PoradyDodaj do rosołu te przyprawy. Zupa będzie esencjonalna i aromatyczna jak nigdy

Dodaj do rosołu te przyprawy. Zupa będzie esencjonalna i aromatyczna jak nigdy

Doprawianie rosołu to prawdziwa sztuka. Gdy przypraw jest zbyt dużo, traci zrównoważony, harmonijny smak. Minimaliści twierdzą, że wystarczy tylko sól i pieprz. Jednak lista przypraw pasujących do rosołu jest dłuższa. Które z nich wybierasz?

Jakie przyprawy do rosołu wybrać?
Jakie przyprawy do rosołu wybrać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.10.2024 14:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ten sam przepis, a smak jednak trochę inny. To prawda, rosół w każdym domu smakuje nieco inaczej. Na to wpływ mają właśnie przyprawy. Dobry rosół wyróżnia się głębią i odpowiednim aromatem. Jakie przyprawy wybrać, by rosół był najlepszy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie przyprawy pasują do rosołu?

Lista najważniejszych przyprawy do rosołu nie jest długa. Znajdują się na niej: sól, czarny pieprz ziarnisty, suszony liść laurowy, kulki ziela angielskiego oraz świeże zioła, takie jak np. lubczyk czy koperek. Ważny jest nie tylko ich wybór, ale też moment dodania do wywaru. Podpowiadamy, jakie przyprawy wybrać i jak je stosować.

Kiedy dodawać przyprawy do rosołu?

  • Pieprz czarny ziarnisty. Dzięki niemu rosół jest subtelnie ostry, co podkreśla naturalny smak gotowanego mięsa. Do rosołu idealny jest pieprz ziarnisty, bo jest znacznie łagodniejszy od mielonego i nadaje się do długiego gotowania. Ziarna czarnego pieprzu dodaje się na początku gotowania razem z mięsem. Wystarczy ok. 6 ziarenek na garnek.
  • Liście laurowe. Dodają ziołowego zapachu, ale trzeba uważać z ich ilością. Gdy jest ich zbyt dużo, rosół gorzknieje. Wystarczą 2-3 liście na 3 l wody do gotowania rosołu. Dodawaj je na początku gotowania razem z mięsem i pieprzem. Liście laurowe najlepiej wyjąć po godzinie gotowania.
  • Ziele angielskie. Sprawia, że rosół zyskuje korzenny aromat i dodaje wyrazistości mięsu. Ziele angielskie należy do przypraw dodawanych na początku gotowania rosołu. Wyjmij kulki ziela pod koniec gotowania.
  • Sól. Warto doprawić nią rosół pod koniec gotowania, aby mięso nie stwardniało. Ilość soli zależy od smaku. Dobrze jest to robić stopniowo, by nie przesolić zupy.
  • Lubczyk. Suszony lub świeży lubczyk dodaj na 15 minut przed końcem gotowania rosołu. Doda mu silniejszego warzywno-ziołowego posmaku.
  • Świeża natka pietruszki. Można ją dodać pod koniec gotowania, doda świeżości. Wyrzuć ją, kiedy rosół jest gotowy.
  • Drobno posiekana natka lub koperek. Zieleniną doprawiaj rosół już na talerzu. Ma wtedy najwięcej aromatu.
  • Przyprawy korzenne: goździki, gałka muszkatołowa, imbir. Można dodać w minimalnej ilości, gdy zależy nam na azjatyckim posmaku rosołu.
rosółprzyprawypieprz