WAŻNE
TERAZ

Rosja zamyka polski konsulat w Królewcu

Tomasz Strzelczyk dodaje do barszczu nietypowy składnik. Wydobywa piękny kolor i podbija smak

Wielu ekspertów kulinarnych za najważniejszy składnik barszczu czerwonego uważa zakwas. Powinien być mocny i aromatyczny, najlepiej przygotowany samodzielnie. Jednak Tomasz Strzelczyk idzie pod prąd i stawia na inny dodatek do tej tradycyjnej zupy.

Tomasz Strzelczyk ma swój sposób na kolor barszczuTomasz Strzelczyk ma swój sposób na kolor barszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Barszcz czerwony to jedno z najważniejszych dań wigilijnych, od niego często zaczynamy kolację. Ma głęboką, rubinową barwę oraz wyrazisty smak, w którym powinny być wyczuwalne nuty pikantne, słodkie, kwaśne. Jak to uzyskać? Jest na to wiele patentów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Jakie buraki wybrać do barszczu?

Nie da się przygotować barszczu czerwonego bez buraków. Powinny być świeże, a po przekrojeniu ich kolor musi być jak najciemniejszy. Tomasz Strzelczyk, znany kucharz i kulinarny mistrz, twierdzi, że gdy będą pomarszczone, ich smak nie będzie dobry. Część pokrojonych buraków gotuje wraz z innymi warzywami. Do ugotowania wywaru potrzebna jest cała włoszczyzna, Tomasz Strzelczyk dodaje też cebulę i czosnek. Istotne są również przyprawy i suszone grzyby, by smak był rzeczywiście wielowymiarowy.

Co zamiast zakwasu?

Pod koniec gotowania barszczu dodaje się zakwas, który odpowiada za kwaśną nutę zupy. Utrwala też jej mocny kolor. Wielu ekspertów twierdzi, że nie ma lepszego dodatku do barszczu czerwonego, bo świetnie podkreśla jego smak, barwę i aromat. Jednak już dawna wiadomo, jak zakwas zastąpić. Wystarczy sok z cytryny, kwasek cytrynowy czy nawet ocet. I w tym kierunku poszedł Tomasz Strzelczyk. Zaprawia swój barszcz octem balsamicznym.

Postaw na włoski akcent

Ocet balsamiczny to dodatek, którzy kochają Włosi. Znamy go dobrze z letnich sałatek, bo jest idealny choćby do pomidorów z mozzarellą. Dzięki niemu barszcz czerwony zachowuje swój intensywny kolor, ale przy okazji nabiera głębokiego smaku i zapachu. Warto wypróbować patent Tomasza Strzelczyka.

Barszcz czerwony według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 3 l wody,
  • 2 kg buraków,
  • 4 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • kawałek selera korzeniowego,
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 średnie cebule,
  • 1 por,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka sztuk ziela angielskiego,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • garść suszonych grzybów,
  • 1 jabłko,
  • 100 ml octu balsamicznego,
  • połówka cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz. Połowę z nich od razu pokrój na plastry i wrzuć do garnka, a resztę warzyw odłóż.
  2. Do garnka dołóż obrane cebule, czosnek, pietruszkę, marchew i seler. Do tego dodaj suszone grzyby oraz liść laurowy i ziele angielskie, a następnie zalej całość wodą. Gotuj na małej mocy palnika przez około 1,5 godziny.
  3. Z reszty buraków, jabłka i połówki cytryny wyciśnij w wyciskarce sok.
  4. Z garnka wyjmij wszystkie ugotowane warzywa, a także przyprawy.
  5. Tak przygotowany wywar dopraw solą, pieprzem i majerankiem, a potem dodaj przygotowany sok oraz ocet balsamiczny.
  6. Po doprawieniu nie gotuj już barszczu, wystarczy go lekko podgrzać.

Wybrane dla Ciebie

Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie