W końcu znalazłam najlepszy przepis na krokiety. Nawet moja babcia była zachwycona
Życie jest za krótkie, żeby krokiety jeść tylko w czasie Świąt. W szczególności, gdy pod ręką jest idealny przepis na naleśniki. Nie tylko nie będą pękały podczas zawijania, ale także pozostaną delikatne i mięciutkie w smaku. Z pysznym mięsno-grzybowym farszem smakują po prostu obłędnie.
11.11.2024 13:21
Kiedy w spiżarni czekają tegoroczne zbiory grzybów, zdecydowanie warto sięgnąć po nie już teraz. Mięsny farsz z dodatkiem suszonych borowików i podgrzybków rozkocha w sobie wszystkich domowników. Idealne, delikatnie ciasto w chrupiącej panierce świetnie sprawdzi się również do innych farszów. Gdy podałam te krokiety po raz pierwszy, nawet moja babcia była zachwycona. Przyznała, że lepszych nie jadła i poprosiła o przepis. To jeden z najlepszych certyfikatów jakości, jakie może dostać domowy obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krokiety z mięsem i grzybami
Chociaż sercem wszystkich krokietów jest farsz, to jednak absolutną podstawą są dobre naleśniki. Nie powinny pękać i rwać się przy zawijaniu, ale nie mogą być też gumowe i niesmaczne. Te proporcje sprawdzą się tutaj po prostu idealnie. Usmażonych naleśników trzeba pilnować, bo w dziwny sposób znikają chwilę po zdjęciu z patelni.
Gotowe naleśniki wystarczy wypełnić ulubionym farszem. W moim domu furorę robi połączenie mięsa i grzybów. Krokiety są sycące i tak smaczne, że nie znam osoby, która zjadła tylko jedną sztukę. Do ich przygotowania można wykorzystać mięso, które zostało z rosołu.
Składniki:
Krokiety:
- 200 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 200 ml gazowanej wody mineralnej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- pół łyżeczki soli,
- olej do smażenia.
Panierka:
- 2 jajka,
- bułka tarta.
Farsz:
- 400 g ugotowanego mięsa ,
- 30 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 czerstwa bułka,
- masło do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby przełóż do miski i zalej przegotowaną, ciepłą wodą na 30 minut.
- Po tym czasie odcedź je i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojoną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dorzuć posiekane grzyby i przesmaż całość.
- Bułkę namocz w mleku.
- Mięso zmiel wraz z odciśniętą bułką.
- Dodaj do niego przesmażone grzyby i dopraw farsz solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj naleśniki: połącz mąkę, sól, mleko, wodę gazowaną, olej oraz jajka. Wymieszaj dokładnie, by masa nie miała grudek.
- Odstaw na 15 minut.
- Porcje masy wylewaj na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki.
- Na każdy naleśnik nałóż sporą porcję farszu i zawiń ciasno w krokiety.
- W jednej misce umieść jajka i rozkłóć je widelcem, do drugiej wsyp bułkę tartą. Panieruj krokiety.
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.
Pyszne krokiety z mięsem i grzybami są już gotowe. Smacznego!