Zrób na obiad w upał. Zapobiegniesz zawrotom głowy i innym dolegliwościom

Upały dają się we znaki każdemu. Wysoka temperatura powietrza może powodować nie tylko uczucie dyskomfortu, ale również prowadzić do poważnych dolegliwości, takich jak zawroty głowy, bóle mięśni, a nawet omdlenia. Jednym z kluczowych czynników, który wpływa na nasze samopoczucie w upalne dni, jest odpowiednia dieta.

Zrób na obiad w upał. Zapobiegniesz zawrotom głowy i innym dolegliwościomZrób na obiad w upał. Zapobiegniesz zawrotom głowy i innym dolegliwościom
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wysokie temperatury mogą skutecznie odebrać apetyt i sprawić, że jedzenie stanie się wyzwaniem. Jednak odpowiednia dieta w czasie upałów jest kluczowa dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Odpowiednio zbilansowany obiad w upał może zapobiec zawrotom głowy, skurczom mięśni i innym dolegliwościom, które często towarzyszą gorącym dniom. Dowiedz się, jak komponować posiłki, aby przetrwać nawet najbardziej upalne dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe szaszłyki układam na ziemniaczanych łódeczkach i wkładam do piekarnika. Palce lizać!

Dlaczego jedzenie jest ważne w czasie upałów?

Wiele osób błędnie zakłada, że podczas upałów wystarczy pić więcej wody, aby przetrwać. Niestety, taka strategia jest niewystarczająca. Nasz organizm potrzebuje nie tylko wody, ale również składników odżywczych, aby móc prawidłowo funkcjonować.

Bez odpowiedniej dawki energii, budulca, witamin i minerałów nie mamy siły na codzienne aktywności, a nawet na podstawowe czynności życiowe. Braki te mogą prowadzić do osłabienia organizmu, pogorszenia koncentracji i zwiększonej podatności na choroby.

Jak się odżywiać w czasie upałów?

Inspiracją do komponowania letniej diety mogą być kraje, które od lat zmagają się z wysokimi temperaturami. Doskonałym przykładem jest dieta śródziemnomorska, bogata w warzywa, owoce, ryby, pełnoziarniste produkty zbożowe i oliwę z oliwek.

Ważne jest, aby jeść regularnie, ale unikać przejadania się. Zamiast ciężkich potraw, lepiej wybierać lekkie i łatwe do strawienia dania. Świetnym rozwiązaniem są różnego rodzaju sałatki, chłodniki, zupy owocowe oraz kremy z warzyw.

Nie należy rezygnować z białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Dobrym źródłem białka są ryby, chudy drób, jajka oraz rośliny strączkowe. Istotne jest również, aby zadbać o odpowiednią ilość witamin i minerałów, które wspomagają pracę organizmu w upalne dni. Szczególnie istotne są witaminy z grupy B, potas i magnez. Te składniki znajdziemy m.in. w warzywach, owocach, orzechach i pestkach.

upał
Jak sobie radzić podczas upałów? © Adobe Stock | NATHANAEL KIEFER

Przykładowe menu na upały

Śniadanie:

  • owsianka na mleku z owocami i orzechami,
  • jajecznica z pomidorami i szpinakiem,
  • kanapki z pełnoziarnistym chlebem, hummusem i warzywami.

Obiad:

  • chłodnik z botwinki,
  • sałatka z grillowanym kurczakiem i warzywami,
  • makaron z pesto i pomidorami.

Kolacja:

  • ryba na parze z ziemniakami i surówką,
  • twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem,
  • kanapki z pełnoziarnistym chlebem, awokado i jajkiem.

Pamiętajmy, że dieta to tylko jeden z elementów, który wpływa na nasze samopoczucie w czasie upałów. Ważne jest również, aby dbać o odpowiednią temperaturę pomieszczeń, nosić przewiewne ubrania i regularnie odpoczywać.

Stosując te proste zasady, możemy przetrwać nawet najgorętsze dni lata bez uszczerbku dla zdrowia i cieszyć się piękną pogodą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej