PrzepisNaleśnikiW końcu znalazłam najlepszy przepis na krokiety. Nawet moja babcia była zachwycona

W końcu znalazłam najlepszy przepis na krokiety. Nawet moja babcia była zachwycona

Życie jest za krótkie, żeby krokiety jeść tylko w czasie Świąt. W szczególności, gdy pod ręką jest idealny przepis na naleśniki. Nie tylko nie będą pękały podczas zawijania, ale także pozostaną delikatne i mięciutkie w smaku. Z pysznym mięsno-grzybowym farszem smakują po prostu obłędnie.

Krokiety
Krokiety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wojciech Majkowski

11.11.2024 13:21

Kiedy w spiżarni czekają tegoroczne zbiory grzybów, zdecydowanie warto sięgnąć po nie już teraz. Mięsny farsz z dodatkiem suszonych borowików i podgrzybków rozkocha w sobie wszystkich domowników. Idealne, delikatnie ciasto w chrupiącej panierce świetnie sprawdzi się również do innych farszów. Gdy podałam te krokiety po raz pierwszy, nawet moja babcia była zachwycona. Przyznała, że lepszych nie jadła i poprosiła o przepis. To jeden z najlepszych certyfikatów jakości, jakie może dostać domowy obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety z mięsem i grzybami

Chociaż sercem wszystkich krokietów jest farsz, to jednak absolutną podstawą są dobre naleśniki. Nie powinny pękać i rwać się przy zawijaniu, ale nie mogą być też gumowe i niesmaczne. Te proporcje sprawdzą się tutaj po prostu idealnie. Usmażonych naleśników trzeba pilnować, bo w dziwny sposób znikają chwilę po zdjęciu z patelni.

Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem© Adobe Stock

Gotowe naleśniki wystarczy wypełnić ulubionym farszem. W moim domu furorę robi połączenie mięsa i grzybów. Krokiety są sycące i tak smaczne, że nie znam osoby, która zjadła tylko jedną sztukę. Do ich przygotowania można wykorzystać mięso, które zostało z rosołu.

Składniki:

Krokiety:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml gazowanej wody mineralnej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.

Panierka:

  • 2 jajka,
  • bułka tarta.

Farsz:

  • 400 g ugotowanego mięsa ,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 czerstwa bułka,
  • masło do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby przełóż do miski i zalej przegotowaną, ciepłą wodą na 30 minut.
  2. Po tym czasie odcedź je i drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojoną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Dorzuć posiekane grzyby i przesmaż całość.
  5. Bułkę namocz w mleku.
  6. Mięso zmiel wraz z odciśniętą bułką.
  7. Dodaj do niego przesmażone grzyby i dopraw farsz solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  8. Przygotuj naleśniki: połącz mąkę, sól, mleko, wodę gazowaną, olej oraz jajka. Wymieszaj dokładnie, by masa nie miała grudek.
  9. Odstaw na 15 minut.
  10. Porcje masy wylewaj na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki.
  11. Na każdy naleśnik nałóż sporą porcję farszu i zawiń ciasno w krokiety.
  12. W jednej misce umieść jajka i rozkłóć je widelcem, do drugiej wsyp bułkę tartą. Panieruj krokiety.
  13. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.

Pyszne krokiety z mięsem i grzybami są już gotowe. Smacznego!

przepiskrokietynaleśniki