Naleśniki zawijam i smażę. Krokiety folwarczne ze stołu znikają w mgnieniu oka
Na pyszne krokiety zawsze jest pora, więc nie warto ograniczać się tylko do świąt. W szczególności, że robi się je w mgnieniu oka, dzięki czemu sprawdzą się też w zabiegane dni pełne pracy. Wystarczy usmażyć naleśniki, a do farszu wykorzystać mięso, które pozostało z poprzedniego dnia. Krokiety folwarczne to danie, które pokocha cała rodzina.
01.10.2024 11:50
Na krokiety z kapustą i grzybami przyjdzie jeszcze czas, bo sezon na grzybobranie dopiero się rozkręca. Nie oznacza to jednak, że na wytrawne naleśniki trzeba czekać, bo równie dobrze sprawdzi się pyszny farsz z mięsa i warzyw. W szczególności, gdy wykorzystać można mięso po obiedzie. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a przy tym cała rodzina naje się obłędnie pysznymi krokietami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krokiety folwarczne
Są chrupiące i pyszne, a ich przygotowanie to bułka z masłem. Od klasycznych krokietów z mięsem różnią się tym, że w masie znaleźć można jeszcze cukinię czy cebulkę. Do zrobienia farszu możesz sięgnąć po mięso, które zostało z obiadu z poprzedniego dnia, np. kawałek pieczonego fileta czy karkówki.
Aby jeszcze bardziej podkręcić smak farszu, możesz dodać do niego starty ser żółty lub garść posiekanych ziół. Sprawdzi się również czerwona papryka - ten przepis to trochę takie czyszczenie lodówki z zalegających w niej warzyw.
Przygotowując naleśniki, pamiętaj o tym, by do masy nie dodawać cukru. Możesz usmażyć ich od razu więcej i część wykorzystać do krokietów, a pozostałe podać na słodko.
Składniki:
- 6 naleśników,
- dodatkowo nieco ciasta naleśnikowego do panierowania,
- 1 szklanka bułki tartej.
Farsz
- mięso gotowane, pieczone lub grillowane,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała cukinia,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku,
- przyprawy: słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa, oregano.
Dodatkowo:
- olej do smażenia,
- sos czosnkowy do polania.
Sposób przygotowania:
- Mięso posiekaj lub zmiel.
- Cebulę oraz cukinię pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa wraz z mięsem.
- Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawami. Ilość dopasuj do własnych preferencji.
- Na każdym naleśniku wyłóż porcję przygotowanej masy i zawiń w krokieta.
- Zanurz w cieście naleśnikowym, a następnie dokładnie obtocz w bułce tartej.
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż krokiety się zarumienią.
Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przełóż na talerze i polej sosem czosnkowym. Smacznego!