Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Wygląda jak znany wszystkim podgrzybek, tylko kapelusz ma w innym kolorze. Czy to wystarczający powód, aby dyskredytować podgrzybka zajęczego? Okazuje się, że w farszu na pierogi smakuje bardzo dobrze. Jest również odpowiedni do suszenia.
Podgrzybek zajęczy rzadko trafia koszyków. Większość osób omija go, szukając bardziej popularnych borowików czy podgrzybków brunatnych. Tymczasem wytrawni grzybiarze wiedzą, że ten niepozorny grzyb ma wiele do zaoferowania – zarówno pod względem smaku, jak i zastosowania w kuchni.
Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy
Jak wygląda podgrzybek zajęczy?
Kapelusze podgrzybków zajęczych osiągają ok.10 cm średnicy, chociaż zdarzają się też większe okazy. U młodych owocników są półkuliste, jednak z czasem coraz bardziej się wypłaszczają. Ich powierzchnia jest matowa, jakby zamszowa, w kolorze od oliwkowobrązowego po siwobrązowy. Pod kapeluszem znajdują się rurki w żółtawym odcieniu, z czasem robią się bardziej oliwkowe. Trzonek jest raczej smukły i nieco cieńszy u dołu. Miąższ w kapeluszu ma jasny, kremowy odcień, a po podsmażeniu jest przyjemnie maślany i aromatyczny.
Gdzie szukać podgrzybka zajęczego?
Ten gatunek najczęściej rośnie w sosnowych i mieszanych lasach, na piaszczystych glebach. Występuje od czerwca do późnej jesieni. Szansa na obfite zbiory rośnie po ulewnych deszczach – ale nie od razu. Kapelusze potrzebują 2–3 dni, aby urosnąć. Podgrzybek zajęczy często pojawia się w grupach, więc jeśli znajdziesz jednego, jest duża szansa na wypełnienie koszyka.
Doświadczeni grzybiarze podkreślają, że podgrzybek zajęczy jest odporny na robaczywienie, co czyni go atrakcyjnym wyborem podczas zbiorów. Jeśli jednak nie masz pewności, czy odpowiednio rozpoznajesz grzyby, lepiej nich nie zbieraj. Ale gdy tylko będzie mieć okazję coś z nich przygotować, nie wahaj się ani minuty i zrób z nimi przepyszne domowe pierogi.
Pierogi z podgrzybkiem zajęczym
Podgrzybki zajęcze najlepiej podsmażyć na maśle. Dopraw je dopiero na sam koniec, kiedy już odparuje z nich nadmiar wody. Dodatkowo możesz wymieszać farsz z majerankiem lub natką pietruszki.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 300 ml wrzątku,
- 1 łyżka roztopionego masła,
- 1 łyżeczka soli,
Składniki na farsz:
- 500 g podgrzybka zajęczego,
- 2 cebule,
- 50 g masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę i sól. W gorącej wodzie roztop masło. Dodawaj ją do mąki cienkim strumieniem, mieszając masę łyżką.
- Po wstępnym połączeniu składników wyrób ciasto ręcznie przez ok. 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
- Przykryj szklanką miską i odstaw na ok. 20–30 minut.
- W tym czasie oczyść podgrzybki, pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj grzyby i duś na średnim ogniu przez 10–15 minut, aż zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody.
- Na koniec dopraw farsz solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia.
- Ciasto podziel na 3–4 części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Przy pomocy szklanki wykrawaj kółka lub podziel ciasto na kwadraty.
- Na środek każdego kółka lub kwadratu nałóż farsz i mocno sklej brzegi pierogów. Możesz zrobić ozdobną falbankę lub docisnąć brzegi ciasta widelcem
- Gotuj partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.