Krokiety wigilijne to hit wieczoru. Ich sekretem jest aromatyczny farsz i elastyczne ciasto
Krokiety z kapustą i grzybami to jedno z bardziej popularnych dań na Wigilię. Żeby cieszyły się powodzeniem, musisz zadbać o szczegóły. Ważne jest, aby naleśniki wyszły miękkie i lekkie. Postaw też na mniejszy rozmiar patelni. Niech to będzie smaczna przekąska, a nie ciężka potrawa, którą trudno zmieścić.
04.12.2024 | aktual.: 04.12.2024 17:37
Wigilijne krokiety świetnie smakują z farszem zrobionym z kapusty i grzybów leśnych. Żeby jednak nadzienie nie wyszło zbyt ciężkostrawne, warto wypełnić je pieczarkami. W wariancie dla dzieci możesz zrobić krokiety z pieczarkami i żółtym serem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sekret udanego ciasta na naleśniki
Tak prosta rzecz, a za każdym razem wychodzi inaczej. To dlatego, że nie dbasz o proporcje. Wiele osób robi ciasto na naleśniki "na oko" i w tym tkwi problem. Zaoszczędzisz dużo stresu podczas smażenia naleśników, jeśli sięgniesz po wagę kuchenną.
Naleśniki na krokiety wigilijne
Aby przygotować placki na 12 krokietów, potrzebujesz:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 2 duże jajka,
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- szczyptę soli,
- szczyptę cukru.
Przygotowanie
- Wszystkie składniki miksujesz i odstawiasz ciasto na kilka minut, aby odpoczęło.
- Następnie smażysz cienkie placki na patelni do naleśników, bez dodatkowego tłuszczu.
Jak zrobić farsz do krokietów?
Składniki na farsz:
- 750 g kiszonej kapusty,
- 20 g masła,
- 1 cebula,
- 250 g pieczarek,
- 40 suszonych grzybów,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie
- Suszone grzyby zalewasz ciepłą wodą i odstawiasz na minimum jedną godzinę. Wodę po grzybach odlewasz do słoiczka – możesz ją dodać np. do barszczu wigilijnego.
- W garnku gotujesz kapustę, z niewielkim dodatkiem wody i łyżką masła.
- Na patelni roztapiasz drugą łyżkę masła i podsmażasz na nim drobno posiekaną cebulę.
- Dodajesz obrane i pokrojone w kostkę pieczarki oraz namoczone suszone grzyby.
- Kiedy kapusta jest miękka, odlewasz z niej wodę.
- Odsączasz kapustę i dodajesz do grzybów na patelni.
- Doprawiasz solą, pieprzem i smażysz jeszcze przez chwilę, aby odparować nadmiar wody.
- Odstawiasz do przestygnięcia.
Zawijanie krokietów – jak to zrobić, aby się nie rozpadały?
Farsz nakładasz na środek naleśników i rozprowadzasz go równomiernie, zachowując ok. 4 cm marginesu od krawędzi placków. Składasz boki do środka, po czym zawijasz farsz w rulon. Gotowe krokiety układasz łączeniem do dołu.
Panierowanie krokietów
Ten etap warto zostawić na sam koniec, aby podać na wigilijny stół jeszcze ciepłe krokiety. Jeśli jednak nie chcesz przywitać gości w kuchni, możesz usmażyć je wcześniej, a potem tylko odgrzać w piekarniku.
Krokiety obtaczasz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażysz na rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami oleju.