Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak

Nadwyżki darów lasów nie musisz od razu przerabiać na farsz do krokietów. Nawet surowe możesz wrzucić do zamrażalnika, a potem bez ceregieli wsypać do garnka z gotującym się bulionem. Poniżej kilka prostych wskazówek, jak zachować w nich najwięcej aromatu.

Mrożone grzyby są praktycznym dodatkiem do zup i sosówMrożone grzyby są praktycznym dodatkiem do zup i sosów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mrożenie grzybów to jeden z lepszych sposobów na zachowanie ich smaku, aromatu i przedłużenie terminu ważności. Jest to również o wiele prostsze niż marynowanie i pasteryzowanie w słoikach. Grzyby po rozmrożeniu mogą smakować jak te prosto z lasu, jeśli zadbasz o kilka szczegółów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Jak przygotować grzyby do mrożenia?

Zanim wrzucisz grzyby do zamrażalnika, dokładnie oczyść je z piasku i igliwia, najlepiej na sucho lub przy minimalnym użyciu wody. Dzięki temu unikniesz nadmiernej wilgoci, która mogłaby spowodować powstawanie grud lodu. Takie posklejane lodem grzyby nie tylko trudno będzie porozdzielać, ale także podczas rozmrażania ich aromat rozpuści się w wodzie i będą po prostu mniej smaczne.

Niektóre grzyby, takie jak borowiki czy podgrzybki, możesz zamrozić surowe. Jednak grzyby, które posiadają blaszki, warto wcześniej obgotować, inaczej mogą zrobić się twarde. Kurki, smardze czy rydze opłucz krótko pod bieżącą wodą (może wykorzystać metodą Ani Starmach), po czym wrzuć na kilka minut do wrzątku. Następnie wyjmij je na durszlak, poczekaj, aż odciekną i rozłóż płasko na tacy, aby całkowicie wyschły. Nadmiar wody możesz zebrać ręcznikiem papierowym.

Jak mrozić grzyby, żeby się nie posklejały?

Zarówno świeże, jak i podgotowane grzyby, warto rozłożyć na płasko na tacy. Przed zamknięciem w zamrażalniku muszą wyschnąć, inaczej zamienią się w twardą grzybową kulę lodową. Wybierz taką tacę, która zmieści się w zamrażarce i ułożone na płasko grzyby wsuń ostrożnie i pozostaw na ok. 30 minut. Po tym czasie możesz je przełożyć do pudełka lub woreczka strunowego. Pamiętaj, aby wybrać szczelne opakowanie przeznaczone do przechowywania żywności w ujemnych temperaturach.

Praktyczne wskazówki odnośnie do przechowywania mrożonych grzybów

Na pudełku lub woreczku warto napisać bieżącą datę. Wtedy będziesz wiedzieć, jak długo twój grzybowy zapas leży w zamrażarce i kiedy trzeba zrobić z niego użytek. Grzyby przechowywane w odpowiednich warunkach są bezpieczne do spożycia nawet przez kilkanaście miesięcy, ale najlepiej ugotować z nich coś pysznego już w ciągu 6 miesięcy od zamrożenia. Grzyby możesz od razu wrzucić do garnka z zupą albo rozmrozić je w lodówce, a potem ugotować lub przesmażyć z cebulką. Będą idealne do pierogów lub farszu na krokiety wigilijne.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟