Krokiety wigilijne to hit wieczoru. Ich sekretem jest aromatyczny farsz i elastyczne ciasto

Krokiety z kapustą i grzybami to jedno z bardziej popularnych dań na Wigilię. Żeby cieszyły się powodzeniem, musisz zadbać o szczegóły. Ważne jest, aby naleśniki wyszły miękkie i lekkie. Postaw też na mniejszy rozmiar patelni. Niech to będzie smaczna przekąska, a nie ciężka potrawa, którą trudno zmieścić.

Krokiety to podstawa kolacji wigilijnej Krokiety to podstawa kolacji wigilijnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wigilijne krokiety świetnie smakują z farszem zrobionym z kapusty i grzybów leśnych. Żeby jednak nadzienie nie wyszło zbyt ciężkostrawne, warto wypełnić je pieczarkami. W wariancie dla dzieci możesz zrobić krokiety z pieczarkami i żółtym serem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Sekret udanego ciasta na naleśniki

Tak prosta rzecz, a za każdym razem wychodzi inaczej. To dlatego, że nie dbasz o proporcje. Wiele osób robi ciasto na naleśniki "na oko" i w tym tkwi problem. Zaoszczędzisz dużo stresu podczas smażenia naleśników, jeśli sięgniesz po wagę kuchenną.

Naleśniki na krokiety wigilijne

Aby przygotować placki na 12 krokietów, potrzebujesz:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 duże jajka,
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczyptę soli,
  • szczyptę cukru.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki miksujesz i odstawiasz ciasto na kilka minut, aby odpoczęło.
  2. Następnie smażysz cienkie placki na patelni do naleśników, bez dodatkowego tłuszczu.

Jak zrobić farsz do krokietów?

Składniki na farsz:

  • 750 g kiszonej kapusty,
  • 20 g masła,
  • 1 cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 40 suszonych grzybów,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalewasz ciepłą wodą i odstawiasz na minimum jedną godzinę. Wodę po grzybach odlewasz do słoiczka – możesz ją dodać np. do barszczu wigilijnego.
  2. W garnku gotujesz kapustę, z niewielkim dodatkiem wody i łyżką masła.
  3. Na patelni roztapiasz drugą łyżkę masła i podsmażasz na nim drobno posiekaną cebulę.
  4. Dodajesz obrane i pokrojone w kostkę pieczarki oraz namoczone suszone grzyby.
  5. Kiedy kapusta jest miękka, odlewasz z niej wodę.
  6. Odsączasz kapustę i dodajesz do grzybów na patelni.
  7. Doprawiasz solą, pieprzem i smażysz jeszcze przez chwilę, aby odparować nadmiar wody.
  8. Odstawiasz do przestygnięcia.

Zawijanie krokietów – jak to zrobić, aby się nie rozpadały?

Farsz nakładasz na środek naleśników i rozprowadzasz go równomiernie, zachowując ok. 4 cm marginesu od krawędzi placków. Składasz boki do środka, po czym zawijasz farsz w rulon. Gotowe krokiety układasz łączeniem do dołu.

Panierowanie krokietów

Ten etap warto zostawić na sam koniec, aby podać na wigilijny stół jeszcze ciepłe krokiety. Jeśli jednak nie chcesz przywitać gości w kuchni, możesz usmażyć je wcześniej, a potem tylko odgrzać w piekarniku.

Krokiety obtaczasz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażysz na rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami oleju.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy