Mieszam twaróg z jajkami i cukrem. W mig na stole lądują pyszne mini serniczki

Szukasz prostego i efektownego deseru, który zachwyci twoich gości? Mini serniczki to idealna propozycja! Przygotowanie ich jest banalnie proste, a efekt końcowy zachwyca delikatnym smakiem i uroczym wyglądem. Te małe pyszności doskonale sprawdzą się na każdą imprezę, spotkanie towarzyskie, a nawet jako słodka przekąska do kawy.

Mini cheesecakes
A plate with many small cheesecakes
PatriciaEncisoMieszam twaróg z jajkami i cukrem. W mig na stole lądują pyszne mini serniczki
Źródło zdjęć: © Getty Images | PatriciaEnciso
Marcin Michałowski

Mini serniczki zachwycą twoich gości nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Są nie tylko pyszne, ale również łatwe do przygotowania, co czyni je doskonałym wyborem na wszelkiego rodzaju przyjęcia i spotkania. Z prostych składników, takich jak twaróg, jajka i cukier, w kilka chwil wyczarujesz coś wyjątkowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Przepis na mini serniczki

Aby przygotować mini serniczki, zaczniemy od spodu, który nada deserowi odpowiednią strukturę i chrupkość.

Składniki na spód:

  • 90 g herbatników (mogą być klasyczne maślane, pełnoziarniste lub bezglutenowe),
  • 40 g masła.

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku,
  • 100 g cukru,
  • skórka starta z ½ cytryny,
  • 2 jajka,
  • ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka).

Dodatkowe dekoracje (opcjonalnie):

  • kilka świeżych truskawek,
  • dżem truskawkowy lub inny pasujący do owoców,
  • listki mięty.

Przygotuj spód:

  • Zmiksuj herbatniki na drobno (najlepiej w malakserze lub blenderze).
  • Roztop masło i połącz z rozkruszonymi herbatnikami.
  • Wyłóż papilotki do formy na muffinki.
  • Rozsyp masę herbatnikowo-maślaną na dno papilotek i ugnieć.
  • Odstaw formę na bok.

Przygotuj masę serową:

  • Zmiksuj twaróg, cukier, skórkę z cytryny, jajka i proszek budyniowy do momentu uzyskania gładkiej masy.
  • Wyłóż masę serową do papilotek.

Mini serniczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i studzimy serniczki przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie wstawiamy je na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziły i stężały.

Gotowe mini serniczki możemy udekorować świeżymi truskawkami, dżemem lub listkami mięty, co nada im jeszcze bardziej apetycznego wyglądu i dodatkowego smaku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej