Krokiety wigilijne to hit wieczoru. Ich sekretem jest aromatyczny farsz i elastyczne ciasto

Krokiety z kapustą i grzybami to jedno z bardziej popularnych dań na Wigilię. Żeby cieszyły się powodzeniem, musisz zadbać o szczegóły. Ważne jest, aby naleśniki wyszły miękkie i lekkie. Postaw też na mniejszy rozmiar patelni. Niech to będzie smaczna przekąska, a nie ciężka potrawa, którą trudno zmieścić.

Krokiety to podstawa kolacji wigilijnej Krokiety to podstawa kolacji wigilijnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wigilijne krokiety świetnie smakują z farszem zrobionym z kapusty i grzybów leśnych. Żeby jednak nadzienie nie wyszło zbyt ciężkostrawne, warto wypełnić je pieczarkami. W wariancie dla dzieci możesz zrobić krokiety z pieczarkami i żółtym serem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Sekret udanego ciasta na naleśniki

Tak prosta rzecz, a za każdym razem wychodzi inaczej. To dlatego, że nie dbasz o proporcje. Wiele osób robi ciasto na naleśniki "na oko" i w tym tkwi problem. Zaoszczędzisz dużo stresu podczas smażenia naleśników, jeśli sięgniesz po wagę kuchenną.

Naleśniki na krokiety wigilijne

Aby przygotować placki na 12 krokietów, potrzebujesz:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 duże jajka,
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczyptę soli,
  • szczyptę cukru.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki miksujesz i odstawiasz ciasto na kilka minut, aby odpoczęło.
  2. Następnie smażysz cienkie placki na patelni do naleśników, bez dodatkowego tłuszczu.

Jak zrobić farsz do krokietów?

Składniki na farsz:

  • 750 g kiszonej kapusty,
  • 20 g masła,
  • 1 cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 40 suszonych grzybów,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalewasz ciepłą wodą i odstawiasz na minimum jedną godzinę. Wodę po grzybach odlewasz do słoiczka – możesz ją dodać np. do barszczu wigilijnego.
  2. W garnku gotujesz kapustę, z niewielkim dodatkiem wody i łyżką masła.
  3. Na patelni roztapiasz drugą łyżkę masła i podsmażasz na nim drobno posiekaną cebulę.
  4. Dodajesz obrane i pokrojone w kostkę pieczarki oraz namoczone suszone grzyby.
  5. Kiedy kapusta jest miękka, odlewasz z niej wodę.
  6. Odsączasz kapustę i dodajesz do grzybów na patelni.
  7. Doprawiasz solą, pieprzem i smażysz jeszcze przez chwilę, aby odparować nadmiar wody.
  8. Odstawiasz do przestygnięcia.

Zawijanie krokietów – jak to zrobić, aby się nie rozpadały?

Farsz nakładasz na środek naleśników i rozprowadzasz go równomiernie, zachowując ok. 4 cm marginesu od krawędzi placków. Składasz boki do środka, po czym zawijasz farsz w rulon. Gotowe krokiety układasz łączeniem do dołu.

Panierowanie krokietów

Ten etap warto zostawić na sam koniec, aby podać na wigilijny stół jeszcze ciepłe krokiety. Jeśli jednak nie chcesz przywitać gości w kuchni, możesz usmażyć je wcześniej, a potem tylko odgrzać w piekarniku.

Krokiety obtaczasz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażysz na rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami oleju.

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇