Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Nadwyżki darów lasów nie musisz od razu przerabiać na farsz do krokietów. Nawet surowe możesz wrzucić do zamrażalnika, a potem bez ceregieli wsypać do garnka z gotującym się bulionem. Poniżej kilka prostych wskazówek, jak zachować w nich najwięcej aromatu.
Mrożenie grzybów to jeden z lepszych sposobów na zachowanie ich smaku, aromatu i przedłużenie terminu ważności. Jest to również o wiele prostsze niż marynowanie i pasteryzowanie w słoikach. Grzyby po rozmrożeniu mogą smakować jak te prosto z lasu, jeśli zadbasz o kilka szczegółów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy
Jak przygotować grzyby do mrożenia?
Zanim wrzucisz grzyby do zamrażalnika, dokładnie oczyść je z piasku i igliwia, najlepiej na sucho lub przy minimalnym użyciu wody. Dzięki temu unikniesz nadmiernej wilgoci, która mogłaby spowodować powstawanie grud lodu. Takie posklejane lodem grzyby nie tylko trudno będzie porozdzielać, ale także podczas rozmrażania ich aromat rozpuści się w wodzie i będą po prostu mniej smaczne.
Niektóre grzyby, takie jak borowiki czy podgrzybki, możesz zamrozić surowe. Jednak grzyby, które posiadają blaszki, warto wcześniej obgotować, inaczej mogą zrobić się twarde. Kurki, smardze czy rydze opłucz krótko pod bieżącą wodą (może wykorzystać metodą Ani Starmach), po czym wrzuć na kilka minut do wrzątku. Następnie wyjmij je na durszlak, poczekaj, aż odciekną i rozłóż płasko na tacy, aby całkowicie wyschły. Nadmiar wody możesz zebrać ręcznikiem papierowym.
Jak mrozić grzyby, żeby się nie posklejały?
Zarówno świeże, jak i podgotowane grzyby, warto rozłożyć na płasko na tacy. Przed zamknięciem w zamrażalniku muszą wyschnąć, inaczej zamienią się w twardą grzybową kulę lodową. Wybierz taką tacę, która zmieści się w zamrażarce i ułożone na płasko grzyby wsuń ostrożnie i pozostaw na ok. 30 minut. Po tym czasie możesz je przełożyć do pudełka lub woreczka strunowego. Pamiętaj, aby wybrać szczelne opakowanie przeznaczone do przechowywania żywności w ujemnych temperaturach.
Praktyczne wskazówki odnośnie do przechowywania mrożonych grzybów
Na pudełku lub woreczku warto napisać bieżącą datę. Wtedy będziesz wiedzieć, jak długo twój grzybowy zapas leży w zamrażarce i kiedy trzeba zrobić z niego użytek. Grzyby przechowywane w odpowiednich warunkach są bezpieczne do spożycia nawet przez kilkanaście miesięcy, ale najlepiej ugotować z nich coś pysznego już w ciągu 6 miesięcy od zamrożenia. Grzyby możesz od razu wrzucić do garnka z zupą albo rozmrozić je w lodówce, a potem ugotować lub przesmażyć z cebulką. Będą idealne do pierogów lub farszu na krokiety wigilijne.