawdzi się nie tylko do deserów, ale także do pieczonych mięs i pasztetów. Rozkoszny dodaje ją nawet do wigilijnych pierogów. Jest doskonała również do rozgrzewających napojów zimowych – w całym mieszkaniu pachnie wtedy świętami bez potrzeby zapalania świeczki.
Szybki deser pomarańczowy. Podaj w pucharku na specjalną okazję
Jak przechowywać skórki z pomarańczy?
Do przygotowania skórki pomarańczowej w syropie potrzeba 8 pomarańczy, a nie sposób zjeść tyle naraz. Dlatego możesz sukcesywnie odkładać skórki i dopiero wtedy, gdy uzbiera się odpowiednia ilość, zabrać się za gotowanie. Żeby skórki się nie zepsuły i nie wyschły, trzymaj je w słoiku z zimną wodą w lodówce i codziennie wymieniaj wodę. W ten sposób można je przechowywać przez maksymalnie 10 dni.
A jeśli masz odpowiednią ilość skórek od razu, bo właśnie wyciskałeś sok dla całej rodziny, to również włóż je do słoika z zimną wodą i wstaw do lodówki na 24 godziny. W ten sposób zlikwidujesz ewentualną goryczkę.
Przepis na skórkę pomarańczową w lekkim syropie
W ten sam sposób zrobisz także kandyzowaną skórkę z cytryny.
Składniki:
- skórki z 8 pomarańczy,
- pół szklanki wody,
- 2 szklanki cukru trzcinowego.
Sposób przygotowania:
- Skórki z pomarańczy zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na 24 godziny.
- Następnie wyjmij je z wody i przełóż do garnka. Zalej świeżą wodą i gotuj przez 5 minut.
- Po tym czasie odlej wodę, wyjmij skórki i pokrój w drobną kostkę lub paski.
- W rondlu podgrzej pół szklanki wody z 2 szklankami cukru trzcinowego. Gdy cukier się rozpuści, dodaj przygotowaną skórkę. Gotuj do momentu, aż skórki zrobią się szkliste.
- Wyjmij je z syropu i przełóż do czystych słoików. Pozostałym syropem możesz uzupełnić słoiki lub wykorzystać do zrobienia lukru pomarańczowego.