Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba

Niestety, ten grzyb często bywa pomijany podczas gorączkowych poszukiwań bardziej pożądanych okazów, a to naprawdę szkoda. Jeśli go znajdziesz, nie zwlekaj i szybko włóż do koszyka – dzięki temu na obiad podasz pyszną, jesienną zupę.

Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwkaWielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Henri Koskinen

Jeśli zauważysz grzyba o matowym, oliwkowobrązowym kapeluszu i żółtawym spodzie – koniecznie zabierz go ze sobą. Pod jego zamszową skórką kryje się jasny miąższ, który po uszkodzeniu delikatnie brązowieje. Podgrzybek zajączek najczęściej rośnie w lasach iglastych i liściastych, zwłaszcza na kwaśnych glebach, a spotkać go możesz od czerwca aż do końca października. Ma łagodny, maślany smak, który doskonale komponuje się z wieloma jesiennymi potrawami, na przykład zupami czy sosami, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek choćby do jajecznicy.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Niedoceniany grzyb

Podgrzybek zajączek to taki grzyb, który wielu z nas ciągle pomija, choć wśród doświadczonych grzybiarzy cieszy się sporym uznaniem, a niektórzy twierdzą nawet, że jest smaczniejszy od samego prawdziwka, co jest niemałym wyróżnieniem. Poza tym podgrzybek zajączek to prawdziwa bomba witamin – ma sporo białka, witamin z grupy B oraz ważnych minerałów, takich jak potas czy żelazo.

Co więcej, pomaga wzmocnić odporność, wspiera trawienie i oczyszczanie organizmu, dzięki czemu jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Jest też łatwy do wkomponowania w dietę. Ma subtelny smak, dzięki czemu nie zdominuje twojej potrawy, a zamiast tego nada jej przyjemny, jesienny akcent.

Przepis na zupę z podgrzybków zajączków

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 600 g podgrzybków zajączków,
  • 300 g ziemniaków, 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 cebula,
  • 20 g masła klarowanego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w plasterki.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
  5. Dodaj czosnek i smaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć.
  6. Dorzuć pokrojone grzyby i smaż je kilka minut, aż się lekko zarumienią i zmiękną.
  7. Następnie dodaj ziemniaki i całość zalej gorącym bulionem.
  8. Gotuj pod przykryciem około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  9. Zmniejsz ogień, wlej śmietankę i gotuj jeszcze 5 minut, nie dopuszczając do zagotowania. W tym czasie opłucz i posiekaj drobno natkę pietruszki.
  10. Dopraw zupę szczyptą soli i pieprzu, a na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar