WAŻNE
TERAZ

Wyjątkowe liceum. 100 proc. frekwencji na edukacji zdrowotnej

Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów

Wygląda jak znany wszystkim podgrzybek, tylko kapelusz ma w innym kolorze. Czy to wystarczający powód, aby dyskredytować podgrzybka zajęczego? Okazuje się, że w farszu na pierogi smakuje bardzo dobrze. Jest również odpowiedni do suszenia.

Podgrzybek zajęczy często jest uznawany za grzyb gorszej jakościPodgrzybek zajęczy często jest uznawany za grzyb gorszej jakości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Podgrzybek zajęczy rzadko trafia koszyków. Większość osób omija go, szukając bardziej popularnych borowików czy podgrzybków brunatnych. Tymczasem wytrawni grzybiarze wiedzą, że ten niepozorny grzyb ma wiele do zaoferowania – zarówno pod względem smaku, jak i zastosowania w kuchni.

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Jak wygląda podgrzybek zajęczy?

Kapelusze podgrzybków zajęczych osiągają ok.10 cm średnicy, chociaż zdarzają się też większe okazy. U młodych owocników są półkuliste, jednak z czasem coraz bardziej się wypłaszczają. Ich powierzchnia jest matowa, jakby zamszowa, w kolorze od oliwkowobrązowego po siwobrązowy. Pod kapeluszem znajdują się rurki w żółtawym odcieniu, z czasem robią się bardziej oliwkowe. Trzonek jest raczej smukły i nieco cieńszy u dołu. Miąższ w kapeluszu ma jasny, kremowy odcień, a po podsmażeniu jest przyjemnie maślany i aromatyczny.

Gdzie szukać podgrzybka zajęczego?

Ten gatunek najczęściej rośnie w sosnowych i mieszanych lasach, na piaszczystych glebach. Występuje od czerwca do późnej jesieni. Szansa na obfite zbiory rośnie po ulewnych deszczach – ale nie od razu. Kapelusze potrzebują 2–3 dni, aby urosnąć. Podgrzybek zajęczy często pojawia się w grupach, więc jeśli znajdziesz jednego, jest duża szansa na wypełnienie koszyka.

Doświadczeni grzybiarze podkreślają, że podgrzybek zajęczy jest odporny na robaczywienie, co czyni go atrakcyjnym wyborem podczas zbiorów. Jeśli jednak nie masz pewności, czy odpowiednio rozpoznajesz grzyby, lepiej nich nie zbieraj. Ale gdy tylko będzie mieć okazję coś z nich przygotować, nie wahaj się ani minuty i zrób z nimi przepyszne domowe pierogi.

Pierogi z podgrzybkiem zajęczym

Podgrzybki zajęcze najlepiej podsmażyć na maśle. Dopraw je dopiero na sam koniec, kiedy już odparuje z nich nadmiar wody. Dodatkowo możesz wymieszać farsz z majerankiem lub natką pietruszki.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml wrzątku,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka soli,

Składniki na farsz:

  • 500 g podgrzybka zajęczego,
  • 2 cebule,
  • 50 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę i sól. W gorącej wodzie roztop masło. Dodawaj ją do mąki cienkim strumieniem, mieszając masę łyżką.
  2. Po wstępnym połączeniu składników wyrób ciasto ręcznie przez ok. 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
  3. Przykryj szklanką miską i odstaw na ok. 20–30 minut.
  4. W tym czasie oczyść podgrzybki, pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj grzyby i duś na średnim ogniu przez 10–15 minut, aż zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody.
  6. Na koniec dopraw farsz solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia.
  7. Ciasto podziel na 3–4 części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Przy pomocy szklanki wykrawaj kółka lub podziel ciasto na kwadraty.
  8. Na środek każdego kółka lub kwadratu nałóż farsz i mocno sklej brzegi pierogów. Możesz zrobić ozdobną falbankę lub docisnąć brzegi ciasta widelcem
  9. Gotuj partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie

Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski