W końcu znalazłam najlepszy przepis na krokiety. Nawet moja babcia była zachwycona

Życie jest za krótkie, żeby krokiety jeść tylko w czasie Świąt. W szczególności, gdy pod ręką jest idealny przepis na naleśniki. Nie tylko nie będą pękały podczas zawijania, ale także pozostaną delikatne i mięciutkie w smaku. Z pysznym mięsno-grzybowym farszem smakują po prostu obłędnie.

KrokietyKrokiety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wojciech Majkowski
Ewa Malinowska

Kiedy w spiżarni czekają tegoroczne zbiory grzybów, zdecydowanie warto sięgnąć po nie już teraz. Mięsny farsz z dodatkiem suszonych borowików i podgrzybków rozkocha w sobie wszystkich domowników. Idealne, delikatnie ciasto w chrupiącej panierce świetnie sprawdzi się również do innych farszów. Gdy podałam te krokiety po raz pierwszy, nawet moja babcia była zachwycona. Przyznała, że lepszych nie jadła i poprosiła o przepis. To jeden z najlepszych certyfikatów jakości, jakie może dostać domowy obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Krokiety z mięsem i grzybami

Chociaż sercem wszystkich krokietów jest farsz, to jednak absolutną podstawą są dobre naleśniki. Nie powinny pękać i rwać się przy zawijaniu, ale nie mogą być też gumowe i niesmaczne. Te proporcje sprawdzą się tutaj po prostu idealnie. Usmażonych naleśników trzeba pilnować, bo w dziwny sposób znikają chwilę po zdjęciu z patelni.

Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem © Adobe Stock

Gotowe naleśniki wystarczy wypełnić ulubionym farszem. W moim domu furorę robi połączenie mięsa i grzybów. Krokiety są sycące i tak smaczne, że nie znam osoby, która zjadła tylko jedną sztukę. Do ich przygotowania można wykorzystać mięso, które zostało z rosołu.

Składniki:

Krokiety:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml gazowanej wody mineralnej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.

Panierka:

  • 2 jajka,
  • bułka tarta.

Farsz:

  • 400 g ugotowanego mięsa ,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 czerstwa bułka,
  • masło do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby przełóż do miski i zalej przegotowaną, ciepłą wodą na 30 minut.
  2. Po tym czasie odcedź je i drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojoną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Dorzuć posiekane grzyby i przesmaż całość.
  5. Bułkę namocz w mleku.
  6. Mięso zmiel wraz z odciśniętą bułką.
  7. Dodaj do niego przesmażone grzyby i dopraw farsz solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  8. Przygotuj naleśniki: połącz mąkę, sól, mleko, wodę gazowaną, olej oraz jajka. Wymieszaj dokładnie, by masa nie miała grudek.
  9. Odstaw na 15 minut.
  10. Porcje masy wylewaj na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki.
  11. Na każdy naleśnik nałóż sporą porcję farszu i zawiń ciasno w krokiety.
  12. W jednej misce umieść jajka i rozkłóć je widelcem, do drugiej wsyp bułkę tartą. Panieruj krokiety.
  13. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.

Pyszne krokiety z mięsem i grzybami są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża