Naleśniki zawijam i smażę. Krokiety folwarczne ze stołu znikają w mgnieniu oka

Na pyszne krokiety zawsze jest pora, więc nie warto ograniczać się tylko do świąt. W szczególności, że robi się je w mgnieniu oka, dzięki czemu sprawdzą się też w zabiegane dni pełne pracy. Wystarczy usmażyć naleśniki, a do farszu wykorzystać mięso, które pozostało z poprzedniego dnia. Krokiety folwarczne to danie, które pokocha cała rodzina.

Krokiety folwarczneKrokiety folwarczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na krokiety z kapustą i grzybami przyjdzie jeszcze czas, bo sezon na grzybobranie dopiero się rozkręca. Nie oznacza to jednak, że na wytrawne naleśniki trzeba czekać, bo równie dobrze sprawdzi się pyszny farsz z mięsa i warzyw. W szczególności, gdy wykorzystać można mięso po obiedzie. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a przy tym cała rodzina naje się obłędnie pysznymi krokietami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Krokiety folwarczne

Są chrupiące i pyszne, a ich przygotowanie to bułka z masłem. Od klasycznych krokietów z mięsem różnią się tym, że w masie znaleźć można jeszcze cukinię czy cebulkę. Do zrobienia farszu możesz sięgnąć po mięso, które zostało z obiadu z poprzedniego dnia, np. kawałek pieczonego fileta czy karkówki.

Krokiety - Pyszności
Krokiety - Pyszności © Canva | iko636

Aby jeszcze bardziej podkręcić smak farszu, możesz dodać do niego starty ser żółty lub garść posiekanych ziół. Sprawdzi się również czerwona papryka - ten przepis to trochę takie czyszczenie lodówki z zalegających w niej warzyw.

Przygotowując naleśniki, pamiętaj o tym, by do masy nie dodawać cukru. Możesz usmażyć ich od razu więcej i część wykorzystać do krokietów, a pozostałe podać na słodko.

Składniki:

  • 6 naleśników,
  • dodatkowo nieco ciasta naleśnikowego do panierowania,
  • 1 szklanka bułki tartej.

Farsz

  • mięso gotowane, pieczone lub grillowane,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawy: słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa, oregano.

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Mięso posiekaj lub zmiel.
  2. Cebulę oraz cukinię pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa wraz z mięsem.
  4. Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawami. Ilość dopasuj do własnych preferencji.
  5. Na każdym naleśniku wyłóż porcję przygotowanej masy i zawiń w krokieta.
  6. Zanurz w cieście naleśnikowym, a następnie dokładnie obtocz w bułce tartej.
  7. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż krokiety się zarumienią.

Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przełóż na talerze i polej sosem czosnkowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej