WAŻNE
TERAZ

Ursula von der Leyen zostaje. Odrzucono wniosek o wotum nieufności

Najgorszy błąd przy gotowaniu barszczu, a wielu tak robi. Straci smak, kolor i wszystkie wartości

Barszcz czerwony to jedna z najważniejszych potraw podczas wigilijnej kolacji. Powinien być esencjonalny, aromatyczny, mieć głęboki smak i kolor. Wystarczy chwila nieuwagi, a barszcz może się po prostu nie udać. Przypominamy, o czym warto pamiętać podczas przygotowywania tej tradycyjnej zupy.

Jest kilka ważnych zasad przy gotowaniu barszczu czerwonego. Jest kilka ważnych zasad przy gotowaniu barszczu czerwonego.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Wojciechowski
Dorota Gepert

Podczas przygotowania barszczu czerwonego ważny jest każdy element, od wyboru odpowiednich buraków, po doprawienie. Wielu kulinarnych ekspertów uważa, że na jego smak olbrzymi wpływ ma zakwas buraczany, pisała już o tym Lucyna Ćwierczakiewiczowa, znana autorka książek kucharskich z XIX wieku: "Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym". Magda Gessler zawsze przypomina, że do barszczu musi być odpowiednia ilość buraków i na tym składniku nigdy nie można oszczędzać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Pyszny nawet bez dodatków

Barszcz czerwony gotujemy inaczej niż klasyczne zupy. Gdy robimy to rzadko, łatwo o błąd, zwłaszcza gdy dołączy do tego świąteczny pośpiech. A wigilijny barszcz powinien być tak esencjonalny i smaczny, by dało się go wypić bez żadnych dodatków. Taki "czysty" barszcz świadczy o tym, czy udało się go nam doskonale ugotować. Dlatego przypominamy, na co uważać, podczas jego przygotowania.

Unikaj tych błędów podczas gotowania barszczu czerwonego

  1. Nie oszczędzaj na burakach. Do barszczu najlepsze są niezbyt duże buraki, które po przekrojeniu mają prawie czarny kolor. Ich odpowiednia ilość to warunek mocnego, esencjonalnego barszczu: 2 kg buraków zalewamy 2,5 l bulionu. Gdy buraków jest zbyt mało, barszcz jest mało wyrazisty w smaku i kolorze.
  2. Wywar warzywny, który przygotowujemy do postnego barszczu, również powinien być esencjonalny. Do jego ugotowania potrzebujemy kompletu włoszczyzny, bez kapusty, ale za to z cebulą. Doprawia się go czosnkiem, majerankiem oraz czarnym pieprzem. Jego smak warto wzbogacić owocami, na przykład jabłkami czy suszonymi śliwkami oraz grzybami.
  3. Barszcz, podobnie jak rosół, gotuje się na małej mocy palnika. A już po dodaniu zakwasu, trzeba bardzo na to uważać. Nie można wtedy zagotować barszczu. Spowoduje to, że straci mocny kolor, smak, a dodatkowo zakwas nie będzie miał żadnych wartości odżywczych.
  4. Gotowanie barszczu na ostatnią chwilę. Ta zupa potrzebuje czasu, by nabrać mocy, by wszystkie smaki w pełni się rozwinęły. Najlepiej przygotować go dzień przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie

To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych