Moja babcia do naleśników dodaje ten składnik. Wychodzą delikatne, ale bardzo puszyste i elastyczne

Szukasz przepisu na idealne naleśniki? Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach? Mam dla ciebie propozycję, która z pewnością cię zachwyci! Sekretem idealnych naleśników jest dodatek maślanki. Dzięki niej ciasto jest puszyste i elastyczne, a naleśniki nie rwą się podczas smażenia.

Moja babcia do naleśników dodaje ten jeden składnik. wychodzą delikatne i bardzo puszysteMoja babcia do naleśników dodaje ten jeden składnik. wychodzą delikatne i bardzo puszyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Delikatne i puszyste naleśniki to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealne na obiad, podwieczorek czy śniadanie. Sekretem ich wyjątkowej konsystencji jest maślanka, która sprawia, że stają się niesamowicie lekkie i puszyste. Moja babcia zawsze dodaje ten jeden składnik, dzięki czemu jej naleśniki są nie do pobicia. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować tę wyjątkową wersję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowa miska szczęścia to mój niezawodny patent na genialny deser bez pieczenia

Naleśniki z maślanką – przepis

Aby przygotować te wyjątkowe naleśniki, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 4 jajka,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • Opakowanie cukru wanilinowego,
  • Szczypta soli,
  • Szklanka maślanki,
  • Olej do smażenia,

Przygotowanie:

  1. Mleko, jajka, cukier wanilinowy, maślankę i sól zmiksuj w misce na gładką masę.
  2. Dodaj przesianą mąkę i ponownie miksuj, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstaw ciasto na 30 minut, aby odpoczęło.
  3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj ją olejem.
  4. Wylej porcję ciasta na patelnię i rozprowadź je równomiernie, aby uzyskać cienki naleśnik.
  5. Smaż naleśnik przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż będzie złoty.
  6. Gotowe naleśniki układaj na talerzu i smaż kolejne, aż zużyjesz całe ciasto.
  7. Podawaj naleśniki z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, świeżymi owocami, serkiem homogenizowanym, wiórkami kokosowymi, prażonymi migdałami lub masłem czekoladowym.

Wskazówki:

  • Ciasto na naleśniki możesz przygotować dzień wcześniej.
  • Naleśniki możesz mrozić. Po rozmrożeniu smaż je na patelni bez dodatku tłuszczu.
  • Do ciasta możesz dodać ulubione przyprawy, np. cynamon lub kardamon.
  • Naleśniki możesz podawać również na wytrawnie, np. z serem żółtym, szynką lub grzybami.

Wypróbuj ten prosty przepis i przekonaj się, jak pyszne mogą być naleśniki z maślanką! Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - z pewnością staną się twoim ulubionym daniem na śniadanie, obiad lub podwieczorek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą