Krokiety wigilijne to hit wieczoru. Ich sekretem jest aromatyczny farsz i elastyczne ciasto

Krokiety z kapustą i grzybami to jedno z bardziej popularnych dań na Wigilię. Żeby cieszyły się powodzeniem, musisz zadbać o szczegóły. Ważne jest, aby naleśniki wyszły miękkie i lekkie. Postaw też na mniejszy rozmiar patelni. Niech to będzie smaczna przekąska, a nie ciężka potrawa, którą trudno zmieścić.

Krokiety to podstawa kolacji wigilijnej Krokiety to podstawa kolacji wigilijnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wigilijne krokiety świetnie smakują z farszem zrobionym z kapusty i grzybów leśnych. Żeby jednak nadzienie nie wyszło zbyt ciężkostrawne, warto wypełnić je pieczarkami. W wariancie dla dzieci możesz zrobić krokiety z pieczarkami i żółtym serem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Sekret udanego ciasta na naleśniki

Tak prosta rzecz, a za każdym razem wychodzi inaczej. To dlatego, że nie dbasz o proporcje. Wiele osób robi ciasto na naleśniki "na oko" i w tym tkwi problem. Zaoszczędzisz dużo stresu podczas smażenia naleśników, jeśli sięgniesz po wagę kuchenną.

Naleśniki na krokiety wigilijne

Aby przygotować placki na 12 krokietów, potrzebujesz:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 duże jajka,
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczyptę soli,
  • szczyptę cukru.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki miksujesz i odstawiasz ciasto na kilka minut, aby odpoczęło.
  2. Następnie smażysz cienkie placki na patelni do naleśników, bez dodatkowego tłuszczu.

Jak zrobić farsz do krokietów?

Składniki na farsz:

  • 750 g kiszonej kapusty,
  • 20 g masła,
  • 1 cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 40 suszonych grzybów,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalewasz ciepłą wodą i odstawiasz na minimum jedną godzinę. Wodę po grzybach odlewasz do słoiczka – możesz ją dodać np. do barszczu wigilijnego.
  2. W garnku gotujesz kapustę, z niewielkim dodatkiem wody i łyżką masła.
  3. Na patelni roztapiasz drugą łyżkę masła i podsmażasz na nim drobno posiekaną cebulę.
  4. Dodajesz obrane i pokrojone w kostkę pieczarki oraz namoczone suszone grzyby.
  5. Kiedy kapusta jest miękka, odlewasz z niej wodę.
  6. Odsączasz kapustę i dodajesz do grzybów na patelni.
  7. Doprawiasz solą, pieprzem i smażysz jeszcze przez chwilę, aby odparować nadmiar wody.
  8. Odstawiasz do przestygnięcia.

Zawijanie krokietów – jak to zrobić, aby się nie rozpadały?

Farsz nakładasz na środek naleśników i rozprowadzasz go równomiernie, zachowując ok. 4 cm marginesu od krawędzi placków. Składasz boki do środka, po czym zawijasz farsz w rulon. Gotowe krokiety układasz łączeniem do dołu.

Panierowanie krokietów

Ten etap warto zostawić na sam koniec, aby podać na wigilijny stół jeszcze ciepłe krokiety. Jeśli jednak nie chcesz przywitać gości w kuchni, możesz usmażyć je wcześniej, a potem tylko odgrzać w piekarniku.

Krokiety obtaczasz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażysz na rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami oleju.

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu