Nie może zabraknąć go w zimowym rosole. Tylko pamiętaj, by dodać pod koniec gotowania

Sposobów na doprawienie rosołu jest tyle, ilu gotujących. Najważniejsze są oczywiście sól i pieprz, ale zwłaszcza o tej porze roku warto postawić na jeszcze jedną przyprawę. Jej wielką zwolenniczką jest sama Magda Gessler.

Ta przyprawa do rosołu? Warto spróbować. Ta przyprawa do rosołu? Warto spróbować.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ark
Dorota Gepert

Rosół to nasza ulubiona zupa, ale jesienią i zimą gotujemy ją znacznie częściej niż tylko na niedzielny obiad. Oprócz tego, że doceniamy jego smak, to wierzymy w jego niezwykłą moc. Rzeczywiście świetnie rozgrzewa, dodaje sił, wręcz stawia na nogi. I właśnie żeby jeszcze wzmocnić jego walory zdrowotne, warto postawić na przyprawę, którą kojarzymy z deserami czy herbatą zimową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Jakie przyprawy warto dodać do rosołu?

Rosół powinien być aromatyczny, ale jego smak harmonijny. Dlatego wcale nie potrzebuje wielu przypraw. Nie może zabraknąć soli, czarnego pieprzu ziarnistego i wiele osób dodaje także suszony liść laurowy czy kulki ziela angielskiego. A na co stawia Magda Gessler? Dodaje do rosołu jeszcze goździki, których aromat kojarzy się ze świątecznym piernikiem.

Ważny jest każdy szczegół

Magda Gessler klasyczne dania kuchni polskiej ma opanowane do perfekcji. Często w "Kuchennych rewolucjach" przypomina, jak przygotowywać schabowe, kopytka czy rosół. Podkreśla, że w przypadku tej zupy ważny jest każdy szczegół. Mięso, najlepiej kilka gatunków, musi być wysokiej jakości, warzywa powinny być starannie dobrane, a dodatkowo liczą się przyprawy. Dlatego, by osiągnąć pełnię smaku, restauratorka pod koniec gotowania rosołu dodaje goździki. Podkręcają smak zupy, staje bardziej orientalny. Sprawiają też, że warzywa i mięso są dużo bardziej wyczuwalne.

Dlaczego goździki są zdrowe?

Goździki to przyprawa, po którą warto sięgać zimą. Słyną z działania przeciwzapalnego, przeciwbakteryjnego i przeciwwirusowego. Mają więc dobry wpływ na odporność, zwłaszcza w sezonie przeziębień. Są idealne do herbaty zimowej, kawy, naparów ziołowych, owsianki, pierników, a jak przekonuje Magda Gessler, także do rosołu.

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce