Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Grzyby prosto z lasu nie cieszą tak bardzo, gdy wszystkie przeznaczysz do suszenia i schowasz na święta. Chociaż część warto przeznaczyć do przygotowania aromatycznych potraw tu i teraz. Jedną z ciekawszych propozycji są kieszonki z podgrzybkami – wyglądają i smakują tak dobrze, że z powodzeniem możesz je podać na niedzielny obiad.
Podgrzybki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Właśnie teraz przypada szczyt sezonu na zbiory, więc wystarczy pójść nawet na krótki spacer do lasu, aby wrócić z pełnym koszykiem. Doświadczeni grzybiarze wiedzą, w jakich miejscach pojawia się najwięcej podgrzybków, więc wystarczy skorzystać z ich doświadczenia, aby cieszyć mnóstwem grzybowych potraw już teraz i żeby jeszcze zostało na święta.
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Jak zrobić kieszonki z kurczaka faszerowane podgrzybkami?
Do kieszonek sprawdzą się także suszone lub mrożone grzyby. Suszone grzyby należy wcześniej namoczyć, a wodę po nich wymieszaj z bulionem do polania mięsa. Z wywaru po pieczeniu możesz szybko przygotować aromatyczny sosik. Wystarczy dodać śmietanę, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz wymieszać z koperkiem lub natką pietruszki.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka
- 150 g świeżych podgrzybków,
- 50 g startego żółtego sera,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- sól, pieprz, mielona słodka papryka.
Sposób przygotowania:
- Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni z łyżką masła, po chwili dodaj drobno posiekany czosnek i marchewkę. Wrzuć także świeże podgrzybki pokrojone w kostkę i smaż na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Gdy odparuje woda, dopraw je solą i pieprzem.
- Przełóż do miski i wymieszaj ze startym żółtym serem.
- Każdą pierś natnij wzdłuż, tworząc kieszonkę, i wypełnij farszem. Możesz spiąć mięso wykałaczkami, aby farsz nie wypłynął na zewnątrz.
- Gotowe kieszonki ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej bulionem i posyp mieloną papryką.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut.