Dodaj do rosołu te przyprawy. Zupa będzie esencjonalna i aromatyczna jak nigdy

Doprawianie rosołu to prawdziwa sztuka. Gdy przypraw jest zbyt dużo, traci zrównoważony, harmonijny smak. Minimaliści twierdzą, że wystarczy tylko sól i pieprz. Jednak lista przypraw pasujących do rosołu jest dłuższa. Które z nich wybierasz?

Jakie przyprawy do rosołu wybrać?Jakie przyprawy do rosołu wybrać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ten sam przepis, a smak jednak trochę inny. To prawda, rosół w każdym domu smakuje nieco inaczej. Na to wpływ mają właśnie przyprawy. Dobry rosół wyróżnia się głębią i odpowiednim aromatem. Jakie przyprawy wybrać, by rosół był najlepszy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni

Jakie przyprawy pasują do rosołu?

Lista najważniejszych przyprawy do rosołu nie jest długa. Znajdują się na niej: sól, czarny pieprz ziarnisty, suszony liść laurowy, kulki ziela angielskiego oraz świeże zioła, takie jak np. lubczyk czy koperek. Ważny jest nie tylko ich wybór, ale też moment dodania do wywaru. Podpowiadamy, jakie przyprawy wybrać i jak je stosować.

Kiedy dodawać przyprawy do rosołu?

  • Pieprz czarny ziarnisty. Dzięki niemu rosół jest subtelnie ostry, co podkreśla naturalny smak gotowanego mięsa. Do rosołu idealny jest pieprz ziarnisty, bo jest znacznie łagodniejszy od mielonego i nadaje się do długiego gotowania. Ziarna czarnego pieprzu dodaje się na początku gotowania razem z mięsem. Wystarczy ok. 6 ziarenek na garnek.
  • Liście laurowe. Dodają ziołowego zapachu, ale trzeba uważać z ich ilością. Gdy jest ich zbyt dużo, rosół gorzknieje. Wystarczą 2-3 liście na 3 l wody do gotowania rosołu. Dodawaj je na początku gotowania razem z mięsem i pieprzem. Liście laurowe najlepiej wyjąć po godzinie gotowania.
  • Ziele angielskie. Sprawia, że rosół zyskuje korzenny aromat i dodaje wyrazistości mięsu. Ziele angielskie należy do przypraw dodawanych na początku gotowania rosołu. Wyjmij kulki ziela pod koniec gotowania.
  • Sól. Warto doprawić nią rosół pod koniec gotowania, aby mięso nie stwardniało. Ilość soli zależy od smaku. Dobrze jest to robić stopniowo, by nie przesolić zupy.
  • Lubczyk. Suszony lub świeży lubczyk dodaj na 15 minut przed końcem gotowania rosołu. Doda mu silniejszego warzywno-ziołowego posmaku.
  • Świeża natka pietruszki. Można ją dodać pod koniec gotowania, doda świeżości. Wyrzuć ją, kiedy rosół jest gotowy.
  • Drobno posiekana natka lub koperek. Zieleniną doprawiaj rosół już na talerzu. Ma wtedy najwięcej aromatu.
  • Przyprawy korzenne: goździki, gałka muszkatołowa, imbir. Można dodać w minimalnej ilości, gdy zależy nam na azjatyckim posmaku rosołu.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje