W końcu znalazłam najlepszy przepis na krokiety. Nawet moja babcia była zachwycona

Życie jest za krótkie, żeby krokiety jeść tylko w czasie Świąt. W szczególności, gdy pod ręką jest idealny przepis na naleśniki. Nie tylko nie będą pękały podczas zawijania, ale także pozostaną delikatne i mięciutkie w smaku. Z pysznym mięsno-grzybowym farszem smakują po prostu obłędnie.

KrokietyKrokiety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wojciech Majkowski
Ewa Malinowska

Kiedy w spiżarni czekają tegoroczne zbiory grzybów, zdecydowanie warto sięgnąć po nie już teraz. Mięsny farsz z dodatkiem suszonych borowików i podgrzybków rozkocha w sobie wszystkich domowników. Idealne, delikatnie ciasto w chrupiącej panierce świetnie sprawdzi się również do innych farszów. Gdy podałam te krokiety po raz pierwszy, nawet moja babcia była zachwycona. Przyznała, że lepszych nie jadła i poprosiła o przepis. To jeden z najlepszych certyfikatów jakości, jakie może dostać domowy obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Krokiety z mięsem i grzybami

Chociaż sercem wszystkich krokietów jest farsz, to jednak absolutną podstawą są dobre naleśniki. Nie powinny pękać i rwać się przy zawijaniu, ale nie mogą być też gumowe i niesmaczne. Te proporcje sprawdzą się tutaj po prostu idealnie. Usmażonych naleśników trzeba pilnować, bo w dziwny sposób znikają chwilę po zdjęciu z patelni.

Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem © Adobe Stock

Gotowe naleśniki wystarczy wypełnić ulubionym farszem. W moim domu furorę robi połączenie mięsa i grzybów. Krokiety są sycące i tak smaczne, że nie znam osoby, która zjadła tylko jedną sztukę. Do ich przygotowania można wykorzystać mięso, które zostało z rosołu.

Składniki:

Krokiety:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml gazowanej wody mineralnej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.

Panierka:

  • 2 jajka,
  • bułka tarta.

Farsz:

  • 400 g ugotowanego mięsa ,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 czerstwa bułka,
  • masło do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby przełóż do miski i zalej przegotowaną, ciepłą wodą na 30 minut.
  2. Po tym czasie odcedź je i drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojoną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Dorzuć posiekane grzyby i przesmaż całość.
  5. Bułkę namocz w mleku.
  6. Mięso zmiel wraz z odciśniętą bułką.
  7. Dodaj do niego przesmażone grzyby i dopraw farsz solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  8. Przygotuj naleśniki: połącz mąkę, sól, mleko, wodę gazowaną, olej oraz jajka. Wymieszaj dokładnie, by masa nie miała grudek.
  9. Odstaw na 15 minut.
  10. Porcje masy wylewaj na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki.
  11. Na każdy naleśnik nałóż sporą porcję farszu i zawiń ciasno w krokiety.
  12. W jednej misce umieść jajka i rozkłóć je widelcem, do drugiej wsyp bułkę tartą. Panieruj krokiety.
  13. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.

Pyszne krokiety z mięsem i grzybami są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm