PrzepisDeseryMieszam twaróg z jajkami i cukrem. W mig na stole lądują pyszne mini serniczki

Mieszam twaróg z jajkami i cukrem. W mig na stole lądują pyszne mini serniczki

Mieszam twaróg z jajkami i cukrem. W mig na stole lądują pyszne mini serniczki
Mieszam twaróg z jajkami i cukrem. W mig na stole lądują pyszne mini serniczki
Źródło zdjęć: © Getty Images | PatriciaEnciso

27.05.2024 13:57, aktual.: 27.05.2024 14:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz prostego i efektownego deseru, który zachwyci twoich gości? Mini serniczki to idealna propozycja! Przygotowanie ich jest banalnie proste, a efekt końcowy zachwyca delikatnym smakiem i uroczym wyglądem. Te małe pyszności doskonale sprawdzą się na każdą imprezę, spotkanie towarzyskie, a nawet jako słodka przekąska do kawy.

Mini serniczki zachwycą twoich gości nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Są nie tylko pyszne, ale również łatwe do przygotowania, co czyni je doskonałym wyborem na wszelkiego rodzaju przyjęcia i spotkania. Z prostych składników, takich jak twaróg, jajka i cukier, w kilka chwil wyczarujesz coś wyjątkowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na mini serniczki

Aby przygotować mini serniczki, zaczniemy od spodu, który nada deserowi odpowiednią strukturę i chrupkość.

Składniki na spód:

  • 90 g herbatników (mogą być klasyczne maślane, pełnoziarniste lub bezglutenowe),
  • 40 g masła.

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku,
  • 100 g cukru,
  • skórka starta z ½ cytryny,
  • 2 jajka,
  • ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka).

Dodatkowe dekoracje (opcjonalnie):

  • kilka świeżych truskawek,
  • dżem truskawkowy lub inny pasujący do owoców,
  • listki mięty.

Przygotuj spód:

  • Zmiksuj herbatniki na drobno (najlepiej w malakserze lub blenderze).
  • Roztop masło i połącz z rozkruszonymi herbatnikami.
  • Wyłóż papilotki do formy na muffinki.
  • Rozsyp masę herbatnikowo-maślaną na dno papilotek i ugnieć.
  • Odstaw formę na bok.

Przygotuj masę serową:

  • Zmiksuj twaróg, cukier, skórkę z cytryny, jajka i proszek budyniowy do momentu uzyskania gładkiej masy.
  • Wyłóż masę serową do papilotek.

Mini serniczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i studzimy serniczki przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie wstawiamy je na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziły i stężały.

Gotowe mini serniczki możemy udekorować świeżymi truskawkami, dżemem lub listkami mięty, co nada im jeszcze bardziej apetycznego wyglądu i dodatkowego smaku.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także