PrzepisDeseryMieszam twaróg z jajkami i cukrem. W mig na stole lądują pyszne mini serniczki

Mieszam twaróg z jajkami i cukrem. W mig na stole lądują pyszne mini serniczki

Szukasz prostego i efektownego deseru, który zachwyci twoich gości? Mini serniczki to idealna propozycja! Przygotowanie ich jest banalnie proste, a efekt końcowy zachwyca delikatnym smakiem i uroczym wyglądem. Te małe pyszności doskonale sprawdzą się na każdą imprezę, spotkanie towarzyskie, a nawet jako słodka przekąska do kawy.

Mieszam twaróg z jajkami i cukrem. W mig na stole lądują pyszne mini serniczki
Mieszam twaróg z jajkami i cukrem. W mig na stole lądują pyszne mini serniczki
Źródło zdjęć: © Getty Images | PatriciaEnciso

27.05.2024 | aktual.: 27.05.2024 14:25

Mini serniczki zachwycą twoich gości nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Są nie tylko pyszne, ale również łatwe do przygotowania, co czyni je doskonałym wyborem na wszelkiego rodzaju przyjęcia i spotkania. Z prostych składników, takich jak twaróg, jajka i cukier, w kilka chwil wyczarujesz coś wyjątkowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na mini serniczki

Aby przygotować mini serniczki, zaczniemy od spodu, który nada deserowi odpowiednią strukturę i chrupkość.

Składniki na spód:

  • 90 g herbatników (mogą być klasyczne maślane, pełnoziarniste lub bezglutenowe),
  • 40 g masła.

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku,
  • 100 g cukru,
  • skórka starta z ½ cytryny,
  • 2 jajka,
  • ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka).

Dodatkowe dekoracje (opcjonalnie):

  • kilka świeżych truskawek,
  • dżem truskawkowy lub inny pasujący do owoców,
  • listki mięty.

Przygotuj spód:

  • Zmiksuj herbatniki na drobno (najlepiej w malakserze lub blenderze).
  • Roztop masło i połącz z rozkruszonymi herbatnikami.
  • Wyłóż papilotki do formy na muffinki.
  • Rozsyp masę herbatnikowo-maślaną na dno papilotek i ugnieć.
  • Odstaw formę na bok.

Przygotuj masę serową:

  • Zmiksuj twaróg, cukier, skórkę z cytryny, jajka i proszek budyniowy do momentu uzyskania gładkiej masy.
  • Wyłóż masę serową do papilotek.

Mini serniczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i studzimy serniczki przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie wstawiamy je na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziły i stężały.

Gotowe mini serniczki możemy udekorować świeżymi truskawkami, dżemem lub listkami mięty, co nada im jeszcze bardziej apetycznego wyglądu i dodatkowego smaku.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
deserprzepissernik
Wybrane dla Ciebie